TÉMA

Maria Topolčanská

Dezinformace, reaguje AVU na kritiku. Vedení školy se zastali i studenti

Na Akademii výtvarných umění neučí jen staří muži a jejich žáci, protože jejím úkolem je otevírat studentům nové obzory, reagují zástupci AVU na petici, která žádá změny v přístupu a vedení této umělecké školy. Výzvu formulovala téměř stovka osobností, mezi nimi bývalý rektor AVU Milan Knížák, a už ji podpořilo přes šestnáct set lidí. Naopak za vedení školy se postavila studentská komora AVU. Akademie v reakci rovněž oznámila, že se chce předžalobní výzvou bránit proti údajné lži šířené peticí v souvislosti s úmrtím dvou studentů.
18. 6. 2024|

Poplatnost době, nebo generační nepochopení? Umělci se přou o podobu institucí

Výtvarníci Milan Knížák, David Černý, František Skála nebo architekt Josef Pleskot a bezmála stovka dalších kulturních osobností nesouhlasí se současnou podobou Akademie výtvarných umění, Národní galerie i Cenou Jindřicha Chalupeckého. Žádají změny a v případě rektorky AVU odstoupení z funkce. Vedení kritizovaných institucí námitky nepovažuje za opodstatněné, mluví mimo jiné o generačním nepochopení.
15. 6. 2024|

Diplomanty na AVU zajímají mimo jiné podmínky umělecké práce

Letošní diplomantky a diplomanti Akademie výtvarných umění v Praze vystavují své práce. Tématem, které je spojuje, je definování podmínek umělecké práce. Výstava probíhá přímo na půdě akademie a představuje všechny obory od architektury přes klasickou malbu až po sochu.
23. 6. 2023|

Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:06|