Začala podzimní vlna nemocí u dětí, mají slabší imunitu kvůli dlouhé izolaci

Události: Vlna respiračních onemocnění u dětí (zdroj: ČT24)

Ordinace pediatrů jsou plné a děti naopak chybějí ve školkách i školách. Vlna podzimních respiračních onemocnění dorazila letos nezvykle rychle. Podle Státního zdravotního ústavu se zvedl počet nemocných dětí oproti minulému týdnu o 16 procent. Jednou z příčin je i to, že kvůli pandemii se děti musely dlouho vzdělávat doma.

Například tříletý David měl nejdřív jen rýmu, pak se přidala i teplota, mezi spolužáky v mateřské škole tak příliš nepobyl. „Čtrnáct dní byl ve školce, tak asi chytil nějakou virózu,“ říká matka Alena Stumpfová.

Chlapcova lékařka potvrzuje, že nemocných dětí je daleko víc, než bylo na konci září zvykem. „Jsou to hlavně příznaky onemocnění dýchacích cest. Takové ty běžné virózy spojené s kašlem, s rýmou,“ popisuje místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Jana Kulhánková.

Podobné příznaky ale má i covid, pediatři proto někdy děti buď otestují sami antigenní sadou, nebo je odesílají na PCR testy.

Například na Základní škole Ohradní v Praze chybí učitelce Iloně Nedvídkové ve třetí třídě z 22 dětí hned šest, což je víc než čtvrtina třídy. „V podstatě půlka třídy se už vystřídala, že byli nemocní,“ popisuje pedagožka. V celé jejich škole je momentálně omluven každý třetí žák.

Malá imunita kvůli lockdownu

Podle lékařů může za velkou nemocnost dětí i jejich snížená imunita kvůli dlouhé distanční výuce v minulém školním roce. „Téměř rok se s těmi nemocemi běžnými v dětské populaci nesetkávaly, tím, že byly doma, že byly omezeny sociální kontakty, tak neměly možnost,“ vysvětluje lékařka Kulhánková.

Podle učitelů chybí ve školách hodně dětí i kvůli opatrnosti jejich rodičů. Kvůli covidu ji doporučilo ministerstvo školství. „Pokud mají děti nějaké respirační obtíže, tak doporučujeme, aby z bezpečnostních důvodů do školy raději nešly,“ radí ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Jsou opravdu obezřetní a my jsme za to rádi, že se k tomu staví takto zodpovědně a nechávají doma děti i preventivně,“ děkuje ředitelka ZŠ Ohradní Eva Smažíková.