V nemocnicích leží nejvíc pacientů s covidem od půlky června. Není důvod k panice, prohlásil Vojtěch

Tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha po jednání Rady pro zdravotní rizika (zdroj: ČT24)

Vývoj epidemie se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stále drží na bezpečných hodnotách. A není tak podle něj důvod k panice nebo strašení. Zatím podle Vojtěcha ale není odborná shoda na tom, zda uznávat protilátky na covid-19. V Česku přibylo v neděli 138 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, podobně jako před týdnem. Oproti předchozí neděli významně stoupl počet hospitalizovaných. V nemocnicích bylo 113 lidí, nejvíc od 17. června.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

„Nákaza se šíří výrazně méně a je výrazně méně hospitalizovaných než před rokem,“ prohlásil Vojtěch. Zároveň upozornil, že situace není tak špatná jako loni díky očkování. „Je pro nás naprosto zásadní, aby se lidé nadále očkovali,“ dodal.

V případě uznávání protilátek se ale podle Vojtěcha odborníci stále neshodnou. Resort zdravotnictví proto tento týden zahajuje další studii. Zúčastnit se jí má asi osm tisíc lidí včetně zdravotníků, chronicky nemocných a těch, kteří byli testováni už v první fázi studie loni. Veřejnost se hlásit nemůže, účastníky osloví nemocnice. „Dohodli jsme se na tom, že nějaké prvotní výsledky bychom měli mít ve výhledu dvou měsíců,“ dodal ministr.

Uznávání protilátek žádala opozice i premiér Andrej Babiš (ANO). Část odborníků trvá na tom, že i s protilátkami je vhodné se nechat očkovat. Ministr a jeho náměstkyně Martina Vašáková namítají, že v žádné zemi EU kromě Rakouska, které s tím také plánuje přestat, testy na protilátky neuznávají.

Lidé s protilátkami nemusí na třetí dávku

Lidé se změřenými protilátkami se podle Vojtěcha mohou očkovat jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson. Lidé, kteří prodělali nemoc a jsou očkovaní dvěma dávkami vakcíny proti koronaviru, třetí dávku mít nemusí.

„Samozřejmě pokud někdo prodělal onemocnění, nic nebrání tomu, aby se nechal očkovat jakoukoliv vakcínou, klidně dvoudávkovou,“ dodal ministr. Podle něj je vůbec nejefektivnější takzvaná hybridní imunita, která kombinuje prodělání nemoci a očkování.

Za posledních sedm dní v Česku přibylo 24 nových případů covidu v přepočtu na sto tisíc  obyvatel. Před týdnem jich bylo 16. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška epidemie nabývá na síle a sedmidenní přírůstek na sto tisíc lidí je asi dvakrát vyšší než před 14 dny. „Je to stále hodnota bezpečná,“ řekl. Epidemie se nyní podle něj šíří hlavně mezi mladší a mladou neočkovanou populací.

Nejvýrazněji se koronavirová infekce šíří v Karlovarském kraji a v Praze. Na západě Čech připadá na posledních sedm dní zhruba 48 nových případů na 100 tisíc obyvatel, v hlavním městě 42. Naopak nejpříznivější situace je v Libereckém kraji s incidenčním číslem 11.

Na úrovni okresů má nejvyšší incidenci Karlovarsko následované Píseckem. V okrese Karlovy Vary připadá na 100 tisíc lidí 80 nových případů za posledních sedm dní, na Písecku zhruba 61.

Rizikem jsou školy a velké firmy, uvedla hlavní hygienička

Z ohnisek, které hygienici v posledních dnech trasovali, připadá podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové asi sedmdesát až osmdesát procent na školská zařízení. Rizikem jsou podle ní také firmy s větším počtem neočkovaných pracovníků.

Hygienici zaznamenali v poslední době několik ohnisek ve firmách, které mají zahraniční zaměstnance. Jeden případ byl v sociálních službách a dva ve zdravotnických zařízeních. Podle Svrčinové tyto případy vždy souvisely s tím, že z personálu někdo nebyl očkován. 

Hospitalizovaných s covidem postupně přibývá. V neděli jich bylo 113, nejvíc od 17. června. O týden dřív bylo hospitalizovaných 68 lidí. Rostou i počty pacientů v těžkém stavu. V neděli jich bylo 17, o deset více než o týden dříve.

Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného v neděli kleslo z 1,4 na hodnotu 1,2. Nad jedničkou představující předěl mezi zrychlováním a zpomalováním šíření infekce se drží od 26. srpna.

Laboratoře v neděli prověřily celkem 31 500 vzorků, z toho zhruba čtyři pětiny méně přesnou antigenní metodou. V mezitýdenním srovnání byl počet provedených testů nižší o téměř 2200, údaje se ale ve statistikách objevují s menším zpožděním. 

Zdravotníci v posledním dni minulého týdne podali podle předběžných údajů 1881 dávek očkování proti covidu, ani ne polovinu množství z předchozí neděle. Pokud by se údaj již nezměnil, znamenalo by to nejnižší počet aplikovaných dávek za den od konce ledna.

Od začátku epidemie loni v březnu se novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo přes 1,68 milionu lidí. Zhruba 98 procent z nich se už vyléčilo, naopak 30 414 zemřelo. Od začátku září přibylo do statistik sedm úmrtí.

Poslední možnost žádat o dotace

Podnikatelé mohou v pondělí naposledy žádat o dotace z druhé výzvy programu Covid –⁠ nepokryté náklady. Stát jeho prostřednictvím podnikatelům s propadem obratu za rozhodné období alespoň o 50 procent poskytuje příspěvek na 60 procent nepokrytých nákladů. Provozům s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku se týká pomoc 40 procent nákladů. Příjem žádostí o podporu za duben a květen začal 28. června.

Zájemci o příspěvek mohou ve druhé výzvě dotačního titulu žádat o pomoc za oba měsíce, v takovém případě maximální výše dotace činí 25 milionů korun, nebo jen za duben, kdy podpora na jednoho žadatele nesmí přesáhnout 15 milionů korun.

Návrat z Rakouska a Chorvatska

Návrat do České republiky z Chorvatska a Rakouska se ztíží lidem neočkovaným proti nemoci covid-19. Na takzvané mapě cestovatele se totiž přesunou z oranžové kategorie do červené, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý a nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčný člověk v samoizolaci.

Ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Žáci jedné školy mohou na plavání bez testů

Na společné plavání mohou od pondělí děti z jedné školy bez testů, při sportu pak nemusejí dodržovat rozestup 1,5 metru. Obecně pro návštěvu bazénů platí podmínka předložení negativního testu na covid-19 nebo dokladu o očkování proti nemoci nebo o jejím prodělání. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) úpravy opatření vysvětlil snahou o zjednodušení podmínek pro školáky.

Zároveň se uvolňují také pravidla pro organizaci akademického roku na vysokých školách. Mohou organizovat velké přednášky bez prokázání bezinfekčnosti.