Komise potvrdila chyby v článcích týmu budoucího rektora Mendelovy univerzity. Doporučila je stáhnout

Expertní komise zjistila pochybení v několika odborných článcích týmu vedeného Vojtěchem Adamem, budoucím rektorem Mendelovy univerzity v Brně. Doporučila jejich stažení z časopisů. Adam se omluvil, ale tvrdí, že u žádného z článků neměly vytýkané chyby signifikantní dopady na hlavní závěry prací. Zpráva uvádí, že zjištěné problémy sahaly od „hrubé nedbalosti při kontrole kvality“ až po „jasné známky manipulace s daty“.

Zprávu komise vzal v pondělí na vědomí akademický senát univerzity a vyzval k nápravě pochybení.

Adam bude rektorem od února. Středečního jmenování na Pražském hradě se však pro nemoc osobně nezúčastní. V souvislosti s nástupem do funkce rektora rezignoval Adam k 1. únoru na pozici vedoucího výzkumné skupiny v institutu CEITEC Vysokého učení technického (VUT). Vedení institutu zároveň rozhodlo, že stylem vědecké práce skupiny se bude zabývat kontrolní audit.

Kontrola dvanácti publikací

Mezinárodní komise pod vedením ředitele konsorcia CEITEC Pavla Tomančáka od listopadu prověřovala dvanáct publikací. Dospěla k závěru, že Adamova výzkumná skupina v konkrétních případech nedodržovala etiku vědecké práce. Komise se zaměřovala na vyhodnocení integrity výzkumných dat a možné porušení zásad správné vědecké praxe. U šesti článků publikovaných týmem pod vedením Adama komise doporučila stažení z časopisů. U dalších tří článků komise doporučila stažení alespoň zvážit. 

Předseda akademického senátu Mendelovy univerzity Jiří Skládanka řekl, že podle jeho osobního názoru nešlo o záměrná či úmyslná pochybení. Zdůraznil, že na univerzitě se dodržují zásady dobré vědecké praxe a že je důležité věnovat maximální pozornost kontrole dat před publikací. Akademický senát podle něj dostal zprávu komise v neděli, v pondělí ji projednal a vyzval autorský kolektiv k nápravě.

„Ještě před zřízením komise jsem všechny diskutované chyby se svými spolupracovníky prošel a jednotlivě osobně řešil přímo s redakcemi časopisů, kde byly práce publikovány. Na základě toho jsem zavedl nový transparentní systém shromažďování podkladů,“ uvedl Adam.

Končící rektorka Danuše Nerudová podle svých slov udělala maximum pro to, aby akademický senát mohl rozhodovat na základě faktů a aby chránila dobré jméno univerzity. Iniciovala vznik expertní komise, její výsledky předala senátu jako samosprávnému orgánu, ten pak mohl závěry komise zvážit. „Do rozhodnutí akademického senátu nemohu jakkoliv zasahovat,“ řekla Nerudová.

Na nesrovnalosti upozornili další výzkumníci

Deník N loni v říjnu napsal, že budoucí rektor čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v článcích zveřejňovaných v rámci výzkumné skupiny CEITEC Vysokého učení technického, kterou vede. Na nesrovnalosti v článcích upozornili na internetu a sociálních sítích další výzkumníci z Česka i zahraničí, například na webu PubPeer. Některé obrázky z experimentů se jeden druhému nápadně podobají, jen jsou různě otočené či mírně upravené, napsal tehdy Deník N.

Výzkum chemika Adama směřuje například k vývoji léčiv nádorových onemocnění. Ve 39 letech patří k uznávaným vědcům, získal prestižní grant Evropské výzkumné rady. Na kontě má stovky samostatných i týmových publikací. V akademickém senátu měl při volbě rektora výraznou podporu.