Pozemky v kroměřížské Podzámecké zahradě patří státu, žalobu arcibiskupství soud zamítl

Pozemky v Podzámecké zahradě v Kroměříži, na kterých před několika lety vzniklo Národní centrum zahradní kultury, definitivně patří státu. Krajský soud v Brně pravomocně zamítl žalobu olomouckého arcibiskupství, které se vydání pozemků domáhalo. Informaci ČT potvrdila mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy. Obdobně rozhodl začátkem března prvoinstanční soud i v případě kroměřížské Květné zahrady.

„Krajský soud potvrdil verdikt kroměřížského okresního soudu. Rozhodnutí je pravomocné,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Angyalossy.

V dubnu 2017 církev získala zámek v Kroměříži a Podzámeckou zahradu. Národní centrum zahradní kultury v Podzámecké zahradě a areál Květné zahrady ale stát odmítl vydat. Olomoucké arcibiskupství proto v obou případech podalo žaloby.

O tom, že centrum patří státu, rozhodl nejprve loni v březnu Okresní soud v Kroměříži. Charakter pozemků byl podle soudu v době odnětí zcela odlišný, než je tomu v současnosti. Zamítnutí žaloby arcibiskupství nyní pravomocně potvrdil také brněnský krajský soud.

Obdobně rozhodl počátkem března kroměřížský okresní soud i v případě Květné zahrady, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. V zahradě, kterou spravuje Národní památkový ústav, vznikly v minulých letech péčí státu novostavby, které podle rozhodnutí soudu vydání památky katolíkům neumožňují. Rozsudek je ale nepravomocný. O vlastnictví tak bude také rozhodovat brněnský krajský soud.

Zahradní centrum bylo zprovozněno v roce 2012 a stálo zhruba dvacet milionů korun. Pět pozemků, z nichž tři jsou nyní zastavěny garáží, dílnami a zázemím pro zaměstnance, stát církvi zabavil v roce 1949. Kromě Květné zahrady figurují na seznamu UNESCO i zámek s Podzámeckou zahradou, které stát arcibiskupství v restitucích vydal.