Česko má další přímé spojení s Čínou. Do Prahy se létá z města Čcheng-tu

Další let do Číny (zdroj: ČT24)

V Praze přistál první stroj společnosti Sichuan Airlines, který odstartoval z města Čcheng-tu. Česko tak má po Pekingu a chystané Šanghaji další přímé spojení s Čínou. Druhý let se má uskutečnit 5. března. Zatím jde o tyto dva chartery. Do budoucna by linka měla létat pravidelně dvakrát týdně, ve čtvrtek a v neděli. Její provoz ovšem zatím neschválil čínský Úřad pro civilní letectví.

Po schválení pravidelné linky má být možné letenky kupovat přes cestovní kanceláře nebo internet. Lety zatím budou zaplňovat především cestovní kanceláře. Na trase bude létat letoun Airbus A330 s kapacitou 272 míst. Cesta trvá zhruba deset hodin. 

Letecké spojení mezi Prahou a Šanghají začne fungovat od 2. dubna. Stroje společnosti China Eastern Airlines budou na trase létat třikrát v týdnu v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Koncem loňského září již spustil přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem dopravce Hainan Airlines.

Útraty čínských turistů vedou žebříček

Počet cestujících mezi Prahou a Čínou dosáhl loni 50 tisíc, meziročně o 46 procent více. Největší zájem je o Šanghaj (přes 22 tisíc cestujících), Peking (necelých 19 tisíc) a Kanton (necelé tři tisíce).

„V současné chvíli se domnívám, že trh je vyvážený, pravidelná linka do Prahy z Pekingu znamená příliv turistů, z Šanghaje naopak byznysmenů,“ konstatuje výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. 

Petříčková: Přímá linka je jednou z možností, jak do Česka dostat více čínských turistů (zdroj: ČT24)

Čínští turisté v Česku loni poprvé utratili ze zahraničních návštěvníků ze zemí mimo EU nejvíc. Jejich podíl na útratách turistů ze států mimo Unii stoupl na 25 procent, předloni to bylo 14 procent. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH. Do Česka loni přijelo 285 tisíc Číňanů, meziročně o 74 tisíc víc.