TOP 09 pražskou koalici opustit nehodlá, s Piráty si chce ale promluvit o „stylu primátora“

Události ČT: Spory v pražské koalici (zdroj: ČT24)

Zastupitelský klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) požádá o svolání koaličního jednání kvůli svým výhradám k politickému stylu primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Vyplývá to z usnesení, které klub přijal na nedělním jednání. To svolal šéf zastupitelů Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09). Vadil mu primátorův pokus o odvolání šéfa firmy Pražská plynárenská, která spadá do gesce radního TOP 09 Jana Chabra. Hřib v reakci uvedl, že to avizoval předem.

„Odsuzujeme chování primátora Hřiba, který nekompetentně zasahuje do pravomocí radních TOP 09 a STAN. Vyzýváme primátora k respektování koaličních pravidel a žádáme Pirátskou stranu o koaliční jednání na téma politický styl primátora,“ píše se v usnesení klubu Spojených sil.

Pospíšil před nedělním jednáním řekl, že nechce bourat koalici, ale je podle něj nutné řešit Hřibův komunikační styl. Dodal, že primátor by měl fungovat jako mediátor a sám o sobě žádné zvláštní kompetence nemá, nemůže proto zasahovat do gescí radních koaličních partnerů.

TOP 09 pražskou koalici opustit nehodlá, s Piráty si chce ale promluvit (zdroj: ČT24)

Lídr koaliční Prahy Sobě Jan Čižinský v neděli vyzval k dohodě. „Apelujeme na své koaliční partnery, aby situaci nevyhrocovali, aby se konstruktivně dohodli a začali místo hádek společně táhnout za jeden provaz u věcí, které Pražany na rozdíl od hádek doopravdy trápí,“ uvedl.   

Podobně se vyjádřil i primátorův náměstek Petr Hlubuček za STAN. „Vyzýváme členy této koalice, zejména pak její vedoucí představitele, aby se zdrželi jakýchkoliv mediálních prohlášení, která zbytečně vyvolávají dojem nefunkčnosti této koalice,“ sdělil.

Hřib: Je nespokojen ten, kdo vyhrál

Hřib dal v pondělí na poslední chvíli do rady návrh doporučit odvolání ředitele Pražské plynárenské Pavla Janečka. Ten se podle něj dopustil řady manažerských pochybení.

Podle Pospíšila šlo ale ze strany primátora o porušení předchozí dohody, že se zástupci koalice nejprve s Janečkem sejdou, a zároveň o zásah do kompetencí radního Jana Chabra (TOP 09), pod kterého plynárny spadají. Podle Pospíšila Chabr o návrhu odvolání, který byl připojen k jeho tisku, ani nevěděl.

Hřib uvedl, že Pospíšilovi nerozumí. „Obvykle má v koalici problém ten, kdo byl přehlasován. Ale v tomto případě paradoxně je nespokojen ten, kdo to hlasování vyhrál,“ uvedl. Dodal, že partnerům návrh na odvolání Janečka na poslední schůzce k tomuto tématu předložili i písemně.

„Pan předseda Pospíšil mě před svým odchodem z jednání vyzval, ať to řešíme přímo na radě, tak jsem transparentně podal pozměňovací návrh přímo na radě,“ uvedl primátor. Dodal, že koalice je úspěšná a že kolem Janečkova působení je potřeba vysvětlit řadu nejasností.

 Neshody mezi Spojenými silami a zejména TOP 09 a Piráty se od začátku stávající koalice loni v listopadu objevují pravidelně. Spekuluje se kvůli nim o možném ukončení spolupráce ze strany Spojených sil. Kromě plynáren a prázdných bytů se řešily například spory ohledně pokračování privatizace bytů, Pospíšil a Hřib se rozcházeli i v otázce obnovy mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.