Poslanci podpořili úpravu podpory uprchlíků z Ukrajiny. Humanitární dávka by mohla být adresnější

Poslanecká sněmovna v úterý v prvním kole hlasování podpořila vládní návrh úprav podpory válečných uprchlíků z Ukrajiny. Na úvod jednání také poslanci schválili upravenou novelu o změně řízení Národní sportovní agentury (NSA). Dolní komora souhlasila s předlohou, kterou s úpravami vrátil Senát. Dojde tak k omezení pravomoci Národního rozhodčího soudu pro sport. Zákon také zprostí obce povinnosti zpracovávat plány rozvoje sportu.

Jednání poslanci začali obsáhlou debatou o plánu schůze. Ke schválení programu se dostali až před pátou hodinou odpoledne, tedy téměř po třech hodinách od začátku jednání. 

Vládní předloha o podporách ukrajinských běženců, kterou v prvním čtení zákonodárci podpořili, zpřísňuje od července podmínky pro nárok na humanitární dávku, která by měla být adresnější. Upravit by se podle návrhu mělo vyplácení takzvaného solidárního příspěvku na ubytování Ukrajinců s dočasnou ochranou v domácnostech a podmínky bezplatného nouzového ubytování.

Novela zákonů zvaných lex Ukrajina navíc převede od dubna asistenční centra pomoci Ukrajině z krajů na ministerstvo vnitra. Uzákoní také evidenci pracovních dohod ukrajinských běženců.

Poslanci vládních stran na úvod schůze uvedli, že by chtěli urychlit projednávání úprav podpory uprchlíků z Ukrajiny tak, aby druhým čtením novela prošla už v pátek. „Budeme se ho snažit podpořit i ve zkrácených lhůtách, které navrhuje vládní koalice, nicméně si k tomu chceme říct své z důvodu, že máme spoustu otázek hlavně z hlediska toho, jakým způsobem se budou ověřovat příjmy z ciziny,“ řekl opoziční poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Výtky na ministra k nedostatku léků

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ještě před schválením programu schůze požadovala přednostně projednat bod s názvem Absence koncepčního řešení nedostatku léků ze strany ministerstva zdravotnictví.

„Uplynulé týdny potvrdily, že ministerstvo zdravotnictví nekomunikuje, nejedná a není dostatečně aktivní, aby problém řešilo koncepčně,“ uvedla Schillerová. Podle ní ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) „nefunguje“. Jako příklad uvedla to, že nedodal zástupce k jednání o zdravotnictví, které ANO pořádalo, byť to podle ní slíbil. Navrhla také, aby dolní komora projednala výzvu Válkovi, aby z funkce ministra odstoupil.

Válek se ale proti tvrzení Schillerové ohradil s tím, že podle něj žádnou oficiální pozvánku na setkání nedostal a svou přítomnost na jednání z podnětu ANO nepotvrdil kvůli pracovní vytíženosti a souběžným jednáním. „Pro zajištění dostatku léků děláme absolutní maximum,“ prohlásil Válek.

Stát podle něj dovezl statisíce balení různých typů penicilinových antibiotik včetně antibiotik pro děti. Podařilo se dovézt i léky, které jsou volně prodejné, například 400 tisíc balení Nurofenu. U antibiotik v žádném případě podle ministra nehrozí, že by pacient nedostal patřičnou léčbu. 

Připomínky Senátu k fungování NSA

Po odhlasování programu sněmovna schválila připomínky Senátu ohledně poslanecké novely o změnách v řízení Národní sportovní agentury. Od změn řízení NSA, která rozděluje sportovní dotace, si předkladatelé slibují zlepšení její činnosti. Nově by ji podle návrhu měla vést tříčlenná rada v čele s předsedou. Radní pak podle novely bude jmenovat a odvolávat vláda na návrh premiéra.

Na činnost agentury by měla dohlížet desetičlenná dozorčí komise volená rovným dílem poslanci a senátory. Nyní řídí agenturu předseda, který sám jmenuje své dva místopředsedy. Zákon dostane k podpisu prezident republiky. 

Poslanci by se podle programu mohli věnovat také předlohám ve druhém čtení. Mezi ně patří například úpravy pravidel pro vyplácení mezd zaměstnancům za firmy v platební neschopnosti.