TÉMA

Státní sociální podpora

Jedna nová dávka místo čtyř. Ministerstvo práce chce reformovat systém podpory

Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončilo návrh zákona, který má zreformovat tuzemský systém přidělování dávek. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce nahradit čtyři různé podpory jedinou platbou. Nový mechanismus má lidi motivovat k práci nebo k jejímu aktivnímu hledání. Výše dávky by byla právě na tom zčásti závislá.
4. 4. 2024|

Vláda podpořila zvýšení přídavků na děti o 200 korun, změnit se mají od ledna

Od ledna by se měly zvýšit přídavky na dítě o 200 korun, návrh ministerstva práce a sociálních věcí na svém středečním zasedání podpořila vláda. O schválení změny informoval novináře premiér Petr Fiala (ODS). Přídavky by se tak měly pohybovat nově od 830 do 1580 korun měsíčně. Spolu s návrhem na zvýšení přídavků posílá kabinet sněmovně v novele o státní sociální podpoře návrh na srovnání podmínek příspěvku na bydlení.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 17:52|

Důchody vzrostou od června i od září, ne všem se ale zvednou stejně

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září kvůli vysoké inflaci znovu mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun. Zhruba polovina starobních penzistů ale na tuto částku nedosáhne. Lidé s podprůměrnými důchody dostanou méně.
29. 5. 2022|

Systém jako trampolína. Ministryně Maláčová chystá revizi sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje revizi sociálních dávek. Už nyní je podle šéfky resortu Jany Maláčové (ČSSD) jisté, že změn bude víc, než úřad původně předpokládal. Úpravy čekají oba příspěvky na bydlení, životní minimum, pěstounské dávky nebo pomoc v nezaměstnanosti. V různých formách podpory stát lidem vyplácí stovky miliard ročně.
3. 11. 2019|

Životní a existenční minima nerostla již sedm let. Maláčová to chce změnit, Schillerová další výdaje odmítá

Pokud vládní koalice přežije současný spor o ministra kultury, hned ji čeká další pře – o životní a existenční minimum, z nichž se vypočítávají sociální dávky. Hlavními protagonistkami sporu budou ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Maláčová by chtěla, aby obě minima vzrostla od příštího roku alespoň o 11 procent. Schillerová s tím ale v rozpočtu nepočítá. Naopak chce seškrtat dávky pomoci v hmotné nouzi z 6,6 na 5,6 miliardy korun ročně.
19. 8. 2019|
Státní rozpočet

Stát hospodařil v lednu s přebytkem 8,8 miliardy. Klesl příjem z DPH i spotřební daně

Hospodaření státního rozpočtu skončilo letos v lednu v přebytku 8,8 miliardy korun. Loni v lednu byl přebytek 26,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Důvodem poklesu přebytku je, že loni v lednu získal státní rozpočet mimořádných 17,1 miliardy korun z EU.
1. 2. 2019Aktualizováno1. 2. 2019, 18:00|