Soud poslal do vazby tři obviněné Čechy, kteří měli bojovat proti Ukrajině

Obvodní soud pro Prahu 5 v pátek uvalil vazbu na tři z pěti obviněných, kteří se podle vyšetřovatelů zapojili na straně Ruska do bojů proti Ukrajině na východě země. Informoval o tom Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Obhájci stíhaných se k rozhodnutí vyjádřit nechtěli. Páteční usnesení nejsou pravomocná, obvinění proti nim mohou podat stížnost, kterou by se zabýval pražský městský soud.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili pětici ve čtvrtek z teroristického útoku, účasti na teroristické skupině, financování terorismu a podpory a propagace terorismu. Ukrajina označuje ozbrojence okupující část Donbasu za teroristy. Obvinění čelí i jedna právnická osoba.

Bílý navrhoval na tři stíhané uvalit vazbu kvůli tomu, že by mohli uprchnout nebo působit na dosud nevyslechnuté svědky. Obviněným hrozí za trestný čin teroristického útoku až 20 let vězení, u trestného činu financování terorismu až 12 let a v případě podpory a propagace terorismu může soud uložit maximálně patnáctileté vězení.

Policie zadržela podezřelé ve středu. Kvůli případu zasahovala po celém Česku. Zadržení čeští občané podle kriminalistů jezdili bojovat na Ukrajinu na straně Ruska společně se separatisty nebo takové cesty chystali či organizovali. Server Aktuálně.cz uvedl, že podle zjištění jeho a Respektu je mezi zadrženými předseda spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír Ivan Kratochvíl.

Podle informací serveru iRozhlas.cz se vyšetřování soustředí kolem paramilitárního spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Policie zjistila, že jeden z jeho členů v minulosti odjel na Donbas, kde se údajně zapojil do bojů proti Ukrajině. Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci. Policisté údajně zasahovali na sídlišti ve Slaném v domě, kde bydlí šéf spolku Kratochvíl.