Zálohy na energie u DPI se mají snížit na listopad o polovinu z vyměřené částky, řekl Havlíček

Brífink k maximálním zálohám za energie u DPI (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a Energetický regulační úřad navrhují snížení zálohových plateb v režimu dodavatele poslední instance (DPI) o padesát procent z vyměřené zálohy za listopad a za prosinec o čtyřicet procent. Na úterní tiskové konferenci to řekl vicepremiér a šéf resortu průmyslu Karel Havlíček (ANO). Zároveň informoval, že podal trestní oznámení na společnost Bohemia Energy.

V dalších měsících by již lidé podle Havlíčka platili plnou výši zálohy. Jeho resort nyní ladí s úřadem a dodavateli poslední instance způsob provedení. Definitivně by měl být znám ve středu, řekl Havlíček. Ve hře je podle něj memorandum s DPI. „Což by byla varianta rychlá,“ podotkl. Dodal, že existuje šance, že se ministerstvo s dodavateli domluví. Šlo by tak o nelegislativní variantu. Druhou možností je snížení záloh na základě vyhlášky, kterou připraví ERÚ.

Předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček považuje za výhodnější společné memorandum. Vyhláška je totiž časově náročnější, i když by se připravovala ve zrychleném režimu. S některými dodavateli poslední instance úřad již jednal, se zbylými bude mluvit tento týden.

Vysoké zálohy, které museli lidé zaplatit v říjnu, již podle Havlíčka nelze vyřešit. Není ani možné, aby dodavatelé zpětně platby klientům vrátili, dle ministra by to způsobilo zmatek. Snížení záloh v listopadu a prosinci ale pomůže klientům získat čas. Definitivně by mělo být schváleno do 15. listopadu, tedy do termínu, kdy obvykle mají být zaplaceny. „Zákazníci v podstatě nemusí dělat nic. Jim už by automaticky přišla zálohová faktura nižší,“ vysvětlil ministr.

Snížení záloh ale neznamená, že lidé v konečném vyúčtování dostanou nižší cenu. Tento krok jim má pomoci především s tím, aby nyní na zaplacení vůbec měli. „Je to pomoc v cash flow těm, kteří jsou v nějaké složité situaci. Neznamená to, že mají nižší cenu energie, jenom zkrátka zaplatí menší zálohy. Pořád platí, že to nejlepší pro ně je co nejdříve odejít z režimu dodavatele poslední instance,“ přiblížil místopředseda STAN Věslav Michalik.

Události: Resort průmyslu a ERÚ chtějí nižší zálohy pro lidi v režimu DPI (zdroj: ČT24)

Motivace k nové smlouvě

Snížením záloh pouze na dva měsíce se úřady snaží motivovat klienty, aby se z režimu DPI přesunuli na běžný produkt u některého z dodavatelů. „My tím získáváme určitý čas. Je to právě čas, který rozhoduje o tom, aby vzápětí, kdy zákazníci dostanou finální faktury, na ně byl připraven sociální systém,“ řekl Trávníček. Havlíček už dříve uvedl, že standardní dodavatelé nabídnou nejen lepší cenu, ale i nižší zálohy na energie, a to o třicet až šedesát procent.

Lidé budou muset při konečném vyúčtování zaplatit plnou cenu za spotřebovanou elektřinu. „Chceme zabránit prvnímu nárazu. Vysoké zálohové faktury bohužel do značné míry odpovídají realitě trhu,“ podotkl Havlíček. Pro mnoho domácností jsou ale největším šokem právě první vysoké zálohové faktury.

Násobný růst záloh na energie se týká hlavně devíti set tisíc klientů Bohemia Energy a dalších dodavatelů, kteří minulý měsíc náhle ukončili činnost. „Chceme tím pomoci ohroženým rodinám, současně se ale musí najít optimální hranice, neboť cesta není zůstat u DPI, ale přejít ke standardním dodavatelům,“ řekl už dříve Havlíček s tím, že půjde o stanovení maximální výše zálohových faktur pro dodavatele, nikoliv ceny za energie.

Společnost innogy oznámila, že je na snižování záloh klientům v režimu DPI v listopadu a prosinci připravena. Tento krok částečně umožní zrušení platby DPH, o kterém rozhodlo ministerstvo financí pro tyto dva měsíce, nižší aktuální spotřeba u odběratelů zemního plynu vlivem teplého podzimu a pokles cen na velkoobchodních trzích v posledním týdnu, uvedla firma v tiskové zprávě.

„Společně s ERÚ a dalšími DPI určitě najdeme shodu, jak snížit cenový šok, kterému dnes čelí více než devět set tisíc zákazníků u všech dodavatelů poslední instance. Dnešní návrhy budeme velmi rychle analyzovat. Návrh snížení o padesát procent v listopadu a čtyřicet procent v prosinci je ambiciózní, ale není nereálný,“ okometoval po jednání s ERÚ předseda představenstva innogy Tomáš Varco.

Postupovat v souladu s tím, jak úřady oznámily, je připraven i ČEZ. „Je náročné nyní opět měnit celý proces a přenastavovat všechny systémy. Jsme ale samozřejmě připraveni postupovat v souladu s tím, jak stát rozhodl,“ řekl mluvčí společnosti Roman Gazdík.

Trestní oznámení na Bohemia Energy

Havlíček na tiskové konferenci také sdělil, že jako ministr průmyslu a obchodu na společnost Bohemia Energy podal trestní oznámení. Důvodem je podezření ze spáchání trestného činu proti majetku, konkrétně podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelovému převádění majetku mezi společnostmi a snahy o převedení soukromého majetku.

Možné trestní oznámení avizoval také premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že by ho mohl podat právě Havlíček. Premiér chování skupiny označil za neuvěřitelné, Bohemia Energy podle něj své klienty podvedla. Dosluhující kabinet by v této souvislosti měl také znovu schválit uzákonění hromadné žaloby a návrh předložit nové sněmovně. V minulém funkčním období Babišova vláda tento institut nestihla v parlamentu prosadit. 

Podnět podali také Piráti. Podle jejich analytického týmu se měl majitel Bohemia Energy Jiří Písařík spolu s manželkou pokusit v minulých týdnech přesunout majetek v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy.

Pirátský analytický tým sepsal přehled dalšího majetku, u kterého by mohly převody hrozit, a zaslal ho pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Kvůli převodům by mohly být ohroženy možné kompenzace klientům Bohemia Energy, varovali Piráti. Trestní oznámení plánuje podat také SPD. Podle strany se představitelé společnosti mohli svým jednáním dopustit podvodu.