Masarykova univerzita nesouhlasí se zrušením vysokoškolské výuky hygieniky. Ve hře je i soudní spor

Rektor brněnské Masarykovy univerzity (MU) Martin Bareš vyzval krajskou hygienickou stanici (KHS JMK) k odvolání zákazu prezenční výuky na vysokých školách. Podle univerzity je toto opatření nezákonné. Krajská hygienická stanice od středy 23. září zakázala prezenční výuku na vysokých školách v Brně, na Brněnsku a na Hodonínsku. Jde o místa, která jsou na takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví oranžová. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) za nařízením hygieniků stojí.

Rektor ke zrušení opatření vyzval hygienickou stanici dopisem. Podle právníků univerzity nemá krajská hygiena k vydání takového plošného opatření zákonnou kompetenci, a je tudíž v rozporu se zákonem. „Pokud nebude KHS JMK tyto výhrady reflektovat, budeme nuceni obrátit se na soud s návrhem na zrušení tohoto opatření. Věřím však, že k vyřešení celé situace dojde již na základě našeho upozornění,“ uvedl v dopise řediteli krajské hygienické stanice rektor Bareš.

Ve vysílání České televize Bareš uvedl, že s univerzitou hygienici plánované opatření předem nijak nekonzultovali.

Mluvčí univerzity Tereza Fojtová uvedla, že hygienici vydali opatření na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, ten však podle právníků univerzity stanovuje jasné podmínky, za nichž lze podobné plošné opatření nařídit. „Klíčovou podmínkou je, že se jedná o zákaz nebo omezení styku skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami. Musí tedy jít o případ, kdy existuje konkrétní podezření ve vztahu ke konkrétním osobám. Plošné uzavření škol naopak ustanovení nedovoluje,“ uvedl prorektor pro legislativu Radim Polčák.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula se ale za nařízení hygienické stanice postavil. „Občas na sebe narážejí dvě různé legislativní normy. Oni to vidí v kontextu akademických svobod, ale bohužel zákon o ochraně veřejného zdraví je důležitý. Bohužel studenti šíří onemocnění,“ uvedl na tiskové konferenci.

„Právníci naší univerzity jsou přesvědčení, že v tomto se bohužel pan ministr mýlí,“ řekl Bareš, který se nemocí covid-19 sám nakazil. Nejde podle něj o „hraní si na akademické svobody“, i vyhlašování omezení by mělo dodržovat zákonem dané podmínky. Hygienická stanice si ale podle něj zákon vyložila po svém. „Šla v podstatě tímto zákonem až za hranu ústavnosti,“ řekl Bareš. 

Prymula je ochotný diskutovat o podmínkách pro studenty prvních ročníků

Rektor v dopise podle mluvčí zdůraznil, že Masarykova univerzita přijala řadu preventivních opatření s cílem minimalizovat riziko nákazy a současně zajistit studentům přístup ke vzdělávání. Výuka na univerzitě začne až 5. října a už 21. září bylo rozhodnuto, že bude mít primárně bezkontaktní podobu, přednostně se proto bude odehrávat v on-line prostředí.

S variantou prezenční výuky se počítalo jen v malých skupinách u prvních ročníků, pro něž je důležité přímé seznámení se s prostředím a chodem vysoké školy. U vyšších ročníků se s tímto počítalo pouze v nezbytných případech, jako jsou laboratorní cvičení a malé seminární skupiny v praktických a klinických předmětech.

O mírnějších podmínkách pro nastupující univerzitní studenty je ochotný jednat i ministr zdravotnictví. „Můžeme diskutovat o tom, jestli nepolevit u prvních ročníků, protože nastartování a zapojení se do systému je problematičtější, o tom asi budeme diskutovat. Ale jako celek, myslím si, od toho odstoupit nemůžeme,“ řekl Prymula.

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední týden zhruba 1500 potvrzených případů nemoci covid-19. Od začátku pandemie je v kraji k dnešnímu dni 5056 případů, vyplývá z webových stránek ministerstva zdravotnictví.