Kroměřížský zámek definitivně patří církvi, dostala od něj klíče

Kroměřížský zámek i s Podzámeckou zahradou zařazenou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO v pátek definitivně převzala církev. Jde o jednu z nejvýznamnějších památek, kterou církev získala zpět v rámci restitucí. Arcibiskupství olomoucké už plánuje velké investice, do oprav areálu chce dát 246 milionů korun.

V pátek zástupci Arcibiskupství olomouckého získali klíče od zámku. „Dnes, kdy byly předány klíče od Arcibiskupského zámku v Kroměříži Arcibiskupství olomouckému, se završil restituční proces, který trval velmi dlouho - dva a půl roku,“ uvedl generální vikář Arcibiskupství olomouckého Josef Nuzík.

Na samotném provozu areálu ale slavnostní akt nic nemění, bude jej i nadále spravovat Národní památkový ústav (NPÚ). Památkáři budou hradit provozní výdaje a zajišťovat návštěvnický provoz, v jeho režii zůstane i vstupné. Zásadní investiční opravy jsou na arcibiskupství. 

Lidé žádnou změnu nepocítí

Podle ředitele kroměřížského pracoviště NPÚ Jana Slezáka návštěvníci nepocítí žádnou změnu. „Nadále budeme zámek i Podzámeckou zahradu spravovat, ale pro arcibiskupství, ne pro stát. NPÚ podepsal s arcibiskupstvím smlouvu o služebnosti,“ řekl Slezák.

Klíče od zámku v Kroměříži převzala církev (zdroj: ČT24)

Arcibiskupství tak plánuje na zámku i v přilehlých zahradách velké investice. Hodnota projektu se bude pohybovat kolem 246 milionů korun, arcibiskupství podává žádost o evropskou dotaci ve výši 226 milionů. Na zámku by se měl opravovat Sněmovní sál či střechy, v zahradě vodní systém nebo Pompejská kolonáda. „Mělo by dojít ke kompletní rekonstrukci takzvané Mlýnské brány, která v minulosti sloužila jako sídlo arcibiskupské gardy. V objektu by mělo být gardě věnované muzeum,“ řekl projektový manažer Štěpán Sittek.

Květná zahrada zůstala státu

Církev požadovala vrátit také Květnou zahradu. Loni přitom byla v jejich prostorách dokončena rozsáhlá rekonstrukce financovaná z evropských zdrojů. I proto se stát nakonec rozhodl vrátit pouze zámek a zahradu Podzámeckou, ta Květná zatím zůstane státu. Její historický areál je podle památkářů provázán s novostavbami, které z ní nelze vyčlenit a které tak nemohou být dle zákona o restitucích vydány. Arcibiskupství se podle vikáře Nuzíka zatím nezabývalo tím, zda rozhodnutí státu ohledně vydání Květné zahrady napadne u soudu.

  • prosinec 2013 – církev žádá o vrácení zámku a zahrad 
  • červenec 2015 – komplikace kvůli statusu Květné zahrady
  • prosinec 2016 – je podepsána smlouva o předání zámku a Podzámecké zahrady církvi
  • leden 2017 – církev je oficiálně uvedena jako vlastník do katastru nemovitostí

Uložit