Žalobce viní muže z terorismu a podpory Ruska ve válce proti Ukrajině, stíhaný je jako uprchlý

Dvaatřicetiletý Martin Kantor, který podle obžaloby spáchal v Donbasu teroristický útok, se podle svých známých netajil tím, že se chce přidat na stranu Ruska a jím podporovaných separatistů. Svědci to uvedli u pražského městského soudu, který se začal kauzou zabývat. Muž je stíhaný jako uprchlý. Jeho přátelům přišel v roce 2016 e-mail se zprávou, že zemřel. Tuto informaci se ale nepodařilo ověřit. Obžalovanému hrozí 12 až 20 let vězení.

Státní zástupce Martin Bílý viní muže z Moravy z toho, že se zúčastnil bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám na straně Ruska a v řadách takzvané Luhanské lidové republiky. Kantor podle něj v červenci 2015 odletěl z pražského Letiště Václava Havla se záměrem aktivně podpořit nelegální separatistické struktury v ozbrojeném konfliktu proti vládě Ukrajiny.

Nejprve se dostal do ruského Rostova na Donu, odkud odjel na východní Ukrajinu a nelegálně překročil hranice do Donbaské oblasti. V obžalobě stojí, že Kantor po svém příjezdu podepsal roční smlouvu o službě v armádě Novoruska a že se nechal vycvičit odstřelovačem. Poté se údajně účastnil bojových operací.

Dosáhl hodnosti seržanta a v září 2016 se stal velitelem družstva. „Jako člen průzkumně-diverzní skupiny osobně uskutečňoval pokládání min v oblasti podélné čáry rozhraničování a pastí z granátů,“ tvrdí státní zástupce. Podle něj Kantor za svou službu dostal pamětní odznak a na Ukrajině působí až do současnosti.

Táhlo ho to k Rusku

Svědci z řad Kantorových kamarádů vypověděli, že měl vztah ke zbraním a že se chtěl naučit rusky. „Asi ho to tam táhlo,“ uvedl jeden z nich. „Bavili jsme se o tom, že odcestuje z České republiky. Nasekal tu průšvihy, úvěrové podvody. Říkal, že chce jet na Ukrajinu, že už se nechce nikdy vrátit. Zmiňoval, že bude bojovat za proruské separatisty,“ popsal.

Kantor později s přáteli komunikoval přes skype, posílal jim své fotky ve vojenském oblečení a zmínil, že prošel výcvikem. V roce 2016 s nimi ale přerušil kontakt a kamarádům přišla zpráva, že je mrtvý. Když se snažili získat k převozu jeho tělo, nepodařilo se jim s nikým spojit. Jeden ze svědků uvedl, že zprávě neuvěřil. Dal ji do souvislosti s tím, že mu předtím Kantor říkal, že jeho jméno někdo prozradil úřadům.

Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny. Před konfliktem, který vypukl na jaře 2014, žilo v obou oblastech 6,6 milionu lidí. Oblast nyní okupuje Rusko a s pomocí separatistů tam vyhlásilo samozvané státy. Ozbrojený konflikt si již vyžádal tisíce mrtvých. V poslední době se situace na východě Ukrajiny znovu vyostřila.