Čína odložila turné pražských filharmoniků na neurčito. Důvodem je nová politika hlavního města

Turné orchestru PKF - Prague Philharmonia v Číně, které bylo plánováno na 17. září až 5. října, se neuskuteční. Čínské úřady akci odložily na neurčito. Podle vedení PKF je důvodem odebrání povolení pro vystoupení prohlášení primátora hlavního města Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Současné vedení Prahy chce odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu. Za PKF o tom informoval Marek Němčík.

Čína podmínila povolení k turné kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla. „Rozhodně není úmyslem PKF - Prague Philharmonia nevystoupit před čínským publikem, naopak je zde zájem navázat na předchozí koncerty a obecně být součástí rozvoje česko-čínských kulturních vztahů, avšak bez jakýchkoliv omezujících podmínek,“ uvedl předseda správní rady PKF Martin Klimpl.

Oficiální zdůvodnění čínských úřadů k faktickému zrušení série vystoupení k 70. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Československem a Čínskou lidovou republikou zatím vedení PKF nedostalo.

Vedení PKF nyní řeší, jak uvolněný termín nahradit jinými vystoupeními, která by zmírnila negativní dopad na její již schválený rozpočet.

Primátor chce pomoci, aby situace neměla na orchestr negativní dopad

Primátor Hřib před časem uvedl, že se spolu s radní pro kulturu Hanou Třeštíkovou (Praha sobě) osobně zasadí o to, aby rozhodnutí městské rady ohledně vztahu s Pekingem nemělo na orchestr negativní dopad.

Nyní doplnil, že filharmonie podle něj může vyjet do jiných měst. „Jednáme s ostatními partnerskými městy o tom, že by filharmonie vyjela jinam. Ta jednání s tchajwanskou stranou stále pokračují a myslím si, že je to na dobré cestě,“ uvedl Hřib. Zároveň doplnil, že by Praha mohla PKF zapůjčit ke koncertu Smetanovu síň Obecního domu.

Praha v současnosti jedná s Pekingem o novém znění tzv. sesterské smlouvy. Česká metropole z ní chce odstranit článek, kterým uznává jednotnou Čínu. Tato jednání ještě nebyla ukončena. Na odstranění článku ze smlouvy i vyvěšení tibetské vlajky se podle primátora shodla koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

„Rád bych konstatoval, že si myslím, že je velice smutné, že čínská strana zatahuje politiku tímto způsobem do kulturních výměn, kultura by měla lidi spojovat, a ne takovýmto způsobem rozdělovat,“ prohlásil Hřib.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na konci dubna oznámil, že se sejde s čínským velvyslancem kvůli tomu, že Čína údajně ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Pokud by bylo vystupování umělců omezováno, považoval by to Petříček za nešťastné.

O rušení vystoupení českých umělců mluvil při návštěvě Pekingu ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Také podle něho tak čínské úřady reagují na některá prohlášení pražského primátora.

PKF - Prague Philharmonia byla založena v roce 1994 dirigentem Jiřím Bělohlávkem a má formu obecně prospěšné společnosti. Orchestr nemá svého stálého zřizovatele. Svůj provoz si musí, mimo poskytnutých grantů z prostředků Magistrátu hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR, které představují okolo 35 procent celkového více než čtyřicetimilionového ročního rozpočtu, zajistit vlastními aktivitami.