Stát hospodařil v lednu s přebytkem 8,8 miliardy. Klesl příjem z DPH i spotřební daně

Hospodaření státního rozpočtu skončilo letos v lednu v přebytku 8,8 miliardy korun. Loni v lednu byl přebytek 26,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Důvodem poklesu přebytku je, že loni v lednu získal státní rozpočet mimořádných 17,1 miliardy korun z EU.

Hospodaření rozpočtu očištěné o peníze z EU skončilo letos v lednu přebytkem 4,1 miliardy korun. V lednu 2018 by byl rozpočet v přebytku pět miliard korun. 

Inkaso DPH ve srovnání s loňským lednem kleslo o 2,8 procenta na 30,6 miliardy korun. Podle ministerstva bylo lednové inkaso v meziročním porovnání negativně ovlivněno nižším počtem pracovních dnů v prosinci 2018. Na spotřební dani stát vybral v lednu o 0,3 procenta méně, celkem 13,4 miliardy korun.

Přehled plánované a skutečné bilance státního rozpočtu (v mld. Kč)
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Nejvíce peněz v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládáno na sociální dávky. Ke konci ledna bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 50,9 miliardy korun, což je meziroční růst o 11 procent. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 11 procent.

Pro tento rok očekává analytik Raiffeisenbank František Táborský, že příjmová strana státního rozpočtu už nebude tak příznivá jako loni, a to kvůli zpomalující ekonomice. „Na výdajové straně se také stále více bude projevovat dražší obsluha státního dluhu a tlak na růst běžných výdajů. Předpokládáme, že bude pokračovat tlak na další zvyšování platů státních zaměstnanců, sociální podpory a očekáváme i vyšší výdaje na obranu. Státní rozpočet by tak měl v tomto roce skončit blíže původnímu plánu, než jsme tomu byli svědky v posledních letech,“ uvedl.

Schválený státní rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun, nakonec skončil s přebytkem 2,9 miliardy korun. Pro letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun.

Obtížný rok pro státní kasu

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda poznamenal, že plnění státního rozpočtu vykázalo letos v lednu nejnižší přebytek od roku 2009. „Takový výsledek jako by měl předznamenat, že letošní rok bude pro státní kasu poměrně obtížný. Obtížnější než léta uplynulá. Zpomalení růstu ekonomiky se projeví poklesem růstové dynamiky na příjmové straně rozpočtu.“

Vyjádřil se i k signálům ministryně financí Aleny Schillerové, že letos bude úspornější. „Rozmáchlé výdajové plány, kterými se netají zejména ministerstvo práce a sociálních věcí, tak zřejmě narazí. Taková brzda je samozřejmě žádoucí. Měla být však spuštěna mnohem dříve, ještě v době, kdy ekonomika na plné obrátky expandovala,“ uvedl Kovanda. Podle něho můžeme zapomenout na to, že by státní kasa vykázala přebytek jako loni (2,9 miliardy korun), a nezbývá než doufat, že celkový výsledek hospodaření státního rozpočtu se letos vejde do rozpočtovaného schodku ve výši 40 miliard korun.