TÉMA

Fond ohrožených dětí

Potřebuje psychiatra, řekla Stehlíková před soudem se Zemanem. Ten chce omluvu

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková trvá na tom, že prezident Miloš Zeman potřebuje psychiatrickou pomoc kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku. U soudu ve čtvrtek uvedla, že za jejími dřívějšími, nyní žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí. Soudkyně avizovala, že nechá vypracovat lékařský posudek k zdravotnímu stavu prezidenta v době jeho hospitalizace. Oslovit chce některý z mimopražských ústavů se specializací na psychiatrii.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 13:06|

Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:06|

Do dětských domovů se kvůli pandemii dostalo méně dětí. Na problémy v rodinách neměl kdo upozorňovat

V dětských domovech končilo v posledních měsících méně dětí. Kvůli zavřeným školám a kroužkům klesl počet nahlášených problémových případů v rodinách, kde děti potřebují pomoc. Právě školy totiž nejčastěji na problémy žáků upozorňují. Úřady tak o týraných a zanedbaných dětech neměly dostatečné informace, což přiznává ministerstvo práce a sociálních věcí i Fond ohrožených dětí. Po obnovení prezenční výuky a kontrolních mechanismů se odborníci obávají, že počty dětí zase narostou. Volných míst je přitom v domovech dlouhodobě nedostatek.
28. 5. 2021|

Maláčová navrhuje víc peněz pro Klokánky i pěstouny, podle organizací to ale nestačí

S více penězi pro zařízení, jako jsou Klokánky, ale i pro pěstouny počítá novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ji představila ve sněmovně. Podle některých organizací ale ohroženým dětem a náhradním rodinám dostatečnou podporu nezajišťuje.
26. 1. 2021|

Ohrožených dětí kvůli koronaviru přibývá. Některé organizace se obávají finančních problémů

Více násilí v rodinách je podle psychologů i poraden další aspekt koronavirové krize. Přeplněné kapacity teď hlásí i zařízení pomáhající ohroženým dětem. V poslední době totiž zaznamenaly stoupající počty případů psychického týrání i sexuálního zneužívání. Například ředitelka Klokánku a předsedkyně Fondu ohrožených dětí Hanka Kupková v poslední době řešila každou druhou noc příjem nových ohrožených dětí, což je podle ní více než obvykle.
19. 5. 2020|

Klokánek snížil dluhy, ale peníze na provoz stále chybí

Po čtyřech letech se podařilo Fondu ohrožených dětí (FOD) minimalizovat dluhy, které v roce 2015 dosahovaly desítek milionů korun. Mnoho zařízení, včetně 16 Klokánků, kvůli tomu ale muselo skončit. Zbývající problémy by mohla vyřešit slibovaná novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, kterou chce ministerstvo práce a sociálních věcí do konce roku předložit vládě.
29. 10. 2019|