Středa bude v Čechách tropická, zvyšuje se i riziko požárů

Ve středu zasáhnou většinu Čech silná vedra. Teplota může dosáhnout až 34 stupňů. Roste kvůli tomu i riziko vzniku požárů. Vyplývá to z výstrahy, kterou v úterý zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z předpovědi počasí ústavu. Výstraha před požáry již nyní platí pro Ústecký kraj, kde hasiči stále bojují s ohněm v Českém Švýcarsku. Ve středu se pak riziko vzniku požárů rozšíří na další regiony. Podle portálu Intersucho je letošní sucho delší než v minulosti.

„Na většině území Čech kromě výše položených oblastí budou teploty ve středu překračovat 31 stupňů Celsia,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. Na západě a severozápadě Čech dokonce mohou vedra podle předpovědi dosáhnout až 34 stupňů.

„V důsledku vysokých teplot a deficitu srážek se bude zvyšovat riziko vzniku požárů. Výstraha bude platit pro celé Čechy s výjimkou jižních Čech, Vysočiny a Krkonoš,“ doplnili meteorologové.

Výstraha před vysokými teplotami potrvá ve středu od 11:00 do 20:00. Platí pro celou Prahu, Středočeský a Ústecký kraj, pro většinu Plzeňského kraje, severní část Jihočeského a západní části Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Podle ČHMÚ hrozí lidem přehřátí a dehydratace. Meteorologové proto doporučují více pít, a to neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli kolem poledne a pak odpoledne omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

Výstraha před požáry nyní platí v části Ústeckého kraje. Od středečních 11:00 se rozšíří do odvolání na téměř celé Čechy. ČHMÚ proto radí lidem nerozdělávat ohně v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem a nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Lidé by také měli dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Intersucho: Ztráty na výnosech přesáhnou 30 procent

Podle projektu Intersucho je ke konci letošního července na území Česka delší období s nedostatkem půdní vláhy v povrchové vrstvě do 40 centimetrů než ve výrazně suchých letech 2015, 2017 a 2018. Odborníci z týmu Intersucho v letošním roce sledují 130 až 209 dní s nedostatkem půdní vláhy, kdy je relativní nasycení v povrchové vrstvě menší než 50 procent.

„Letošní zima byla srážkově sice jen mírně podprůměrná, ale většina byla dešťového charakteru hlavně v nižších a středních polohách, kde spadlo méně než 50 procent obvyklé sněhové pokrývky. Většina našeho území tak vstupovala do nové vegetační sezony s chybějící vláhou pro začátek růstu plodin, což byl zásadní rozdíl například oproti minulému roku, kdy půda byla většinou plně nasycena. Bohužel i jarní měsíce byly srážkově podprůměrné, v březnu spadlo 35 procent celkových srážek, v dubnu 108 procent a v květnu 71 procent,“ upozornili experti v tiskové zprávě.

Spolupracovníci týmu Intersucho hlásí už od března ztráty na výnosech zemědělských plodin. Ty se původně pohybovaly mezi odhadem deset až 30 procent, situace se ale vyvíjí a pro některé okresy na jihu Moravy a severozápadě Čech jsou nyní očekávány ztráty na výnosech i nad 30 či 40 procent.