Prezident jmenoval nové soudce, odmítl protesty proti zmrazení platů v justici

Prezident Zeman jmenoval nové soudce (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenoval sedm nových soudců. Pětice žen zamíří k pražským soudům, dva muži do Kladna a Přerova. Jmenování v prosinci odsouhlasila vláda. Na zámku v Lánech složily slib i dvě ženy, které tak nemohly učinit při prosincovém ceremoniálu. Prezident při té příležitosti odmítl odpor proti zmrazení soudcovských platů. Zeman hovořil také s ministrem spravedlnosti, mimo jiné o Nejvyšším správním soudu.

Převahu žen mezi jmenovanými prezident označil za „drobný důkaz feminizace našich soudů“. Poté při jmenovací řeči kritizoval stávající soudcovský sbor za to, že nesouhlasí se zmražením svých platů. 

„Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výraz ‚nenažranost', a pouze se zamyslím na tím, proč řadoví soudci, jejichž platy se pohybují ve výši sta tisíc korun, protestují proti pouhému zmražení svých platů a argumentují svou nezávislostí,“ řekl Zeman a doporučil novým soudcům, aby akceptovali své platy. Upozornil, že politici mají být rovněž nezávislí a proti zmrazení svých platů neprotestují.

Vláda Petra Fialy (ODS) hodlá od února zafixovat platy ústavních činitelů na loňské úrovni. Opatření, které má bránit růstu platů politiků, se vztahuje i na státní zástupce a na soudce. Unie státních zástupců už na začátku ledna vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že zamýšlené zmrazení platů státních zástupců a soudců je protiústavní a narušuje nezávislost justice. 

Za ostudu české justice během své řeči označil prezident Zeman případ bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a nákupu letounů CASA. Případ skončil téměř po deseti letech pravomocným osvobozením Parkanové. Zeman řekl, že je kauza ostudou nejen soudců, ale i státních zástupců. Podle něj by místo protestů proti zmrazení platů měli justiční činitelé přemýšlet, jak podobným případům v budoucnosti zabránit.

Schůzka s ministrem spravedlnosti

Po jmenování soudců se ještě prezident Zeman setkal s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), věnovali se zákonu o státním zastupitelství a jmenování nového šéfa Nejvyššího správního soudu (NSS). Blažek po jednání novinářům řekl, že očekává, že prezident jmenuje nového předsedu NSS v únoru. 

K Zemanově kritice protestů proti zmrazení soudcovských platů ministr pouze uvedl, že v pondělí měl dlouhé jednání s předsedy všech krajských soudů a že se mu zatím nepodařilo setkat s představiteli Soudcovské unie. Právě unie avizovala možnost, že se soudci budou kvůli tomuto kroku vlády podávat žaloby. „Pokud ty žaloby budou, tak budou,“ řekl Blažek.

Co se týče nového šéfa Nejvyššího správního soudu, prezident může vybírat pouze z řad členů tohoto soudu. Funkční období předsedy trvá deset let. Blažek už dříve uvedl, že post by mohl obsadit Filip Dienstbier, Barbara Pořízková či Karel Šimka. Poslednímu šéfovi instituce Michalu Mazancovi vypršel mandát na konci loňského roku kvůli dosažení věkové hranice sedmdesáti let.

Blažek v Lánech řekl, že jednotlivé kandidáty se Zemanem probral. Zopakoval, že rozhodnutí bude záležet na dohodě prezidenta s předsedou vlády Petrem Fialou, protože jmenování šéfa NSS není výlučně prezidentskou pravomocí. „Všichni tři kandidáti jsou skvělí. Nejvyšší správní soud je skvěle obsazen celkově,“ uvedl ministr, jméno svého favorita na funkci jmenovat nechtěl. 

S prezidentem Blažek jednal i o obecné situaci v soudnictví a státním zastupitelství. Podotkl k tomu bez dalších podrobností, že Zeman má „tradičně určité kritické názory“. Blažek míní, že stávající zákon o státním zastupitelství „není tak špatný“, když fungoval třicet let. Ministr chce ale zavést funkční období vedoucích státních zástupců, s čímž podle něj souhlasí i Zeman.

Druhou otázkou, která podle Blažka vyžaduje zákonnou úpravu, je způsob odvolávání vedoucích státních zástupců. Nově by mělo být možné pouze v kárném řízení a „z jasně řečených důvodů, které musí zákon předvídat“. 

Doplňování řad

Návrh na jmenování sedmi soudců schválila vláda Petra Fialy (ODS) před Vánoci. Předložila ho ještě minulá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), nový šéf resortu Pavel Blažek (ODS) se s ním ztotožnil.

Pětice kandidátek, které dosud působily jako asistentky soudců, zamíří k soudům spadajícím pod Městský soud v Praze. Dvojice adeptů, kteří byli justičními čekateli, budou pracovat na okresních soudech v Kladně a v Přerově.

V prosinci Zeman jmenoval padesát soudců. Jejich dekrety podepsal během pobytu v Ústřední vojenské nemocnici, slib pak dotyční složili 15. prosince. Dvě ze jmenovaných tak ale učinit nemohly. Pražský hrad avizoval, že jim nabídne náhradní termín. Slib do rukou prezidenta tak složily nyní.