Změňte přístup, nebo pocítíte újmu, varoval čínský velvyslanec Prahu. Petříčkovi se výhrůžky nelíbí

Události: Čínský velvyslanec varuje Prahu, Petříček to kritizuje (zdroj: ČT24)

Vypovězení smlouvy mezi Prahou a Pekingem označilo čínské velvyslanectví v Česku za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů. Velvyslanec Čang Ťien-min vyzval magistrát ke změně přístupu. V opačném případě podle něj pocítí újmu svých vlastních zájmů. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyjádření kritizoval, do diplomacie podle něj výhrůžky nepatří. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nelze mluvit o partnerství, když druhá strana otevřeně vyhrožuje.

Kvůli vypovězení smlouvy už Peking předal Praze svůj vážný protest, uvedl dále diplomat. Pražští radní rozhodli o kontraktu s Pekingem v pondělí. Důvodem byla neochota čínské strany jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. Krok ještě musí schválit zastupitelstvo.

Podle čínského velvyslance se princip jedné Číny dotýká čínské suverenity a je předpokladem pro veškerou výměnu a spolupráci, kterou čínská strana rozvíjí s ostatními zeměmi. Dále upozornil, že česká vláda zásadu jedné Číny důsledně dodržuje. Diplomat vyzval pražský magistrát, aby co nejdříve změnil svůj přístup. „V opačném případě nakonec pocítí újmu jeho vlastní zájmy,“ dodal Čang Ťien-min.

Čínský velvyslanec Čang Ťien-min
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Jeho slova zkritizoval ministr zahraničí Petříček. „Jsem přesvědčen, že do diplomacie nepatří výhrůžky. Já jsem i čínskému velvyslanci říkal, že bychom se měli soustředit spíše na vytváření přátelského prostředí pro rozvoj našich vztahů než posunout tu výměnu do mediálních výstupů, které jsou vnímány i českou veřejností velmi negativně,“ nechal se slyšet.

Nové setkání s ambasadorem ale podle svých slov neplánuje. Petříček nechtěl předjímat ani čínskou reakci na pražské rozhodnutí a zdůraznil, že stanovisko české vlády k politice jedné Číny se nijak nemění.

Ministr zahraničí ale respektuje rozhodnutí pražské samosprávy, o kterém hovořil s primátorem Prahy Hřibem. „Zároveň jsem upozornil, že třeba v oblasti lidských práv vláda dělá hodně věcí ve vztahu k Číně, je to součást našeho dialogu, abychom si nezavřeli ta vrátka pro diskuzi s čínskou stranou,“ upozornil Petříček. 

Proti slovům čínského ambasadora se ohradil i primátor. „V momentě, kdy vám od partnera chodí čisté výhružky, nelze o trvání partnerství hovořit. My jsme od začátku chtěli pouze odpolitizovat vztah mezi Pekingem a Prahou, aby hlavní město nebylo zatahováno do zahraniční politiky České republiky,“ napsal na Twitter Hřib. Postoj velvyslance podle něj vypovídá o totalitním pohledu na svět.

Čínské vyjádření kritizuje také premiér Andrej Babiš (ANO). „Ten tón komunikace určitě není přijatelný,“ uvedl k tomu předseda vlády. „Bylo by dobré, aby si čínská strana i Praha tenhle jejich spor vysvětlily, protože zahraniční politiku samozřejmě dělá vláda a my máme jednotnou zahraniční politiku vůči Číně,“ doplnil.

Smlouvu s Pekingem schválila Praha v minulém volebním období za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). V únoru 2016 pro ni hlasovalo 35 z 65 zastupitelů, prošla díky hlasům ANO, ČSSD, KSČM a části ODS.

Současné vedení města, které tvoří Piráti, Praha Sobě a Spolu pro Prahu, vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí zmíněné části letos v lednu. Vyjednávání se vedlo korespondenčně. Čínská strana na opakované návrhy o vyjmutí článku tři reagovala odmítavě, na poslední urgenci pak vůbec, což vedlo vedení města k návrhu celou smlouvu vypovědět.