Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Události: Prezident Zeman jmenoval jedenáct rektorů (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.

Zástupci v akademických senátech čtyř univerzit do funkce zvolili dosavadní rektory. Pokračovat tak nadále bude dosavadní šéf České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička. Akademici Českého vysokého učení technického v Praze si zvolili opět Vojtěcha Petráčka. Staronového rektora budou mít také na Technické univerzitě Liberec, kterou vede Miroslav Brzezina. Rektorem Veterinární univerzity Brno zůstane Alois Nečas.

U dalších sedmi vysokých škol se jejich šéfové vystřídají. Rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu má od února nahradit jako první žena v čele této školy Milena Králíčková. Rektorkou se nově stala také Maria Topolčanská z Akademie výtvarných umění. Dále prezident jmenoval Petra Dvořáka z Vysoké školy ekonomické, Libora Čapka z Univerzity Pardubice, Ladislava Janíčka z Vysokého učení technického v Brně a Petra Michálka z Janáčkovy akademie múzických umění.

Prezident při jmenování rektorů zdůraznil, že by měli usilovat o zvýšení prestiže vysokých škol. „Já se znepokojením sleduji, že v mezinárodních žebříčcích není většina našich univerzit příliš úspěšná, a někdy má dokonce klesající úroveň,“ řekl. „Milá paní rektorko, v případě Univerzity Karlovy je slabý argument, že jste o něco lepší než univerzita v Oregonu, a bylo by dobré, kdyby prestiž slavné Karlovy univerzity pod vaším vedením vzrostla,“ obrátil se na Králíčkovou. To samé se podle něj týká i dalších vysokých škol.

Zeman při předávání dekretů nepodal ruku nastupujícímu rektoru Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Petru Michálkovi, který je autorem satirického divadelního představení Ovčáček čtveráček. Kabaret se trefuje do některých představitelů Hradu.

Jmenování rektorů vysokých škol prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Končící rektorka Mendelovy univerzity doporučila svému nástupci rezignaci

Prezident uvedl, že jedenáctý rektor Vojtěch Adam z brněnské Mendelovy univerzity se ceremoniálu nezúčastnil, protože je nemocný. Dekret mu prezidentská kancelář pošle poštou.

Adam nicméně od loňského podzimu čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných článcích. Podle něj šlo maximálně o technická pochybení či nedopatření, která nic nemění na podstatě publikovaných výzkumů. Na nesrovnalosti v článcích upozornili na internetu a sociálních sítích výzkumníci z Česka i zahraničí. Některé obrázky z experimentů se jeden druhému nápadně podobají, jen jsou různě otočené či mírně upravené, napsal loni v říjnu Deník N.

Končící rektorka univerzity Danuše Nerudová svému nástupci ve středu doporučila rezignaci. Expertní komise, jejíž vznik Nerudová sama iniciovala, našla několik vědeckých pochybení v odborných článcích a doporučila jejich stažení z časopisů. Nerudovou mrzí, že nyní je v sázce dobré jméno univerzity. Nyní záleží na Adamově postoji a rozhodnutí, zda se rektorem i tak chce stát, nebo rezignuje. V takovém případě by musel akademický senát volbu opakovat a vybrat nového rektora.

„Udělala jsem všechny kroky k tomu, aby obvinění Vojtěcha Adama byla řádně prošetřena. Osobně jsem mu doporučila, aby vzhledem k závěrům komise zodpovědně zvážil rezignaci,“ uvedla Nerudová. Otevřený dopis Adamovi zaslal předseda spolku Učená společnost Pavel Jungwirth a také ho vyzval k rezignaci.

Komise uvedla, že zjištěné problémy sahaly od „hrubé nedbalosti při kontrole kvality“ až po „jasné známky manipulace s daty“. Zprávu komise vzal v pondělí na vědomí akademický senát univerzity a vyzval k nápravě pochybení. Adam se za zjištěná pochybení omluvil. „Přesto za podstatné považuji, že u žádného z článků neměly vytýkané chyby signifikantní dopady na hlavní závěry našich prací,“ řekl.

V souvislosti s nástupem do funkce rektora rezignoval Adam k 1. únoru na pozici vedoucího výzkumné skupiny v institutu CEITEC Vysokého učení technického (VUT). Vedení institutu zároveň rozhodlo, že stylem vědecké práce skupiny se bude zabývat kontrolní audit. Výzkum chemika Adama směřuje například k vývoji léčiv nádorových onemocnění.

Konference rektorů žádá od Adama vysvětlení pochybností. Případ podle nich vrhá špatné světlo na českou vědu. Její předsednictvo se distancuje od jakéhokoli porušování etických zásad na půdě vysokých škol a uvedlo, že dodržování obecných zásad a principů akademické integrity a etiky ve vědě, výzkumu a s tím spojené publikační činnosti považuje za jednu ze základních hodnot seriózní vědecké práce.

Adam rezignovat neplánuje

Adam ve středu České televizi napsal, že si není vědom, že by pochybení, která se u několika vědeckých prací objevila, byla natolik závažná, aby vedla k „tak rezolutnímu a nezvratnému kroku“, tedy rezignaci.

„Já si velmi vážím práce mé předchůdkyně, na niž bych rád navázal, na druhou stranu do čela Mendelovy univerzity v Brně jsem byl řádně a legitimně zvolen a podporu lidí, kteří za mnou stojí, bych nerad zklamal. Chápu, že části vědecké obce přijdou výsledky komise závažné, nicméně za podstatné považuji, že u žádnho z článků neměly vytýkané chyby signifikantní dopady do hlavních závěrů našich prací. Věřím, že až ochladnou emoce, budeme moci společně vše vyřešit a vrhnout se do náročné práce,“ uvedl.

Šek pro klokánky

Zeman ve středu také na Hradě předal dar v podobě šeku Fondu ohrožených dětí. Klokánkům začal posílat každoročně peníze v prosinci 2015, kdy změnil účel svého fondu. Ten byl původně zaměřen na umořování státního dluhu. Za klokánky dar převzala šéfka FOD Hana Kupková.

Zeman Kupkové řekl, že od doby, kdy začal klokánky podporovat, do letoška na jejich fond poslal patnáct milionů korun. „Chtěl bych vás poprosit a popřát vám, abyste tyto peníze rozumně užila ve prospěch vašich dětí,“ poznamenal prezident. Kupková Zemana i jeho dceru ocenila za to, že podle ní „pomáhají se srdcem na dlani“.

Zeman ve středu na Hradě úřadoval po asi pěti měsících. V polovině loňského září byl hospitalizován, do nemocnice se opět vrátil 10. října. Od propuštění pobývá v Lánech, kde o něj pečují zdravotní sestry.