Českem se prohnal silný vítr, ve středních a východních Čechách vyhlásil ČEZ kalamitu

Události v regionech: Čechy zasáhl silný vítr (zdroj: ČT24)

Českou republiku zasáhl ve čtvrtek silný vítr. Potíže působil zejména v západní polovině země, kde vyvracel stromy, lámal větve, někde poničil střechy. Hasiči do podvečera vyjížděli v souvislosti s počasím k téměř třem tisícům případů. Popadané stromy na několika místech zastavily dopravu a energetici kvůli větrnému počasí zaznamenali přes tři sta tisíc odběrných míst bez elektřiny, zejména ve středních Čechách. V části republiky vyhlásili kalamitní stav, opravy na některých místech dokončí až v pátek.

ČEZ kvůli větru vyhlásil kalamitní stav ve Středočeském kraji a v okresech Děčín, Česká Lípa, Chrudim, Pardubice, Trutnov, Náchod a Havlíčkův Brod. Odpoledne měl bez dodávek proudu až tři sta tisíc odběratelů. K 21:00 firma evidovala ještě 49 tisíc odběrných míst bez elektřiny, oznámila to mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

„Jsme v terénu i nadále a budeme pracovat i přes noc všude tam, kde je to bezpečné pro naše zaměstnance. Již nyní je jasné, že práce budou pokračovat i v pátek,“ uvedla Holingerová.

V distribuční oblasti společnosti E.ON bylo v 18:00 kvůli stromům a větvím spadlým do vedení bez proudu přibližně tisíc odběratelů, firma na vedení vysokého napětí evidovala šest poruch, uvedl mluvčí Roman Šperňák. Nejvíce zasažené zůstávalo Českokrumlovsko. „Věříme, že dodávky do postižených lokalit ještě během dneška obnovíme,“ uvedl Šperňák.

EG.D pak měla dopoledne bez proudu kolem deseti tisíc odběratelů. Většinu poruch se už podařilo technikům odstranit. Kolem 18:00 bylo bez elektřiny zhruba tisíc zákazníků EG.D zejména na Českokrumlovsku.

Hasiči v Karlovarském kraji odstraňují popadané stromy
Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Vítr působil problémy v železniční dopravě. České dráhy kolem 16:00 evidovaly přerušení provozu na třinácti tratích. Vlaky nejezdily například mezi Novým Borem a Českou Lípou, mezi Bělou pod Bezdězem a Českou Lípou nebo mezi mezi stanicemi Převýšov a Chlumec nad Cidlinou na Hradecku. Na mnoha dalších úsecích musely vlaky jezdit sníženou rychlostí.

Odstraňování následků silného větru se kromě železničářů věnovali také hasiči. Do 20:00 evidovali přes tři a půl tisíce výjezdů v souvislosti s počasím, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Studená. Nejvíc hasiči vyjížděli ve středních Čechách včetně Prahy a v Ústeckém kraji.

V Praze vítr komplikoval provoz na kolejích

Silný vítr komplikoval provoz tramvají v Praze, několik linek jezdilo odklonem a téměř všechny měly zpoždění. „Kvůli silnému větru je vydán rozkaz o opatrné jízdě vlaků pomalou jízdou. V téměř celé železniční síti může docházet ke zpoždění vlaků,“ uvedla odpoledne na Twitteru Pražská integrovaná doprava (PID).

Hasiči měli přes 460 zásahů spojených s větrem, večer ohlásili uklidnění situace. Záchranáři odpoledne evidovali kvůli větru asi deset úrazů. Magistrát doporučil lidem nechodit do lesů a městských parků.

Problémy panovaly také na letišti, kvůli silnému větru pracovníci nemohli po poledni přistavit nástupní mosty ani schody pro přílety a odlety. Cestující v letadlech, která přiletěla do Prahy, proto museli setrvat na svých místech a nemohli vystoupit. Problém se podařilo vyřešit před 14:00, všichni lidé tak jsou již z letadel venku. Letiště ohlásilo také problémy s vykládkou zavazadel u tří linek, což mohlo zdržet odlety. Výstraha silného větru platila na letišti do 15:30.

Pražští hasiči museli zasahovat například v Zenklově ulici, kde se uvolnila část střechy. V oboře Hvězda pak spadlo několik stromů. „V souvislosti se silným větrem, který dnes zasáhl území hlavního města, dochází v pražských parcích a lesích k padání větví stromů a dalším rizikům, kvůli kterým doporučujeme veřejnosti do těchto míst nevstupovat,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

Hasiči v Karlovarském kraji vyjíždějí k popadaným stromům

V Sokolově vítr uvolnil část oplechování střechy na mateřské škole v ulici Kosmonautů. Podle starostky Renaty Oulehlové (ANO) hasiči uvolněnou střechu zatěžovali pískem. Děti ani učitelky nebyly ohroženy. V Sokolově také spadl strom na cyklostezku a zranil ženu a dvě děti, odvezla je záchranná služba.

Hasiči vyjížděli hlavně k popadaným stromům na silnici. První výjezdy byly už před 7:00 ráno, například do Olšových Vrat u Karlových Varů nebo do Milíkova na Chebsku, kde odstraňovali stromy a větve ze silnic. Další výjezdy měli po celém kraji, opět hlavně ke zlomeným nebo popadaným stromům. V Nové Roli spadl strom na zaparkované auto.

Správci Národního parku České Švýcarsko apelují na bezpečnost, zoo zavřely

Také v Ústeckém kraji od brzkého rána silný vítr způsobil škody. Do 17:00 hasiči evidovali zhruba 400 výjezdů k popadaným stromům na cesty a silnice. Další desítky výjezdů měli ke strženým střechám a dalším událostem. Ústecká obchodní akademie v Pařížské ulici musela zrušit výuku a odvést studenty do bezpečí, vichřice tam strhává střechu z budovy.

Výstrahu vydala správa Národního parku České Švýcarsko. „Na celém území národního parku hrozí vysoké nebezpečí pádu stromů a jejich částí. Důvodem je velkoplošný rozpad smrkových kultur oslabených dlouhotrvajícím suchem a následně napadených lýkožroutem smrkovým,“ uvedli správci na webu. V upozornění apelují na návštěvníky parku, aby dbali při vstupu do parku zvýšené pozornosti.

„Ve vlastním zájmu se řiďte upozorněními umístěnými v terénu a dodržujte pravidla pro návštěvu národního parku,“ dodali správci.

Zoopark Chomutov, zoo v Děčíně i zoo v Ústí nad Labem se z bezpečnostních důvodů rozhodly zavřít areály pro návštěvníky. V Chomutově a v Děčíně zavřeli ve 12:00, ústecká zoo zhruba v 11:00. Zástupci zahrad o tom návštěvníky informovali na svých facebookových stránkách.

iReportér: Česko zasáhl silný vítr (zdroj: iReportér/Libor Čihák junior/Josef Levý/Jiří Fiřtík/Jan Albrecht/Ivo Rolčík)

Středočeští hasiči za sebou mají přes sedm set výjezdů

Ve středních Čechách už mají hasiči na kontě skoro 1500 zásahů kvůli počasí, uvedli před 18:00. Nejvíc práce měli vpodvečer na Kladensku a v okrese Praha-západ. „V Berouně spadl strom na zaparkované auto a v Milostíně na Rakovnicku létaly utrhané kryty z bazénu po zahradě,“ uvedla jejich mluvčí Vladimíra Kereková.

V Plzeňském a Jihočeském kraji opravují energetici vedení

Silný vítr zaměstnával v Plzeňském kraji kromě hasičů i energetiky, kteří odstraňují závady na elektrickém vedení. Kvůli silnému větru a pádu stromů do vedení zůstává bez elektřiny na jihu Čech a Vysočině 2900 odběratelů. Ráno jich bylo 10 tisíc. Nejpostiženější oblastí je Českokrumlovsko a pomezí jihu Čech a Vysočiny.

„Nejčastějšími příčinami poruch jsou pády stromů a větví do vedení a potrhané vodiče a poškozené izolátory. Situace už se uklidňuje, nové poruchy nepřibývají. Na všech místech se intenzivně pracuje a věříme, že budeme schopní obnovit dodávky ještě během dneška,“ uvedl po 17:00 Šperňák.

Kvůli následkům silného větru nejezdí na jihu Čech vlaky mezi Kubovou Hutí a Lipkou. Hasiči v Jihočeském kraji zasahovali kvůli počasí ke 170 případům. Nejvíce práce měli na Prachaticku, kde likvidovali několik desítek popadaných stromů.

V Libereckém kraji najel vlak do stromu na kolejích

Hasiči museli zprůjezdňovat silnice a železniční tratě také v Libereckém kraji. V Jestřebí na Českolipsku do jednoho stromu najel krátce po 12:00 vlak se 17 lidmi. Nikomu se nic nestalo, řekl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. Popadané stromy také zastavily provoz na některých železničních tratích, třeba z Liberce do Frýdlantského výběžku či na Chrastavu nebo mezi Českou Lípou a Novým Borem.

Silný vítr podle Suchardy poškodil také střechu prázdné budovy v Purkyňově ulici v České Lípě, sroloval část střechy na bytovém domě v Zákupech a poškodil jednu střechu na náměstí ve Frýdlantu.

Radnice v Liberci preventivně kvůli větru uzavřela městské hřbitovy, zavřená byla odpoledne i liberecká zoologická zahrada.

Podle mluvčí ČEZ Distribuce Soni Holingerové přišlo o dodávky elektřiny v kraji přes tři desítky tisíc domácností. Právě Liberecký kraj a zejména Českolipsko je lokalitou, kde energetici předpokládají, že se jim podaří všechny dodávky obnovit až v pátek.

V Královéhradeckém kraji vítr zastavil lanovku na Sněžku, padlý strom zranil člověka

Hasiči v Královéhradeckém kraji měli kvůli silnému větru téměř 200 výjezdů. Především šlo o popadané stromy, poškozená elektrická vedení a poškozené střechy. Například v Náchodě vítr na jedné budově zničil plechovou střechu.

V Broumově na Náchodsku v ulici U Dolní brány spadl strom na člověka, na pomoc mu přijeli hasiči. „Místní profesionální jednotka mu pomohla a předala do péče zdravotnické záchranné služby,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Martina Götzová.

Na obou úsecích se ocitla mimo provoz kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Stromy popadaly například na silnici číslo 299 mezi Verdekem u Dvora Králové nad Labem a Nemojovem. „Požádali jsme policii o odklon dopravy z této komunikace, je zde více popadaných stromů. Z místa jsme také odvezli jednu houbařku,“ přiblížila mluvčí Götzová.

Společnost ČEZ k 19:00 vyhlásila pro okresy Trutnov a Náchod kalamitní stav. Bez elektřiny bylo vpodvečer v kraji asi 9400 domácností, uvedla mluvčí energetiků Šárka Lapáčková Beránková.

V Pardubickém kraji padaly stromy i střechy, Chrudim zavřela park

Kalamitní stav vyhlásili energetici také v části Pardubického kraje – pro okresy Chrudim a Pardubice. Bez energie se odpoledne ocitlo asi sedm tisíc domácností, uvedla regionální mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková.

Hasiči odstraňovali popadané stromy ze silnic i železničních tratí, ale také utržené střechy a poničené dopravní značky, ozřejmila mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Podle ní čeká hasiče v kraji práce i v nočních hodinách.

Starosta Chrudimi František Pilný vyzval obyvatele, aby nechodili do parků, lesů ani k velkým stromům, neboť hrozí, že spadnou. Městská policie Chrudim umístila v městském parku pásky zapovídající vstup.

Vítr na Vysočině komplikoval hašení požárů v lesích

Hasičům na Vysočině ztěžuje silný vítr hašení lesních požárů. První požáry v lesích byly nahlášené okolo 13:00. Podle mluvčí hasičů Petry Musilové jich bylo před 16:00 asi 16. Pravděpodobně je způsobilo rozfoukání nedostatečně uhašeného ohniště po pálení klestí. Požáry nebyly rozsáhlé a ani škody zřejmě nebudou vysoké, řekla Musilová. 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platila do 20:00. Velmi silný vítr má foukat v Karlovarském, Ústeckém, Plzeňském, Středočeském, Jihočeském a Olomouckém kraji a také v Praze. Před silným větrem varují meteorologové v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji a v Kraji Vysočina.