Nejistá epidemická situace dopadá na hotely i další služby, hosté odkládají rezervace

Nejisté silvestrovské oslavy (zdroj: ČT24)

Přesně měsíc před vypuknutím silvestrovských oslav hoteliéři ani restauratéři nevědí, za jakých podmínek se odehrají a zda to vůbec bude možné. Nouzový stav v Česku má skončit šest dní před koncem roku. Vyloučit nelze ani jeho prodloužení. Některá ubytovací zařízení proto nyní registrují menší počty zamluvených pokojů. Provozovny omezují program.

V Českých Budějovicích jsou turisty oblíbené hotely a restaurace zvyklé, že měsíc před Silvestrem zákazníci jen stěží rezervují volná místa. To ale letos neplatí. Na provozovatele i klienty totiž dopadá nejistota kvůli současnému vývoji epidemické situace. Lidé se také obávají, zda vláda některá opatření ještě nezpřísní – stejně jako před rokem. „Největší problém je to, že nemáme žádné informace, jak se bude situace vyvíjet. Potřebovali bychom jasný plán,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Nejistotu pociťují i horské chaty, hotely nebo skiareály. Znát je to například na Šumavě. V rodinném hotelu Dobrá Chata na Zadově mají zarezervováno pět ze čtrnácti pokojů. Před dvěma lety v tuto dobu by přitom měli všechny vánoční a silvestrovské pobyty zamluvené. Nedaleký Sporthotel Olympia má na oslavy Nového roku obsazeno 44 z padesáti pokojů, hotel Zadov kolem čtyřiceti procent. Velký zájem, asi 95 procent pokojů, hlásí Lipno Lake Resort.

Chybět budou také zahraniční návštěvníci. Provozovatelé penzionů a dalších ubytovacích zařízení na Božím Daru zaznamenávají úbytek rezervací ze strany německých klientů. Část své pobyty zrušila kvůli tomu, že není naočkovaná. Někteří se podle slov provozovatelů obávají do Česka přijet, protože je na seznamu vysoce rizikových zemí. Ztráty budou mít i lyžařské areály. O víkendu spouští provoz Skiareál Klínovec, kam němečtí turisté byli zvyklí jezdit.

Provozovatelé čekají ztráty

Jedním ze dvou vrcholů zimní sezony je Silvestr také pro restaurace. Kvůli nejistotě už ale někde omezují program – například v restauraci v Domě kultury Metropol. Ještě v loňském roce tam pořádali oslavy ve velkém sále, který je jen o pár metrů vedle. Ročně na akci přicházely tisíce lidí. Návštěvníci byli zvyklí na kulturní program, koncert nebo raut. Loni byly ale kvůli vládním nařízením restaurace zavřené, a tak se žádné akce neuskutečnily.

Letos plánují organizátoři program přibližně pro sto lidí. Zatím si ale mnoho zákazníků ale rezervace netvoří. „Jsou to obrovské ztráty, co nás teď na zimu potkaly,“ podotkl šéfkuchař a spolumajitel restaurace Petr Scheinpflug. Ztráty odhadl zhruba na osmdesát procent.

V restauracích podle aktuálně platných opatření platí povinnost uzavřít provozovnu ve 22:00 hodin. Pokud pravidlo zůstane až do konce roku, silvestrovské oslavy ztrácí smysl.

Šéf resortu průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) se v pondělí domluvil s profesními svazy na programu Covid – nepokryté náklady. „S ministerstvem jsme se dobrali k nějakým kompenzačním programům, které by mohly představovat kolem sedmdesáti procent nepokrytých nákladů spojených s uzavírkou. Ale kompenzace budou vypláceny zpětně. Nevíme, jaká bude situace v lednu a zda budoucí vláda bude ochotna tyto programy podpořit,“ uvedl Stárek.