Masarykova univerzita v Brně chystá vlastní covidový semafor. Řídit má jednotlivé fakulty i pracoviště

Masarykova univerzita (MU) v Brně zavádí se začátkem nového akademického roku vlastní koronavirový semafor, který bude v podzimním semestru regulovat činnosti jednotlivých fakult. Čtyři stupně rizika budou označeny bílou, zelenou, žlutou a červenou barvou. Semafor má zabránit plošnému omezování činnosti na škole. Případná opatření by se tak týkala jenom rizikových fakult nebo jenom některých konkrétních pracovišť.

Semafor by měl fungovat stejně jako systém, který v Česku označuje jednotlivé regiony. Bílá bude znamenat nulové či zanedbatelné riziko, zelená pak výskyt nákazy bez komunitního přenosu, žlutá počínající komunitní přenos a červená narůstající anebo přetrvávající komunitní přenos.

„Obecný stupeň pohotovosti pro MU je dán stupněm pohotovosti vyhlášeným ministerstvem zdravotnictví pro okres Brno-město. Pro jednotlivé budovy univerzity mohou vyšší stupeň pohotovosti vyhlásit děkani fakult nebo vedoucí pracovišť na základě zvýšeného výskytu nákazy v příslušné budově,“ uvedl prorektor MU Břetislav Dančák.  

Univerzita zavedla stupně pohotovosti, které se budou řídit právě jednotlivými barvami semaforu. Budou stanovovat postupy, činnosti a protiepidemická opatření v klíčových oblastech činnosti školy. Vedení fakult pak může vyhlašovat i další opatření nad rámec pravidel semaforu. 

Co přinesou jednotlivé barvy semaforu?

Při nulovém riziku je pouze omezený počet osob v místnostech při výuce, zelený stupeň doporučuje například dodržovat dvoumetrové rozestupy, nosit ochranné pomůcky a zároveň uzavírá menzy pro veřejnost a zakazuje jezdit na tuzemské služební cesty do oblastí s nejvyšším rizikem nákazy.

Pokud bude některá z budov univerzity označená žlutou barvou, bude to znamenat zákaz vstupu pro veřejnost a studenti a zaměstnanci v ní musí nosit roušky. V tomto stupni probíhá veškerá výuka nad padesát osob distanční formou. Počet osob se bude snižovat i v laboratořích, zakázány budou akademické akce. 

Červený stupeň na semaforu pak znamená uzavření budovy pro studenty i veřejnost, přechod na distanční formu výuky i zkoušení a omezený provoz menz a kolejí.

Studenti mají povinnost informovat o svém zdravotním stavu

Oznámení o platném stupni pohotovosti bude viditelně umístěné u vstupů do budov a na dalších vhodných místech uvnitř budov. Aktuální informace budou také pravidelně zveřejňovány na webu Masarykovy univerzity.

Momentálně platí na MU také mimořádné opatření rektora, které kromě omezení kontaktní výuky na padesát osob stanovuje studentům povinnost oznamovat pozitivní test na covid-19 a karanténu. Všichni, co budou mít příznaky virového onemocnění, budou mít zakázán vstup do budov školy.