AVU je bez vedení, odstoupila rektorka i prorektoři

Rektorka Akademie výtvarných umění v Praze (AVU) Maria Topolčanská odstoupila ze své funkce. Škola je bez vedení, protože z funkcí odstoupili už v pondělí i všichni čtyři prorektoři. Ti uvedli, že jejich rezignace se týká výhradně neshod s rektorkou Topolčanskou, nesouvisí s dřívější peticí kritizující nynější podobu AVU. Výzva požadovala mimo jiné odstoupení Topolčanské.

Topolčanská byla v čele školy od roku 2022. Nedávno zveřejněná petice jí vytkla nezvládnutí funkce a nedostatek erudice a zkušeností v oboru a její signatáři požadovali její výměnu.

Topolčanská oznámila odstoupení z funkce na středečním jednání akademického senátu školy. Ze zápisu vyplývá, že obsahem zasedání mělo být posouzení přípustnosti návrhu, který žádal odvolání rektorky. Topolčanská po předchozí žádosti na zasedání senátu vystoupila a sama uvedla, že odstupuje z funkce.

Návrh na odvolání rektorky předložili zástupci vyučujících i studentů AVU. Svůj požadavek vysvětlují „zásadním narušením důvěry a nemožnosti nadále efektivně spolupracovat při řízení školy“. Podle nich Topolčanská bagatelizuje problémy a vytváří atmosféru nedůvěry.

Prorektoři odcházejí kvůli neshodám s rektorkou

Rovněž prorektoři na webu AVU sdělili, že jejich rezignace s peticí nijak nesouvisí. Rektorka od nich rezignace obdržela už před dvěma dny. „Jednoznačně deklarujeme, že naše rozhodnutí nemá s peticí sebemenší souvislost. Na kvalitu a výsledky naší školy jsme hrdí, naše rezignace se týká výhradně odlišného přístupu k řízení a komunikaci mezi námi a paní rektorkou,“ vysvětlují.

Uvádějí, že s přístupem rektorky se rozcházejí jejich představy o řízení a komunikaci, a to „v takové míře, která by do budoucna znemožňovala optimální vedení akademie“. Sladit odlišné postoje se nepodařilo ani přes vynaloženou snahu.

Studenty a zaměstnance AVU ujišťují, že běžné činnosti akademie pokračují bez přerušení. Členové vedení, kteří podali rezignaci, chtějí plnit své povinnosti do konce výpovědní lhůty, tedy do konce letošního roku, v případě nutnosti i déle.

Petici podepsali Knížák nebo Černý

Pod peticí, zveřejněnou letos v červnu, byli podepsáni například bývalý rektor AVU Milan Knížák, sochaři Jaroslav Róna a David Černý, režisér Jan Svěrák, architekt Josef Pleskot, Michal Rittstein nebo spisovatel Jáchym Topol. Text zveřejnila Barbora Šlapetová, manželka bývalého pedagoga AVU Lukáše Rittsteina, kterého loni Topolčanská odvolala za pokus o podvádění a neetické chování.

Prorektorky a prorektor školy v červnu v souvislosti s tím sdělili, že petice směšuje věcné body s osobními útoky a dezinformacemi. Podle nich specifikem tohoto generačního sporu je, že se starší umělci bouří proti mladým, což v minulosti bývalo naopak.

Petice současně žádala restrukturalizaci AVU a Národní galerie a změny v Cenách Jindřicha Chalupeckého.