Obce mají vážné výhrady k novele stavebního zákona. Ministerstvo změny hájí, prý ušetří miliardy

Události: Obce mají výhrady k novele stavebního zákona (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj vyřizuje připomínky k novele stavebního zákona. Výhrady zaslaly i obce – nelíbí se jim často zmiňované snižování počtu úřadů, ale třeba také změny kolem černých staveb. Resort novinky hájí, státu mají ušetřit miliardy.

V Olomouci žije kolem sta tisíc obyvatel. Změny stavebních pravidel se jí dotknou významně, nově třeba v otázce černých staveb. „Já se nechci dostat do situace, že budeme řešit sousedské spory, kdy se budou lidé udávat kvůli postavené garáži nebo zahrádkářské chatce a město to bude na své náklady odstraňovat,“ obává se olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Peníze by pak musela radnice vymáhat po majitelích černých staveb – primátor se obává, že by většinu nakonec nezískala. Navíc náklady mají jít za radnicí, kde o stavbě rozhodují, nikoliv za tou, v jejímž katastru objekt stojí. Dalších nákladů se obce obávají kvůli snižování počtu stavebních úřadů.

Redukce úřadů je obrovská, znepokojuje Lukla

„Redukce ze sedmi set stavebních úřadů na 371 je opravdu obrovská, obáváme se toho, že nebudou prostory ani personální kapacity v těch městech, kam by měli přejít úředníci ze zrušených stavebních úřadů. A samozřejmě nejsou ani prostory pro to, aby se tam přenesly archivy,“ tvrdí předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

„Sdružení místních samospráv trvá na tom, aby byly zachovány všechny stavební úřady a aby k jejich redukování docházelo až po zavedení plné digitalizace,“ požaduje poslankyně a předsedkyně Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková (STAN).

„My chceme zachovat dostupnost, ale kromě ní je taky potřeba řešit zastupitelnost na stavebních úřadech, což u těch jednohlavých není skutečně zaručeno,“ oponuje ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ministerstvo vypořádává stovky připomínek už týdny. Svým návrhem reaguje na novelu, kterou prosadila minulá vláda s ministryní Klárou Dostálovou (za ANO). Současný šéf resortu Bartoš tvrdí, že zrušení naplánované soustavy krajských stavebních úřadů v čele s tím nejvyšším státu ušetří miliardy.

Na vládu by se novela z ministerstva měla dostat k projednání během letních prázdnin, aby do konce roku už začala vše projednávat také Poslanecká sněmovna. Zákon má být účinný od července příštího roku.