Policisté dostanou v příštím roce přidáno, uvedl Rakušan. Opatření má zastavit jejich odchody

Události: Policistům porostou platy, uvedl Rakušan (zdroj: ČT24)

Platy policistů by se příští rok měly znovu zvyšovat, v rozhovoru pro Týden v politice to naznačil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Od policie odcházejí lidé, příslušníci bezpečnostních složek dostali naposledy přidáno v lednu deset procent. Další růst jejich výdělků podporuje i opozice. Současně ale kritizuje, že v rozpočtu chybějí peníze na některé bonusy a policistů tak ubývá.

I přesto, že žádostí o nástup k policii je ročně kolem sedmi tisíc, skutečně přijatých je pak hlavně kvůli psychologickým a fyzickým testům méně. Navíc v posledních letech od policie víc lidí odchází, než přichází – a ti tak na některých odděleních chybí.

„Je to především ta ulice, místní oddělení – samozřejmě to jsou ta oddělení, která přijímají oznámení od občanů, a pak máme hluboký podstav na odboru služby dopravní policie,“ přiznává ředitel Krajského ředitelství hlavního města Prahy Petr Matějček.

Ministr vnitra se proto chce teď soustředit na stabilizační příspěvky, které by u police udržely i zkušené příslušníky. O důvodech mluvil i s odboráři. „Je to únava, je to vyčerpání a motivační faktory, chtějí uživit rodinu a případně hledají prostředky u jiného zaměstnavatele,“ popisuje předseda Nezávislého odborového svazu Tomáš Machovič.

Policistům údajně od příštího roku porostou platy

Zároveň by policistům měly od příštího roku vzrůst i výplaty. Konkrétní výši ale nechtěl ministr Rakušan předjímat. „V rámci standardního inflačního růstu je to legitimní požadavek, ale to budeme muset prodiskutovat,“ řekl.

„My to určitě podpoříme, ale chtěla bych říct, že panu ministrovi vnitra chybí například peníze na stravné u policistů,“ upozornila poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Podle Rakušana ale teď jeho resort vyjednává s ministerstvem financí, aby se tato položka objevila jako samostatná přímo ve státním rozpočtu. Vedle růstu platů policistů by pak měly dle slov ministra růst hlavně i ty civilních zaměstnanců policie.