Inflace zpomalila na 16,7 procenta. Vliv měl mírnější růst cen v oblasti bydlení

Události: Inflace v únoru a marže u potravin (zdroj: ČT24)

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Přispělo k tomu podle statistiků hlavně zmírnění růstu cen týkajících se bydlení, například elektřiny a plynu. Meziměsíční inflace se zmírnila ještě výrazněji než meziroční. Zatímco v lednu rostly ceny meziměsíčně o šest procent, v únoru už jen o 0,6 procenta. Inflační tlaky v české ekonomice podle analytiků odeznívají jen zvolna, většina z nich ale očekává v dalších měsících zpomalení růstu cen.

Zpomalení meziroční inflace oproti lednu o 0,8 procentního bodu odpovídá předpokladům analytiků, kteří očekávali zmírnění o půl až jeden procentní bod.

„Zpomalení bylo zaznamenáno v polovině oddílů spotřebního koše. Například ale ceny pohonných hmot snižují svůj vliv na meziroční index již od loňského července,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.  

Ceny bydlení

Největší vliv na vývoj měly podle statistiků v únoru nadále ceny týkající se bydlení. Celkově v únoru meziroční zdražování v případě bydlení, vody, energie a paliv zpomalilo z lednových 24,3 procenta na 22,2 procenta. Třeba ceny elektřiny zmírnily růst z 36,4 na 32 procent a ceny zemního plynu z 87 na 74,3 procenta. Vývoj meziroční inflace u energií byl ale podle ČSÚ částečně ovlivněn i jejich meziměsíčním zdražením v únoru 2022.

Letos v únoru stouply meziročně v oblasti bydlení ceny nájemného z bytu o 6,5 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 18,4 procenta, vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta, tuhých paliv o 55,6 procenta a tepla a teplé vody o 45,6 procenta. 

Vliv na celkovou inflaci měly také potraviny a nealkoholické nápoje, jejichž meziroční zdražení se v únoru zmírnilo z lednových 24,8 procenta na 23,9 procenta. V únoru vzrostly ceny rýže o 31,9 procenta, mouky o 36,1 procenta, vepřového masa o 31,1 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vajec o 95,2 procenta, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 39,8 procenta a cukru o 75,1 procenta. Prudce stouply ceny i cibule. Dřív lidé za kilo zaplatili několik korun, dnes to jsou desítky. 

Vysokými cenami potravin se bude zabývat meziresortní skupina ministerstva zemědělství.  „Součástí budou zástupci ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, zástupce úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV),“ řekl šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Uvedl, že poprvé se skupina sejde v úterý 21. března.

Ceny zboží celkově se v únoru zvedly o 19,7 procenta a ceny služeb o 11,9 procenta. Například stravovací služby zdražily o 23 procent a  ubytovací služby o 20,1 procenta. Ceny dovolených s komplexními službami se zvedly o 20,9 procenta.

V meziměsíčním srovnání se zvýšily ceny zboží o 0,5 procenta a služeb o 0,6 procenta. Z potravin a nápojů zdražila oproti lednu zejména zelenina o 12,7 procenta. Zlevnilo vepřové maso o 6,1 procenta a máslo o 12,3 procenta. V oblasti bydlení byly nižší ceny zemního plynu, a to o 1,6 procenta.  

Zpomalení růstu cen

Inflační tlaky v české ekonomice odeznívají jen zvolna, zatím se projevuje zejména zvyšování srovnávací základny cen z loňského roku, shodují se analytici. „Dosavadní letošní inflační čísla spíše naznačují, že inflační tlaky odeznívají poměrně pomalu a velká část poklesu meziroční inflace je tažena zejména statistickým efektem vyšší srovnávací základny, případně pokles u některých cen je nahrazován růstem jiných cenových okruhů,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek hodnotí zpomalení inflace proti lednu jako kosmetickou změnu. „Její pokles jde především na vrub vysokého srovnávacího základu z loňského roku, protože o snižování cen zboží a služeb zatím nemůže být příliš řeč,“ míní. Upozornil na pokračující zdražování potravin či bytového vybavení. „Máme zde sice silnou korunu, která by měla zlevňovat dovážené zboží a námořní tarify se propadly na předcovidovou úroveň, avšak ceny zboží dál rostou,“ dodal.

Většina analytiků ale očekává v dalších měsících zpomalení růstu cen. „Pro další měsíce předpokládáme, že dezinflační trend ještě zesílí. Už v březnu by se inflace mohla snížit až o dva procentní body,“ soudí ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Jednocifernou inflaci očekává v červnu.

„Celková meziroční inflace bude klesat i v dalších měsících a pod úroveň deseti procent, tedy do jednociferné oblasti, se dostane v červnu anebo nejpozději během letošního třetího čtvrtletí. V závěru letošního roku by celková meziroční inflace mohla klesnout pod sedm procent,“ souhlasí hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Byznys ČT24 – Inflace a marže u potravin (zdroj: ČT24)