Arcibiskupství podalo žalobu kvůli Květné zahradě v Kroměříži. Chce ji získat

Olomoucké arcibiskupství podalo žalobu kvůli sporu o vlastnictví Květné zahrady kroměřížského zámku, kterou stát církvi v rámci restitucí nevydal. Letos v dubnu získala církev zámek v Kroměříži a Podzámeckou zahradu. Areál Květné zahrady je podle památkářů provázán s novostavbami, které z ní nelze vyčlenit a které tak nemohou být podle zákona o restitucích vydány. Rozhodovat o tom bude Okresní soud v Kroměříži.

Stát se rozhodl vydat církvi kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu v rámci majetkového vyrovnání s církví v roce 2015. Symbolické klíče od zámku a zahrady převzalo olomoucké arcibiskupství letos v dubnu. Církev požadovala vrátit také Květnou zahradu. Loni ale stát dokončil v jejích prostorách rozsáhlou rekonstrukci financovanou z evropských fondů. I proto se stát rozhodl církvi vrátit pouze zámek a zahradu Podzámeckou.

Květná zahrada podle církve k zámku patří

„Jsme přesvědčeni o tom, že areál Květné zahrady tvoří celek a funkční souvislost s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, a proto by i na ni se měly stahovat restituční nároky olomouckého arcibiskupství. Chceme, aby tuto skutečnost prověřil nezávislý soud, a proto jsme tuto žalobu podali,“ řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

Žalobu ohledně vlastnictví jedné z nejvýznamnějších zahradních památek v celosvětovém měřítku, která je stejně jako zámek a Podzámecká zahrada zapsaná na seznamu UNESCO, podalo arcibiskupství už před dvěma měsíci, svůj krok však nezveřejnilo. Krok arcibiskupství dlouho zvažovalo. „Chceme, aby soud prověřil, zda tento nárok je, nebo není oprávněný. Funkční souvislost je podle našeho mínění zřejmá a zjevná a historicky vždy doložená. Chceme, aby soud posoudil, zda to tak není i dnes,“ doplnil mluvčí arcibiskupství.

  • Kroměřížská Květná zahrada je známá též pod názvem Libosad. Dnes je prakticky jediným představitelem takto komponovaného celku v Evropě. Květnou zahradu nechal vybudovat v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna.
    zdroj: www.zamek-kromeriz.cz.

V zámku a Podzámecké zahradě plánuje arcibiskupství velké investice

Na zámku a v Podzámecké zahradě plánuje arcibiskupství velké investice. Hodnota projektu se bude pohybovat kolem 246 milionů korun, arcibiskupství podává žádost o evropskou dotaci ve výši 226 milionů. Na zámku by se měl opravovat Sněmovní sál a střechy, v zahradě vodní systém nebo Pompejská kolonáda. O památky se budou dál po dohodě s církví ale starat památkáři. Návštěvníci by žádnou změnu pocítit neměli. Národní památkový ústav podepsal s arcibiskupstvím smlouvu o služebnosti.

  • prosinec 2013 – církev žádá o vrácení zámku a zahrad 
  • červenec 2015 – komplikace kvůli statusu Květné zahrady
  • prosinec 2016 – je podepsána smlouva o předání zámku a Podzámecké zahrady církvi
  • leden 2017 – církev je oficiálně uvedena jako vlastník do katastru nemovitostí