Služby, kultura i sportoviště kvůli cenám energií zdražují. Díky rozvolnění ale zákazníků přibylo

Události ČT: Díky rozvolnění přibývá zákazníků, výrazně se ale zdražuje (zdroj: ČT24)

Restauracím, bazénům i dalším službám díky zrušení povinných kontrol bezinfekčnosti v minulém týdnu razantně přibylo zákazníků. Například restaurace teď evidují nejvyšší tržby od začátku letošního roku. Více lidé utrácejí momentálně i za kulturu, a to o zhruba čtyřicet procent než před rozvolněním pravidel. Růst tržeb však není dán pouze rozvolněním restrikcí, ale také výrazným zdražováním.

„Po rozvolnění nejvíce lidé zamířili do zábavních parků, kde utráceli zhruba 550 korun, poté velmi často navštěvovali kina, divadla, kde celková útrata vzrostla po rozvolnění během víkendu o dvojnásobek na 6 milionů korun. Velmi často také chodili na různá sportoviště,“ uvedl mluvčí Global Payments Ondřej Holoubek. 

Většina obchodníků a provozovatelů zdražila minimálně o deset procent, reagují tím hlavně na vysoké ceny energií. Například v pražském pivovaru a restauraci Ládví Cobolis byl nárůst cen zatím desetiprocentní, provozovatel ale odhaduje, že na začátku letní sezony by se mohlo opět zdražovat. 

V restauraci si také všimli, že chování zákazníků se změnilo, údajně méně utrácejí. „Lidí přijde stejně, ale dají si spíš jenom to pivo nebo něco malého k jídlu, většinou jsou ale najezení z domova,“ komentoval současnou situaci tamní sládek Pavel Palouš. 

Aby se v restauraci nemuselo opět dramaticky zdražovat, rozhodli se, že s vysokými cenami energií budou bojovat sami, a to solárními panely. „Chtěli jsme snížit naši uhlíkovou stopu a zároveň se tím trochu uchránit před zdražováním energií. Asi třetinu energie si budeme schopni vyrábět sami,“ uvedl Palouš. 

Výraznou změnu pozorují také v horském hotelu v Harrachově. Lidé si tam rezervují pobyty většinou jenom týden dopředu. I tam se obávají toho, kam až letos náklady na provoz vyšplhají. Například jenom mzdy zaměstnanců stouply za poslední roky na trojnásobek. „O deset až patnáct procent jsme zdražili, ale další zimu se zatím z pohledu cenové politiky neodvážím plánovat,“ řekl hoteliér a restauratér v Harrachově Jan Vorlíček. 

Někde se zatím nezdražovalo

Lidé v uplynulém týdnu víc zamířili i za relaxací. Po skončení kontrol bezinfekčnosti přibylo klientů například v saunovém řetězci Saunia, a to až o dvacet procent. Ceny ale zatím nezvyšovali. „V nejbližších měsících zdražovat neplánujeme, nejsme k tomu nuceni. Jenže tím, jak zvyšujeme platy zaměstnanců, zlepšujeme služby a náklady na další věci stoupají, tak určitě v nějakých pravidelných intervalech zdražovat budeme,“ sdělil provozní ředitel Saunie Jaroslav Zonyga. 

Naopak ve Sportovních areálech města Chrudim se už zdražovalo. Místní tam momentálně zaplatí až o patnáct procent víc. Ceny se navyšovaly hlavně kvůli cenám energií, ani tak to ale údajně nepokryje náklady. „Vzhledem k tomu, že krytý bazén je továrna na vodu a zimní stadion je továrna na led, tak jsme museli nějakým způsobem eliminovat navýšení (cen energií – pozn. red.),“ sdělil ředitel chrudimských sportovišť Luděk Marousek. 

Lidé se do služeb či za kulturou vracejí ve velkém

Tržby se nicméně zvyšují. Z porovnání minulých týdnů vyplývá, že bezhotovostní transakce v hotelech stouply o dvanáct procent. Lidé tam po rozvolnění zaplatili kartou 85 milionů korun. Restaurace inkasovaly o devatenáct procent víc. 

Na sportovištích přibylo asi patnáct procent platících, a podobný nárůst klientely hlásí také kadeřnictví. Po rozvolnění tam lidé utratili zhruba o třináct procent více. Muzea a zábavní parky navštívilo asi o třetinu víc zájemců. Tržby v divadlech a kinech poskočily dokonce o 67 procent. V biografech přibylo asi čtvrt milionu diváků. 

„Rozvolnění se projevilo. O minulém víkendu byla nejlepší čísla od začátku roku, návštěvnost vzrostla o čtvrtinu. Tržby byly vyšší dokonce o třetinu. Pokud si ten týden vezmeme jako celek, tak tam je to o něco horší,“ komentovala současnou situaci mluvčí společnosti SaltPay/Storyous Jana Kohoutová.