Testy v Česku v pondělí odhalily 126 nakažených koronavirem, podobně jako v sobotu

Laboratoře v Česku v pondělí potvrdily 126 případů koronaviru, podobný počet jako v sobotu. V pondělí bylo však kvůli státnímu svátku volno a ve volných dnech bývá případů nákazy méně, protože se obvykle tolik netestuje. Na sto tisíc obyvatel stále připadá za poslední týden víc než devět nakažených, což je nejvíc od poloviny června. Reprodukční číslo mírně kleslo na 1,2, ale zůstává nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování epidemie. Ministerstvo zdravotnictví zatím ale žádné zpřísňování opatření nechystá, a to ani regionálně, jak potvrdil České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

On-line přenos
Koronavirus - červenec
21:53

Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

18:44
Česko

Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

18:36
Česko

Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Z pondělních případů připadá třetina na Prahu, 25 nakažených eviduje ministerstvo zdravotnictví ve Středočeském a 18 v Plzeňském kraji. V dalších krajích testy v pondělí potvrdily méně než deset případů koronaviru, ve Zlínském kraji hygienici už dva dny nezaznamenali žádného nově nakaženého.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, aktuálně kleslo na 1,2 z pondělních 1,3. Stále ale zůstává nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování epidemie.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, k pondělku mírně kleslo na 9,1 z nedělních 9,3. Snížilo se ve většině krajů včetně Prahy, kde ale týdenní incidence zůstala nad 30, tedy nejvyšší ze všech regionů. Víc než deset nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden je ještě v Plzeňském a Středočeském kraji. Nejnižší je incidence na hodnotě 2,2 v Ústeckém kraji. 

Vláda v minulosti s ohledem na hodnotu incidenčního čísla upravovala protiepidemická opatření. Teď  však – navzdory zhoršujícím se číslům – žádné další zpřísnění nechystá, potvrdil ČT ministr zdravotnictví Vojtěch. „Nárůsty jsou minimální, stejně tak nedochází prakticky k žádnému příjmu do nemocnic, naopak pacienti jsou propouštěni. Takže já si nemyslím, že v tuto chvíli je nutné dělat nějaká restriktivní opatření na národní úrovni. Ale to, co chceme, co jsme připravili a co bude platit od pátku, je více kontrolovat importy ze zahraničí, více kontrolovat návrat zaměstnanců z dovolených,“ zdůraznil.

Vláda  totiž naposledy minulý týden ve čtvrtek zpřísnila způsob prokazování bezinfekčnosti a ohlásila zavedení povinných testů při návratu do Česka ze zahraničí. Změny zaváděné kvůli obavám z nakažlivější varianty delta budou platit od pátku 9. července.

Ministerstvo chce také podpořit zájem o očkování tím, že umožní vakcinaci bez registrace. Očkovací centra v Praze na hlavním nádraží a v obchodním centru na Chodově, která k tomu budou určená, plánuje resort zdravotnictví otevřít 12. července.

„Určitě je to nějaký pilot, který teď chceme vyzkoušet. Pokud by se osvědčil, pokud by zájem skutečně byl, a já pevně věřím, že bude, tak pak bychom taková očkovací místa nebo týmy chtěli realizovat i v jiných regionech,“ uvedl ministr.

Dávku očkování proti covidu v pondělí dostalo 31 969 lidí, celkem už jich zdravotníci rozdali víc než 8,56 milionu. Denní počty očkovaných jsou v posledních dnech nejnižší od konce května, vliv ale může mít prodloužený víkend, ve kterém lidé termín nechtěli, protože odjeli mimo města. Dokončené očkování má v Česku 3,53 milionu lidí, alespoň jednu dávku vakcíny dostalo víc než pět milionů zájemců. Většina vakcín je dvoudávková.

Testů na koronavirus od soboty do pondělí postupně ubývalo. Metodou PCR bylo první víkendový den provedeno víc než 37 500 testů, v neděli zhruba 12 300 a v pondělí necelých 11 500. Podobně se snížil počet antigenních testů ze sobotních téměř 38 tisíc na pondělních zhruba 28 tisíc. Pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky, tak vyskočila k 2,5 procenta. Dosud se přitom téměř tři týdny držela pod procentem. Obdobně se po řadě týdnů dostal nad desetinu procenta podíl pozitivních u preventivních testů.

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku koronavirus potvrdil u víc než 1,668 milionu lidí, vyléčilo se zhruba 98 procent z nich. S nemocí covid dosud zemřelo 30 312 nakažených, poslední tři dny jsou bez úmrtí. Nemocnice k pondělku pečovaly o 30 lidí s covidem, počet se za týden snížil o polovinu. Ve vážném stavu jsou tři pacienti.