Audit není z našeho pohledu finální a nic se z něj nezveřejní, řekla Dostálová

Ministerstvo pro místní rozvoj nezveřejní auditní zprávu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Šéfka resortu Klára Dostálová (za ANO) vysvětlila, že Evropská komise zprávu označila jako důvěrnou. Sama se s jejím obsahem neseznámila. Očekává, že celá záležitost se bude řešit ještě dlouhou dobu. Ubezpečila, že úředníci budou hájit zájmy České republiky, nevylučuje ani to, že se Česko obrátí na Soudní dvůr EU.

Úředníci se od pondělí zabývají auditní zprávou Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Babiše, kterou vypracovala Evropská komise. Ministryně Dostálová na tiskové konferenci, kterou k tématu svolala, zdůraznila, že sama Evropská komise zprávu označila jako důvěrnou.

„Audit nebudeme nikomu poskytovat,“ sdělila Dostálová s tím, že nelze ani naznačit, co ve zprávě stojí. K textu má přístup pouze odborný tým úředníků, který je apolitický, nikdo jiný. Z toho důvodu se s materiálem neseznámila ani Dostálová.

„Nezasahuji do toho. S dokumentem jsem se ani neseznámila, abych se nemusela červenat, že říkám něco tak nebo tak,“ vysvětlila na tiskové konferenci ministryně pro místní rozvoj. Obsah zprávy ji podle jejích slov „cíleně nezajímá.“

Důvěrný režim bude zachován až do doby, než bude utajenosti „oproštěn“, informovala Dostálová. Zmínila, že takový čas nastane, až budou dokončeny všechny návazné procedury. 

Audit není z našeho pohledu finální a nic se z něj nezveřejní, řekla Dostálová (zdroj: ČT24)

„Běh na dlouhou trať“

Česká strana nyní musí do 60 dnů od překladu textu informovat, zda přijme nebo nepřijme závěry auditu. „Z našeho úhlu nejde o finální dokument, proces bude dále pokračovat,“ uvedla proto Dostálová.

Ministryně představila sedmibodový harmonogram, podle nějž se audit řídí. „Aktuálně jsme v bodě tři, bodů je sedm. Čeká nás ještě dlouhá cesta. Nelze hovořit o tom, že procedury jsou ukončeny. Finální rozhodnutí ještě nepadlo,“ řekla s tím, že očekává „běh na dlouhou trať“.

Události: Babiš je podle auditorů ve střetu zájmů, píší média. Sněmovna o tom bude jednat ve čtvrtek (zdroj: ČT24)

V případě, že by se nyní odborníci s některými závěry neztotožnili, existuje možnost iniciovat slyšení u Evropské komise. Další krok by pak podle Dostálové nebyl na straně Česka, ale Evropské komise, která by musela rozhodnout, jak s odmítavým postojem naloží.

Dostálová ubezpečila, že „úředníci budou hájit zájmy České republiky“. Připomněla, že premiér Babiš tvrdí, že splnil české zákony týkající se střetu zájmů a že Evropská komise nemá kompetenci posuzovat české zákony. „Musíme si uhájit svoji legislativu a svoje právo,“ apelovala Dostálová.

Dostálová nevylučuje, že pokud bude Česká republika s finálním rozhodnutím nespokojena, může věc zamířit k evropskému soudu. „Pokud s něčím nebudeme jako Česká republika souhlasit, nevidím důvod, proč bychom se nebránili do úplně posledního dechu. Tak je jasné, že to může skončit u evropského soudního dvora,“ dodala.

V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, Evropská komise konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má podle ní stále vliv na holding Agrofert, i když ho vložil do svěřenských fondů. Podle informací týdeníku Respekt a dalších médií konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje. Babiš střet zájmů odmítá, v pondělí kritizoval i to, že Komise hodnotí české předpisy. 

  • Auditoři Evropské komise podle Deníku N tvrdí, že Babiš má na firmy stále vliv, přestože jsou od roku 2017 ve svěřenských fondech.
  • Problém vidí auditoři ve vyplácení dotací, které jsou takzvaně nenárokové: musí se o ně žádat, nechodí automaticky třeba podle kusů dobytka.
  • Předběžná zpráva dotace vyčíslila na 450 milionů korun. Podle informací zveřejněných v úterý médii finální znění auditní zprávy potvrzuje počty i závěry původní verze. Podle serveru Neovlivní má Česko vrátit všechno: přes 280 milionů kvůli samotnému střetu zájmů a další desítky milionů kvůli jiným pochybením.
  • Evropská komise by peníze vymáhala po České republice, stát by pak měl právo je vyžadovat od dotčených firem.
  • Už v červnu oznámil Státní zemědělský intervenční fond, že pozastavuje dotace Agrofertu. Minulý týden ale uvedl, že část peněz znovu uvolňuje, protože se obává žalob.
  • Evropská komise dlouhodobě vyzývá Českou republiku ke zlepšení kontrolních mechanismů. V rámci posledního programového období může Česko získat až téměř 600 miliard korun. Zda závěry nynějšího auditu ohrozí příjem další části těchto peněz, zatím není zřejmé.
  • Zdroj: ČT24