Maršál Koněv zrudl. Starosta zatím sochu nechce čistit

Události: Praha 6 váhá, zda sochu maršála Koněva znovu čistit (zdroj: ČT24)

Rudou barvou někdo polil sochu Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v pražské Bubenči. Kontroverzního sovětského maršála, který bývá považován za osvoboditele Prahy na konci druhé světové války a který se také podílel na přípravě invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, potom dotyčný charakterizoval jako „krvavého maršála“. Koněvovu sochu polévali lidé barvou již dříve. Starosta Prahy 6 oznámil, že tentokrát ji radnice nenechá vyčistit, dokud s ní o soše ruská ambasáda „nezačne jednat konstruktivně“.

Nikoli růžovou jako v minulosti, nýbrž tentokrát rudou barvou polil někdo dejvickou sochu maršála Koněva a doplnil na podstavec nápis „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme“. Politím se zabývá policie.

„Po deváté hodině nám bylo oznámeno, že sochu někdo poškodil barvou, takže na místo vyrazili kolegové, kteří to ohledali. Budeme pátrat po zatím neznámém pachateli,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Na polití sochy upozornil jako první Deník N.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) vyjádřil pochopení pro lidi, kteří sochu polévají barvami, ačkoli připustil, že jde o vandalství. Původně avizoval, že radnice nechá sochu vyčistit, později ale oznámil, že prozatím zůstane Koněv potřísněn.

„Budeme znovu jednat s Rusy a znovu jim nabídneme, že si mohou sochu dát třeba k nim na ambasádu. A dodávám, že dokud nezačnou jednat konstruktivně a z jejich strany uslyším jen normalizační fráze o přepisování dějin, zůstane socha pomalovaná. Nakonec, rudý je rusky krásný…,“ napsal Kolář na Facebook.

Od minulého roku tabulky u sochy přibližují Koněvovu roli v roce 1968

Barva potřísnila Koněvovu sochu v době, kdy si Česko připomíná 51. výročí invaze vojsk některých zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Loni, u příležitosti půlstoletého výročí, přibyly k soše vysvětlující tabule, které ozřejmují, že Ivan Koněv nebyl pouze příslovečným osvoboditelem Prahy, nýbrž také velitelem vojsk, která v roce 1956 krvavě potlačila povstání v Maďarsku.

O pět let později byl Koněv u výstavby berlínské zdi a v roce 1968 se podílel na přípravě invaze do Československa. „Osobně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy,“ stojí na desce.

Proti vysvětlující tabulce protestovali čeští komunisté, nelíbí se ani ruskému velvyslanectví. Do Česka dokonce v době, kdy se její osazení připravovalo, přišla diplomatická nóta z Moskvy a na ministerstvu zahraničí si stěžovali velvyslanci některých postsovětských zemí. Tehdejší ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) ale odpověděl, že za sochu odpovídá radnice Prahy 6.