Praha podepíše dohodu s Pekingem. Je to mezinárodní hanba, kritizuje Kalousek

Praha podepíše sesterskou smlouvu s Pekingem. Schválili to pražští zastupitelé většinou 35 hlasů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Odsouhlasili zároveň uznání jednotné Číny a její politiky. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek to označil za den mezinárodní hanby pro Prahu.

Podle dohody by Praha a Peking měly spolupracovat v obchodě, dopravě, zdravotnictví nebo v cestovním ruchu. Pravidelně se také mají setkávat představitelé obou měst. Ještě v pondělí ale vedení města smlouvu odsouhlasit nechtělo. Vadil jim zejména souhlas s jednotnou politikou Číny.

O krok blíž k vzácným pandám

Pětiletá dohoda k tomu totiž Prahu zavazuje. „Hlavní město Praha v souladu s Vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území,“ píše se ve smlouvě, která nakonec zastupitelstvem prošla. 

Pro hlasovali všichni zastupitelé za ANO, ČSSD a KSČM, pět z osmi zastupitelů za ODS a nezávislá zastupitelka Monika Krobová Hášová. Proti hlasovali za ODS pouze exprimátor Bohuslav Svoboda, předseda pražské ODS Filip Humplík a starosta Vinoře František Švarc.

Pokud by dohoda neprošla, ohrozilo by to řadu projektů, jako například přímou leteckou linku mezi Prahou a Čínou. Praha navíc usiluje o to, aby z Číny získala pro svou zoo vzácné pandy. „Jedu do Číny proto, abych podepsala partnerství s Pekingem. Zcela jistě budeme diskutovat i na toto téma,“ uvedla v lednu pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Na Prahu se ale kvůli smlouvě hned snesla kritika od TOP 09. „Předsedové Babiš, Fiala, Sobotka a Filip ponesou, ať již chtějí, nebo nechtějí, svoji historickou odpovědnost za hanbu, kterou jejich zastupitelé v Praze svému městu způsobili,“ řekl předseda strany Miroslav Kalousek.

Vyzdvihl především článek smlouvy, ve kterém se Praha zavázala uznávat Tchaj-wan za nedílnou součást čínského území. „Vypadá to, že celá smlouva byla sepsána kvůli bodu tři (souhlas s jednotnou Čínou, pozn. red.), protože zbytek je zcela bezobsažný,“ řekl na jednání zastupitelstva i předseda klubu TOP 09 Václav Novotný.

Podle Kalouska navíc neexistuje jediný důvod, proč by se článek týkající se vrcholné mezinárodní politiky měl objevit v dohodě mezi jednotlivými municipalitami. „Pokud tedy tím jediným důvodem nemáme na mysli ustrašenost, podlézavost a servilitu vůči silným autokratickým režimům,“ konstatoval.

Návrh dohody kritizovali i další zastupitelé opozice a bývalé koalice. Podle Matěje Stropnického (SZ) měl být bod o jednotné Číně vyřazen. Smlouva má podle něj být dohodou o spolupráci, nikoliv o politice. Deklaraci si navíc vynutil Peking. „Partnerství, které začíná tím, že si jedna strana klade ultimativní podmínky, není partnerstvím,“ dodal.

ČSSD smlouvu hájila

Bod o jednotné Číně naopak obhajoval zastupitel ČSSD Lukáš Kaucký. „Je to doslovná citace oficiální politiky České republiky, která platí více než čtvrt století bez ohledu na to, kdo vládl. Je to součást zahraniční politiky i Německa nebo USA. Část o Tchaj-wanu je tam proto, že Praha má od roku 2001 memorandum o spolupráci s jeho hlavním městem,“ řekl. Prohlášení TOP 09 proto označil za pokrytecké a populistické. 

Kuriozitou jednání pak bylo ukončení diskuse dříve, než začala. Navrhl to zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti): „Dovolím si shrnout, co zazní: ODS odsoudí komunistický režim, TOP 09 zmíní odkaz Václava Havla, Trojkoalice bude mluvit o Tibetu, KSČM o zločinech kapitalismu, ANO zmíní ekonomický přínos, ČSSD podporu zahraniční politiky vlády, Tomáš Hudeček řekne, že je proti, a proto bude hlasovat pro, a Piráti řeknou, že tu nechtějí čínský internet.“