TÉMA

Miroslav Brzezina

Na liberecké univerzitě skončil kvůli nevhodnému chování další pedagog

Kvůli nevhodnému chování ke studentkám skončil na Technické univerzitě v Liberci další pedagog. Šlo o vyučujícího na katedře anglického jazyka. Případ se podařilo řešit díky studentským tutorům a ombudsmanovi. Pedagog na svou žádost ukončil pracovní poměr, informoval v úterý v tiskové zprávě mluvčí univerzity Radek Pirkl. Nejde o první takový případ, loni v létě tam skončil i jiný pedagog, který se zřejmě opakovaně dopouštěl jednání s prvky šikany.
14. 3. 2023|

Vysoké školy bojují proti sexuálnímu obtěžování. Zavedly ombudsmany, na které se mohou oběti obracet

Většina univerzit považuje prevenci sexuálního obtěžování nebo násilí na akademické půdě za zásadní. Zřizují proto pozici ombudsmana nebo důvěrníka, kterým mohou dotčení hlásit nevhodné chování. O sexuálním obtěžování na univerzitách i jinde se více hovoří například v souvislosti s kampaní MeToo, která začala před pěti lety. Na obtěžování a nevhodné chování ale v minulosti poukazovaly i studentské iniciativy.
13. 10. 2022|

Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:06|