Zkouška sirén plánovaná na první dubnovou středu se ruší. Cvičný poplach ale zazní v Temelíně a Dukovanech

Jaderná elektrárna Temelín provede ve středu 6. dubna od 12:00 zkoušku sirén. Podle zákona ji musí dělat dvakrát ročně. Nepřerušovaný tón dlouhý 140 vteřin se v temelínském areálu rozezní čtyřikrát a mohou ho slyšet i lidé v okolí. Zkouška bude také v Jaderné elektrárně Dukovany, potvrdil mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Pravidlný celostátní cvičný poplach je ale ve středu zrušený, aby se v souvislosti s válkou na Ukrajině předešlo zbytečné panice.

První dva testy budou v temelínském závodním rozhlase, třetí a čtvrtý v areálu. „Právě areálové zkoušky, tedy třetí a čtvrtá, jsou zvukově hodně výrazné a lidé v okolních obcích by tak sirénu mohli zaznamenat,“ popsal Sviták v tiskové zprávě. Energetici proto informovali starosty nejbližších obcí a také uživatele informačního SMS systému.

Povinnost dvakrát ročně ověřit sirény v okolí jaderných elektráren ukládá společnosti ČEZ zákon. Firma si v Temelíně ověřuje spuštění poplachu ze dvou míst. Liché sirény spouští operátor elektro dozorny, sudé jdou z havarijního střediska. Elektrárna takto zkouší signalizační zařízení pravidelně vždy první středu v dubnu a první středu v říjnu.

V Dukovanech bude znít kolísavý tón sirén dlouhý 140 sekund v 12:00 a v 12:15. Také tato elektrárna informovala o zkouškách obecní úřady a obyvatele. Ve dvacetikilometrovém okolí elektrárny, v takzvané zóně havarijního plánování, provozují energetici 238 sirén, které se centrálně spouští z operačních a informačních středisek hasičů, nebo v případě potřeby přímo z elektrárny.

„Energetici postupně nahrazují původní rotační sirény za nové, které umožňují spouštění nejen zvukového signálu, ale také sdělení důležitých informací,“ napsal v tiskové zprávě mluvčí Dukovan Jiří Bezděk.

Pravidelná zkouška sirén, která se v Česku koná v poledne první středu v měsíci, se v dubnu neuskuteční. Důvodem jsou pokračující boje na Ukrajině. Hasiči poplachem nechtějí vyvolat případnou paniku mezi lidmi i s ohledem na ukrajinské uprchlíky, kteří jsou v Česku. Test ze stejného důvodu nezazněl ani v březnu.