Praha zakáže podomní prodej energií a zdraží pronájmy pro filmaře

Praha zakáže podomní prodej elektrické energie a plynu. Návrh příslušného nařízení v pondělí schválili městští radní, nyní zamíří ve zkrácené lhůtě 15 dní do připomínkového řízení. Poté o něm bude znovu hlasovat rada. Radní se vyslovili také pro zdražení záborů pro natáčení filmů nebo reklam a rozdělili prostředky pro dopravní stavby desítce pražských radnic.

Důvodem zákazu podomního prodeje je situace na energetickém trhu po ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy a dalších dodavatelů. Obce mohou tuto formu prodeje přímo zakázat od ledna, umožnila to novela energetického zákona.

Bývalí zákazníci Bohemia Energy a dalších menších dodavatelů podle magistrátu řeší, jak co nejrychleji uzavřít nové smlouvy a alespoň částečně snížit náklady na energie. „Této těžké situace již začala využívat řada subjektů, včetně těch, kteří jsou nazýváni jako 'energošmejdi', kteří formou podomního prodeje nabízejí dodavatele a tlačí občany – zejména ohrožené skupiny, jako jsou senioři, matky samoživitelky a další – do uzavírání značně nevýhodných smluv,“ stojí ve schváleném dokumentu.

Natáčení v Praze filmařům podraží

Pražský magistrát rovněž od příštího roku zvýší nájemné, které účtuje filmařům za natáčení na veřejných prostranstvích. Na dvojnásobek se nájemné zvedne na Staroměstském a Václavském náměstí a na Karlově mostě. U natáčení v jiných lokalitách se cena zvýší u záborů nad 300 metrů čtverečních.

Na Staroměstském náměstí dosud filmaři platili podle pravidel schválených v roce 2003 za započatý natáčecí den 90 tisíc korun, nyní to bude dvojnásobek. Stejně tak na Václavském náměstí se sazba zdvojnásobí z 50 na 100 korun za metr a den, za parkovací místa pro natáčení v domech na náměstí město cenu zvýší z deseti na 20 korun za metr plochy.

Rada rozdělila peníze na dopravní stavby

Desítka pražských radnic si na investičních dotacích od města rozdělí celkem 118,35 milionu korun. Peníze jsou určeny na přípravu projektů a vybudování staveb dopravní infrastruktury, vyplývá z dokumentu, který schválili radní. Peníze na projekty vezme město ze svých příjmů z dividend.

Většina peněz je určena na projekty v cyklodopravě. Nejvyšší částku (30 milionů) dostane Praha 11 na kompletní opravu takzvané Otíkovy lávky na Hájích, které se takto přezdívá podle stejnojmenné postavy z filmu Vesničko má středisková. Radnice dostane dalších 28 milionů korun rovněž na opravu lávky přes Opatovskou ulici.