Majitel Bohemia Energy se omluvil zákazníkům, firma ukončí činnost dalšího dodavatele

Události ČT: Devět set tisíc odběratelů elektřiny v těžké situaci (zdroj: ČT24)

Skupina Bohemia Energy ukončí také činnost dodavatele energií Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce. Na tiskové konferenci to řekl majitel Bohemia Energy Jiří Písařík. Firma je podle něj ztrátová. Zároveň se omluvil všem jejím zákazníkům, kterých je podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) zhruba osm a půl tisíce, stejně jako všem klientům Bohemia Energy. Písařík uvedl, že společnost dodává energie především zákazníkům typu nemocnic, škol, tepláren nebo úřadů a svým závazkům dostojí. Firma jako jediná přežila říjnový konec skupiny.

Kromě elektřiny Amper Market dodává také zhruba 450 odběratelům plyn. Bohemia Energy firmu před několika lety koupila od podnikatele Jana Palaščáka. „Chci se omluvit za komplikace klientům Amper Market, eventuálně Europe Easy Energy. Amper Market jsem Bohemia Energy v 2018 prodal se stoprocentně nakoupenou elektřinou,“ napsal po oznámení konce Bohemia Energy na Twitter Palaščák.

„Amper Market je v současné době ztrátová firma a dodávky dotujeme. Ani to není firma, kterou plánujeme držet dlouhodobě a v okamžiku, kdy dodáme energie těmto zákazníkům, její provoz určitě ukončíme. Očekávám, že to bude někdy během roku 2022,“ řekl Písařík.

Písařík se během tiskové konference také omluvil všem klientům firmy. V projevu přirovnal rozhodnutí o ukončení činnosti společnosti k pohřbívání někoho blízkého. Uvedl, že neočekává, že by se k podnikání v energetice znovu vrátil.

„Naši zákazníci si zaslouží omluvu, zaslouží si ji proto, že jsme to celé prostě nedokázali. Je nám velmi líto, že v současné chvíli musí řešit takové komplikace, které teď řeší, a naprosto chápu, že se zlobí na nás. Přicházíme s vysvětlením až teď, po třech týdnech, ale jak vidíte, je to pro nás velice těžké,“ uvedl. 

Konec Bohemia Energy se doposud týkal společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Amper Market jako jediný dodavatel ze skupiny zatím pokračuje v činnosti.

Skupina Bohemia Energy ukončila činnost v polovině října a kolem devíti set tisíc jejích odběratelů si musí hledat nového dodavatele energií. Dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku to zdůvodnilo přetrvávajícím extrémním růstem energií na velkoobchodních trzích. Klienti skupiny se nejdříve dostali k takzvanému dodavateli poslední instance, kde mohou zůstat maximálně půl roku. Energetický regulační úřad i ministerstvo průmyslu a obchodu opakovaně vyzvaly, aby lidé v tomto institutu dlouho nezůstávali.

Brífink majitele Jiřího Písaříka po pádu Bohemia Energy (zdroj: ČT24)

Lidem nepomohla vláda ani DPI, řekl Písařík

Vedení Bohemia Energy ale zároveň kritizovalo režim dodavatele poslední instance (DPI) i regulátora trhu a vládu, že lidem nepomohli. To, že se klientům skokově zvýší ceny, prý nečekali. V tiskové zprávě Bohemia Energy uvedla, že selhal regulátor i stát. Písařík ale pak tato slova mírnil. Podle něj je však v České republice nedostatek zákonů, které by regulovaly provoz DPI.

„Především selhala jeho společnost nebo jeho společnosti, to je zcela evidentní. Stát může pokračovat pouze a jenom v rámcích a mezích zákona, který je jasně definovaný, abychom si rozuměli, jediný, kdo může částečně zasáhnout, je Energetický regulační úřad,“ řekl ke kritice ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

„Jde o alibismus nejhrubšího zrna. Příčinou problémů je pan Písařík, nikoliv Energetický regulační úřad (ERÚ). Jde o bohapusté odvádění pozornosti a zbabělé neuznání vlastní viny. ERÚ udělalo vše, co mu zákon umožňuje,“ uvedl mluvčí úřadu Michal Kebort.

Největší selhání ale majitel skupiny vidí u samotných dodavatelů poslední instance – tak vysoké ceny prý nečekal.

„Bohemia Energy nechala svoje zákazníky na holičkách, a to v nejhorší možné chvíli, v nejhorší možný okamžik – to znamená před topnou sezonou, v době, kdy jsou ceny energií na trhu extrémně vysoké. Naše ceníky jsou samozřejmě kontrolovány ERÚ a jsou přesně podle zákona,“ vysvětlil mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

„Je smutné, že máme komentovat výroky a obvinění firmy, která uvrhla milion zákazníků, energetický trh i český stát do krizové situace,“ zkritizoval Písaříka mluvčí innogy Martin Chalupský.

Pomoc klientům

Klientům Bohemia Energy se snaží pomoct i radnice a krajské úřady. Třeba Mladá Boleslav schválila poskytnutí bezúročné půjčky pro seniory nebo samoživitele, kterým stouply zálohy. Praha 4 v pondělí večer pořádá setkání obyvatel. A Středočeský kraj zase zřídil krizovou linku.

„Ptají se nás na otázky typu, jak si snížit zálohy od dodavatele poslední instance, to jim samozřejmě poradíme, co mají dělat. Že nedostali ještě zálohovou fakturu od dodavatele poslední instance,“ říká Nicola Fišerová, která linku obsluhuje.

S DPI ho můžou tři vyškolené úřednice i propojit, doporučit nového už ale kvůli rovnosti soutěže nesmí. Zejména starší lidé jsou ale často rádi i za to, že je někdo vyslechne. Linky dodavatelů jsou totiž přetížené.

„Lidé jsou zoufalí, právě kvitují s povděkem, že se někam dovolali. Mnohdy je to opravdu o tom, že musíme ty lidi uklidnit, musíme jim sdělit, že všechno udělali, jak měli, a že musí být trpěliví, protože to odbavení ze strany DPI trošku trvá,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).