Jedna nová dávka místo čtyř. Ministerstvo práce chce reformovat systém podpory

Události: MPSV chce zreformovat tuzemský systém přidělování dávek (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončilo návrh zákona, který má zreformovat tuzemský systém přidělování dávek. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce nahradit čtyři různé podpory jedinou platbou. Nový mechanismus má lidi motivovat k práci nebo k jejímu aktivnímu hledání. Výše dávky by byla právě na tom zčásti závislá.

Milena Jelínková přišla do rodinného klubu Prahy 8 sama. Obvykle ji ale doprovázejí malý syn s dcerou. Právě tady se před dvěma lety rozhodla zažádat o příspěvek na děti, pomohli jí s vypsáním žádosti.

„Tady je hodně maminek, které také řeší finanční situaci. Co si budeme povídat, mateřská, rodičák, to není žádné terno,“ tvrdí Jelínková. Dřív si její děti v klubu hrály. Teď už jsou tříletý Vojtěch a pětiletá Karolína ve školce. O další příspěvek na bydlení žádala Jelínková s manželem před půlrokem. „Přišlo mi, že to je složitější než třeba přídavky na děti,“ uvádí.

Klub měsíčně navštíví zhruba 500 rodičů. S příspěvky potřebují pomoci desítky z nich. „Aby byly kolonky správně vyplněny, aby byly žádosti kompletní. Žadatelé nemají dostatečnou techniku, aby mohli žádat on-line,“ míní ředitelka Osmičky pro rodinu Kateřina Hrazánková.

Různé kombinace

Jedna žádost místo čtyř má usnadnit práci hlavně žadatelům. Žádat bude možné dál on-line i osobně a část informací by si měl v novém systému zjistit stát sám. „Současný systém je nepřehledný, lidé se v něm často nevyznají, neví, na co přesně mají nárok. Občas na něco nárok mají, ale nepožádají o to,“ míní Jurečka.

Právě to se má změnit. Jediná dávka bude mít čtyři součásti a ty budou moct lidé čerpat v různých kombinacích. Mezi ně patří i pracovní bonus. Ten jediný nepůjde čerpat samostatně. Má motivovat k hledání zaměstnání. Zároveň se podle návrhu bude žádat o příspěvek za celou domácnost.

Komponenty nové dávky
Zdroj: MPSV

„To je to východisko, které může snížit zátěž, aby nebyla čtyři správní řízení, ale jedno, a aby bylo opravdu jednodušší podat žádost a pak komplexně zjistit, na co mám nárok,“ popisuje místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Slučovat se mají čtyři často využívané dávky. Třeba u příspěvku na živobytí stát eviduje přes 64 tisíc lidí. Doplatek na bydlení čítá přibližně 25 tisíc položek. Ještě násobně vyšší jsou čísla u přídavků na děti a také u příspěvku na bydlení. Tuhle pomoc stát posílá zhruba na 300 tisíc adres.

Změna by mohla platit za rok

Opozice nastíněné změny v zásadě podporuje. Ve sněmovně chce ale řešit třeba to, aby kvůli zjednodušení systému nepřišli o podporu lidé, kteří ji opravdu potřebují. „Pokud budeme mít jednu dávku ze čtyř, tak jsem zvědavý na paragrafové znění, protože zakopaný pes bude asi v detailu,“ tvrdí člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

Ministerstvo počítá, že přeměna systému dávek začne platit za rok. Záležet bude na rychlosti legislativního procesu. „Návrh máme připravený, příští týden ho posíláme do mezirezortního připomínkového řízení. V letošním roce chceme tento návrh schválit,“ sděluje Jurečka.

Žadatelé budou muset projít i majetkovým testem. Podpořená rodina by mohla vlastnit nemovitost k bydlení a podle návrhu i jednu k rekreaci. Limitovány budou i případné úspory. Ministerstvo předpokládá, že sítem bez problémů projdou dvě třetiny žadatelů. Část opozice pak navrhuje i kontroly v domácnostech.

Majetkový test
Zdroj: MPSV

Zneužívání dávek?

„V případě, že tam kontroly nebudou, tak se celá tato akce bude jevit jako zbytečná, protože by i nadále mohlo docházet k podvodnému jednání,“ prohlašuje místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD).

„Zneužívání dávek je malinko přeceňované, říká se, že je to zhruba do dvou procent všech dávek, které jsou vyplacené. Je to tak standardní i v jiných zemích EU. Budeme se ptát například na komponentu dítěte. Aby dítě, které nemůže za to, že ho rodiče neposílají do školy, zanedbávají jeho péči, o tyto finanční prostředky nepřišlo,“ sděluje Juchelka s tím, že by prostředky měly putovat například na školu, aby s nimi mohla hospodařit.

Pro nárok na novou dávku má být základní hranicí životní minimum vynásobené koeficientem 1,43. Rodinám nad ní se budou některé částky snižovat, ale postupně, nikoliv skokově jako dosud.