Předsedové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepsali koaliční smlouvu Spolu

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podepsali koaliční dohodu jimi tvořené volební koalice Spolu. Do říjnových sněmovních voleb chtějí jít s kampaní pod heslem „Dáme Česko dohromady“. Předseda ODS Fiala řekl, že cílem koalice je vyhrát volby. Prohlásil, že je čas spojit rozdělenou zemi a ukončit éru populismu. Jurečka potvrdil, že koalice nebude uvažovat o spolupráci s komunisty, SPD a hnutím ANO.

Předsedové tří středopravicových parlamentních stran navázali na říjnové memorandum o spolupráci. ODS, KDU-ČSL i TOP 09 patří k opozici a dlouhodobě se vymezují se vůči současné vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Strany se ve smlouvě zavázaly, že o povolebním uspořádání budou vyjednávat společně. Společným kandidátem na premiéra je šéf ODS Petr Fiala. Strany si po volbách ustanoví ve Sněmovně vlastní kluby. Na financování kampaně se bude z 55 procent podílet ODS, z 25 procent KDU-ČSL a z 20 procent TOP 09.

S podpisem smlouvy stanovila koalice za základní programové principy především kvalitnější a moderní výuku, vědu, výzkum nebo dostupnou kulturu a podporu sportu. Mezi prioritami je také fungující ekonomika nebo moderní zdravotnictví. 

Prozápadní politika, vzdělání a vypořádání s krizí

Fiala ve vystoupení před podpisem smlouvy pojmenoval tři hrozby pro budoucnost, které nová vláda bude muset překonat. První je podle něj ekonomická krize, druhou krize vzdělávání a třetí hrozbou je ztráta příslušnosti k Západu. „Ještě nikdy nebylo uvnitř našich hranic tolik ochotných pomocníků, kteří roky pracují na tom, aby se naše země stala znovu východní kolonií,“ řekl.

Do konce nadcházejícího volebního období, tedy do roku 2025, plánuje koalice Spolu zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu. Další prioritou je vzdělání. „Česko musí být postavené na vzdělání,“ řekl Fiala.

Výzvou je také ekonomická krize, které může země v důsledku pandemie čelit. „Zastavíme zadlužování země a rozpočtovou odpovědnost zakotvíme v ústavě,“ dodal předseda ODS.

„My tři strany spolu máme úžasnou bázi několika stovek starostů a starostek, kteří prokazují, že umí v místech, kde žijete, zvyšovat kvalitu obecních služeb a života obecně,“ řekla Pekarová Adamová.

„Víme, že se nebudeme učit vládnout v budoucí vládě metodou pokusů a omylů,“ řekl Jurečka. Síly dohromady dávají tyto strany proto, aby mohly ve volbách uspět tak, aby nepokračovala vláda opřená o podporu komunistů nebo SPD, uvedl.