Pro rozvolňování vláda připravila šest balíčků. Na zbývající obchody a některé služby by mohlo dojít 3. května

Zbytek obchodů, trhů a vybrané služby vláda za pokračující příznivé epidemické situace uvolní od 3. května. Postup ve čtvrtek schválila vláda, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí budou moci znovu začít podle ministra fungovat za přísných hygienických pravidel. Vláda vždy v pondělí posoudí epidemickou situaci a nastíní další vývoj, definitivně rozvolnění potvrdí vždy ve čtvrtek. Teď v pondělí se otevřou školky pro všechny děti ve třech krajích.

Pro rozvolňování vláda připravila šest balíčků, klíčovým faktorem bude podle Havlíčka počet nakažených za posledních sedm dnů na 100 tisíc obyvatel. Potřeba je podle něj dosáhnout hodnoty 100 nakažených na tento počet lidí. Ten nyní podle ministra činí 177.

Vláda proto bude vždy v pondělí upřesňovat konkrétní pravidla pro rozvolňování na příští týden, ve čtvrtek pak na základě aktuálních epidemiologických dat určí, zda opravdu může restrikce uvolnit. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) doplnil, že to neznamená, že každý týden se bude nutně uvolňovat.

Vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí budou moci znovu začít podle Havlíčka fungovat za přísných hygienických pravidel. Vláda jejich provoz umožní bez ohledu na počet nakažených. Podmínkou však bude prokázat se u vstupu antigenním nebo PCR testem.

Nutné bude podle Havlíčka potvrzení z odběrového centra, pokud v podniku funguje testování prostřednictvím zdravotnického personálu, i tento test se bude uznávat. Test nebude požadován pro očkované a lidi, kteří v posledních 90 dnech nemoc covid-19 prodělali.

  • Balíček 1 – Týkal se uvolnění z 12. dubna, kdy mohly znovu začít fungovat obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, služby jako zámečnictví či čistírny. Zoologické a botanické zahrady mohly otevřít venkovní prostory.
  • Balíček 2 – Týká se rozvolnění k 3. květnu, kdy budou moci otevřít vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Pokud bude celostátní počet nakažených nižší než 100 na 100 tisíc obyvatel, budou moci otevřít zbylé obchody a venkovní trhy. V krajích, kde bude počet infikovaných pod 100, budou moci začít fungovat galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek.
  • Balíček 3 – Otevřít by se mohly další služby, na svatbách a pohřbech by mohlo být 30 účastníků, ale jen ve venkovních prostorách. 
  • Balíček 4 – K realizaci opatření by muselo být méně než 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Začít fungovat by mohly například zahrádky restaurací, hotely a penziony na 25 procent kapacity, divadla a koncerty venku. Za přísných podmínek by lidé znovu mohli i do vnitřních sportovišť, tedy v režimu jeden na jednoho s negativním testem.
  • Balíček 5 – Počítá s méně než 50 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za týden. Za této podmínky by mohly otevřít bazény, sauny a wellness s negativním testem a dalšími opatřeními, ale třeba také kina s omezeními a testem. Na svatbách a pohřbech by mohlo být až 100 lidí uvnitř a maximálně 250 účastníků venku. 
  • Balíček 6 – Opatření by bylo realizováno v případě, že počet nakažených za týden klesne pod 25 na 100 tisíc lidí. Vláda zatím uvedla, že v tomto režimu bude ochrana dýchacích cest a další opatření ještě upřesněna.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Vláda v souvislosti s návratem části žáků do škol od 12. dubna umožnila provoz také prodejnám dětského oblečení a obuvi a papírnictvím.

Ze služeb jsou k dispozici od minulého pondělí zámečnictví, prádelny, čistírny nebo provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje. Farmářské trhy mohly rovněž obnovit za přísného režimu provoz od 12. dubna.

Muzea a památky se mohou otevřít v regionech s lepší situací

Pokud nebudou počty nově nakažených vyšší než 100 na sto tisíc obyvatel, mohla by se v méně zasažených regionech od 3. května otevřít také muzea, galerie a památky. Nebudou se ale moci konat skupinové prohlídky. Vyplývá to z tabulky, kterou pro rozvolňování připravila vláda. Galerie, muzea a památky jsou ve druhém ze šesti balíčků. 

Ve třetím balíčku žádné kulturní instituce nejsou, ve čtvrtém se počítá s možným otevřením divadel a koncertů pod širým nebem s přísným hygienickým režimem a pokud bude počet nově nakažených pod 75 na 100 tisíc obyvatel. Čtvrtý balíček také uvádí, že ve stejném režimu by se mohly otevřít hrady a zámky. Čtvrtý balíček ale zatím neuvádí možný termín, od kterého by se oblasti v něm uvedené mohly začít zpřístupňovat.

Muzea, galerie a další kulturní instituce jsou kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 v Česku uzavřená znovu od 27. prosince. Divadla a kina jsou uzavřená ještě déle. Od 12. dubna se mohly otevřít venkovní expozice či třeba zahrady a parky spojené s památkami. 

Čtvrtý balíček pustí diváky na sportovní utkání

Ve chvíli, kdy bude za týden méně než 75 případů covidu-19 na 100 tisíc obyvatel, budou se moci na sportovní utkání vrátit diváci. Balíček 4 počítá se sportováním v maximálně 20 lidech, ale pouze ve venkovních prostorách. Tabulka zde také zmiňuje možnost sportu „uvnitř v režimu 1:1 s testem“ a „sport s diváky s omezením a hygienickým epidemických režimem“. 

Bazény, sauny a wellness zařízení se mohou pro návštěvníky s negativním testem a současným dodržováním omezení a hygienických pravidel otevřít v pátem stupni tabulky. Totéž se týká i sportování uvnitř. Pravidla by měla platit od doby, kdy bude méně než 50 případů na 100 tisíc lidí.