Vláda schválila čerpání příspěvků na náhrady mezd z Antiviru

Události: Vláda obnovila Antivirus B (zdroj: ČT24)

Firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii budou moci opět čerpat příspěvky na náhrady mezd z programu Antivirus. Znovu budou dostávat šedesát procent vyplacené kompenzace do 29 tisíc korun, tedy příspěvek s označením B. Pobírat ho budou moci za období od 1. listopadu, oznámila ministryně práce v demisi Jana Maláčová (ČSSD). Šéf resortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) se zároveň domluvil s profesními svazy na programu Covid – nepokryté náklady. Fungovat má ve třech úrovních, kompenzace budou až do devadesáti procent nákladů.

Antivirus má bránit propouštění. Podle analýzy ministerstva práce z něj k 10. srpnu získalo podporu téměř 74 300 firem na výdělek či náhradu mzdy pro milion zaměstnanců. Výdaje dosáhly skoro 50,18 miliardy korun.

„Program velmi dobře zafungoval – zejména v minulém roce. Nyní ho bohužel musíme aktivovat znovu. Je to za stejných podmínek, jako známe z minula,“ uvedla Maláčová. Její úřad ze svého rozpočtu vyčlení 1,4 miliardy korun. Suma bude především z evropských peněz, dodala šéfka resortu práce. Odhaduje, že program vyjde měsíčně na stovky milionů. Pokračovat by měl podle plánů současné vlády do konce února.

Podpora dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin šedesát procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Dosud se z Antiviru vyplácí příspěvek A pro lidi v karanténě, který pokrývá firmám 80 procent náhrady mzdy do 39 tisíc korun. Dříve se poskytoval ještě příspěvek A+, kdy stát hradil celé mzdy s odvody do 50 tisíc korun v provozech, které vláda nařídila uzavřít.

Kandidát na ministra práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na programu kritizuje, že je příliš plošný a s největší pravděpodobností pojme i ty firmy, které trpí například nedostatkem čipů na trhu. „Budu chtít znát konkrétní data čerpání, ve kterých lokalitách a podrobné zdůvodnění, abychom měli jistotu, že nedodávka některých komponentů skutečně vznikla z důvodu covidové krize,“ okomentoval.

O obnovení příspěvku B jednala už v polovině října tripartita, a to kvůli omezování výroby v automobilovém průmyslu kvůli nedostatku čipů. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se tehdy shodli na využití této podpory z Antiviru pro automobilky a jejich dodavatele. Babišův kabinet pro ně ale program dosud nespustil. V EU bylo totiž potřeba vyjednat výjimku pro jeden sektor. Podle Maláčové jsou příspěvky z programu nyní pro všechny firmy, které se kvůli epidemii dostaly do potíží. Podle evropských pravidel bude možné podporu vyplácet do konce prvního pololetí příštího roku.

Ministryně práce v demisi Maláčová (ČSSD) ke kompenzacím z programu Antivirus (zdroj: ČT24)

Nový kurzarbeit, který zákon upravuje od července, podle Maláčové není možné v Česku zatím pro firmy v potížích zavést. Tato státní podpora při zkrácené práci nemá ještě evropské schválení. Stát nyní doplňuje vyžádané podklady.

Snazší přístup k dávkám

Vláda podle Maláčové také schválila mírnější podmínky pro vyřizování dávek. Důvodem je epidemická situace. „Úřad práce každý měsíc administruje a vyplácí 1,3 milionu dávek. Pokud jsem v situaci, kdy máme omezovat kontakty, tak je důležité, aby lidé nemuseli osobně chodit na úřad práce a administrativa se zjednodušila,“ uvedla ministryně.

Podle Maláčové tak dočasně není k podávání žádostí nutný elektronický či vlastnoruční podpis, je možné žádost zaslat běžným e-mailem. Úřady nově nebudou posílat rozhodnutí, které je nutné doručit do vlastních rukou. Budou vydávat jen oznámení. Lidé také nebudou muset dodávat doklad o nezaopatřenosti dítěte. Poskytnou ho jen tehdy, pokud budou chtít změnu ve vyplácení dávek. O dávky v hmotné nouzi bude také možné žádat v místě pobytu, nejen v místě trvalého bydliště, shrnula ministryně v demisi.

Pomoc až do devadesáti procent nákladů

Úprava podmínek dotačního titulu Covid – nepokryté náklady má podle Havlíčka reflektovat zrušení vánočních trhů. K tomu vláda přikročila ze dne na den. Ve čtvrtek oznámila, že od pátečních 18:00 hodin platí pro adventní a vánoční trhy zákaz provozu. Výjimku mají prodejci stromků či chvojí a také ryb a výrobků z nich. Opatření se netýká pravidelně konaných farmářských trhů.

Podnikatelům, kteří zaznamenají propad tržeb o třicet procent, stát podle Havlíčka přispěje na čtyřicet procent nepokrytých nákladů. Tuto formu podpory vláda schválila na jednání minulé pondělí. Podnikatelé, kteří prokážou pokles tržeb o padesát procent, budou mít nárok na dotaci na sedmdesát procent nákladů. Mikrofirmy do deseti zaměstnanců, kterým se tržby propadnou o osmdesát procent, budou moci čerpat kompenzace devadesát procent nákladů, a to od 1. července letošního roku, uvedl Havlíček.

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO) po jednání vlády řekla, že úpravou programu se v pondělí kabinet nezabýval. Upozornila, že rozpočet pro příští rok s financováním podpory připravené resortem průmyslu a obchodu nepočítá.

Výplaty podnikatelům by podle ní bylo případně možné čerpat z vládní rozpočtové rezervy, která je navržená asi na šest miliard korun. „Pokud bude rozpočtové provizorium, nelze čerpat vládní rozpočtovou rezervu, nelze čerpat žádné nespotřebované nároky. A nové peníze na dotace by musely být velmi složitě v rámci jedné dvanáctiny (posledního rozpočtu, pozn. red.) alokovány, ale pak by muselo být počítáno s tím, že budou rozpočtovány,“ řekla. Situaci je ale nutné vyřešit, protože podnikatelům peníze naleží, dodala.

Celkově program vyjde na miliardy. „U kompenzačních bonusů bude vždy záležet na tom, jak dlouho se budou používat. Myslím si, že naší společnou snahou je, aby stát neomezoval podnikání a tím pádem ani nevznikala nutnost kompenzací,“ okomentoval kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ministryně financí v demisi Schillerová po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vláda minulé pondělí také schválila obnovení programu Covid 2021. V rámci něj budou moci podnikatelé čerpat příspěvek 300 korun na zaměstnance a den omezení. Znovu začne fungovat také kompenzační bonus určený především pro živnostníky. Ti z něj budou moci získat podporu tisíc korun denně.

Zmíněné programy nebudou moci podnikatelé čerpat zároveň, vybrat si budou moci jednu konkrétní pomoc. Jednotlivé dotační tituly by ale měly být kombinovatelné s nově schválenou pomocí prostřednictvím programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně příspěvku B.

UK: Prouza a Středula o kompenzacích a regulacích (zdroj: ČT24)

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza ocenil v pořadu Události, komentáře, že vláda v demisi šla na rozdíl od minulosti v podpoře až na maximum toho, co povoluje EU. U nejmenších podnikatelů pokryje až 90 procent jejich nákladů, a to půl roku zpětně. Rušení vánočních trhů však pro něj bylo překvapením. Řekl, že vláda dlouho nedělala nic a pak najednou rychlý řez. Kritizoval i změny názvů vánočních trhů na farmářské, aby se mohlo prodávat dál. Poukázal na zoufalou bezmoc těch podnikatelů, kteří respektují opatření, i když s nimi nesouhlasí, a jiní se jim ještě vysmívají přemalováním názvu trhu. 

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ve stejném pořadu uvedl, že vláda v demisi se opětovně tváří, že udělala maximum, například po vzoru Bavorska. Podivil se však, že po vzoru Bavorska nechrání i peněženky zaměstnanců a jejich rodin. „Mají tam stoprocentní nemocenskou, mnohem vyšší ošetřovné, než máme my,“ řekl odborový předák. Kritizoval i to, že vláda ani nesvolala sociální partnery, aby se o chystaných opatřeních pobavili. Chyb udělala vláda po volbách víc, než by odpovídalo jejím předchozím zkušenostem, míní Středula.