Poslanci jednali o auditu a údajném Babišově střetu zájmů. Předsedající Pikal vypnul premiérovi mikrofon

Události: Poslanci jednali o evropském auditu (zdroj: ČT24)

Sněmovna ve čtvrtek přerušila debatu o závěrečném auditu Evropské komise ohledně dotací a údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) do doby, než tuto zprávu posoudí její kontrolní výbor. Dala mu na to čas do konce ledna příštího roku. Opozice požadovala mimo jiné zveřejnění auditu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to zatím odmítla. Česko ale podle ní požádá komisi o stanovisko, zda může audit zveřejnit. Odpoledne se konaly pravidelné ústní interpelace.

Poslanci dopoledne jednali o dokumentu, který přesně neznají, auditní zpráva zatím nebyla oficiálně zveřejněna. Podle médií, která z auditní zprávy citovala, ale Česku hrozí, že kvůli údajnému střetu zájmů nynějšího premiéra, který dříve býval ministrem financí, bude Brusel chtít zpět až stovky milionů korun z dotací přidělených skupině Agrofert. Babiš ji dříve vlastnil, převedl ji ale do svěřenských fondů.

Předseda vlády se z dopoledního jednání dolní komory omluvil. „Nemám ani důvod se toho zúčastnit, protože zkrátka se mě to netýká,“ prohlásil. Dlouhodobě ale tvrdí, že Česká republika žádné peníze vracet nebude, není k tomu podle něho důvod.

Babiš se pak k jednání o auditu vrátil při odpoledních ústních interpelacích, kdy o zprávě Evropské komise mluvil místo o svém postoji k Istanbulské úmluvě, na který byl v tu chvíli dotazován. „Babiš nemá žádný střet zájmů a Česká republika nebude nic vracet,“ zopakoval premiér.

Předsedající sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) ministerského předsedu několikrát vyzval, aby se držel tématu a následně mu dočasně vypnul mikrofon. Interpelující poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra) ale místopředsedovi dolní komory přesto vytkla, že měl vynucovat odpověď od premiéra důsledněji.

Česko se zeptá komise, zda může audit zveřejnit

Česko podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) požádá Evropskou komisi o stanovisko, zda může auditní zprávu zveřejnit. Zopakovala, že komise označila zprávu jako důvěrnou. „Požádáme oficiálně Evropskou komisi o stanovisko, zda můžeme, nebo nemůžeme zveřejnit, jako jsme to udělali u předběžné zprávy,“ uvedla ministryně. Zveřejnění zprávy bez konzultace by podle ní narušilo „důvěryhodnost a předvídatelnost našeho státu“.

O zveřejnění auditu uvažoval pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Městská rada ale ve čtvrtek uvedla, že se tak nestane, podle evropského nařízení je podle primátora nejprve nutné získat stanovisko Evropské komise. Magistrátu byl audit doručen, protože je jedním z připomínkových míst řízení. Servery Deník N a Info.cz napsaly, že mají zprávu k dispozici.

Poslanci ANO i některých dalších stran poukazovali na to, že mají debatovat o dokumentu, který neviděli. Pavel Plzák (ANO) tvrdil, že dokud nebude rozhodnutí soudu, nikdo nemůže tvrdit, že Babiš ve střetu zájmů je. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že někdejší premiér Petr Nečas (ODS) rezignoval po razii na úřadu vlády do tří dnů. „Nerespektujete politickou kulturu, která tu platila 20 let,“ uvedl.

Šéf klubu SPD Radim Fiala uvedl, že hnutí je pro zveřejnění zprávy. „Piráti a demoblok jsou rychlejší než tryskáč, protože zprávu nikdo nemá,“ podotkl k jednání sněmovny, které prosadila část opozice v čele s Piráty. Poslanci SPD podle něho rádi podpoří návrh, aby vláda zajistila, že případnou škodu nebudou hradit daňoví poplatníci.

Předseda KSČM Vojtěch Filip soudí, že by se měl provést rozbor nynější podoby zákona o střetu zájmů a úpravy svěřenských fondů. „Jde o to, zda zákony odpovídají tomu, co potřebujeme,“ uvedl.

Agrofert by měl dotace vrátit, žádá opozice

Opoziční ODS chce navrhnout usnesení, kterým by sněmovna zavázala vládu k vymáhání dotací od firem, jež je údajně neoprávněně čerpaly. Mluví se také o možném zřízení parlamentní komise, která by sledovala a kontrolovala další kroky vlády.

Komise by měla podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy zabránit pochybnostem o tom, že vláda a ministerstva řeší důsledky auditu „nikoli v souladu s osobními zájmy předsedy vlády a jeho firem, ale v souladu se zájmy českých občanů“.

Fiala také uvedl, že „impérium předsedy vlády“ by mělo vrátit neoprávněně čerpané dotace. „Předseda vlády může mlžit, může lhát, může si vymýšlet, ale faktem je, že firmy jeho impéria dostaly dotace,“ prohlásil.

Vyzval koaliční sociální demokraty, aby přestali „strkat hlavy do písku“ a zasadili se o výměnu ministerského předsedy. „Jediným správným řešením je, aby na pozici předsedy vlády byl někdo jiný z ANO,“ dodal Fiala.

„Naším cílem je skutečně hájit zájmy České republiky, hájit zájmy českých firem, které samozřejmě využívají evropské dotace a využívají je v souladu s českým zákonem i evropskou legislativou,“ uvedl v úvodním proslovu předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Bartoš má za to, že auditní zpráva by měla být zpřístupněna ve veřejném zájmu. Podle dílčích závěrů, které pronikly na veřejnost, je Babiš podle Bartoše skutečně osobou, která ovládá Agrofert, a je ve střetu zájmů podle českého i evropského práva. Nastavení a fungování svěřenských fondů, do nichž premiér Agrofert převedl, je podle Bartoše „zcela účelové“. 

Již před mimořádným bodem k auditu proběhly ve sněmovně písemné interpelace, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se mimo jiné vyjadřoval k situaci v Národní galerii. Odpoledne se pak konaly ústní interpelace na premiéra i ministry vlády.