Předsedou Senátu zůstane zřejmě Vystrčil. Podpoří ho i hnutí STAN

UDÁLOSTI: Senátoři se naposledy sešli ve starém složení, kluby zatím jednaly o předsedovi (zdroj: ČT24)

Předsedou Senátu zůstane s největší pravděpodobností Miloš Vystrčil (ODS). Podpoří ho do této funkce i hnutí STAN, oznámil jeho předseda Vít Rakušan. Senátní frakce ODS a Starostů budou mít v povolebním složení horní komory dostatek hlasů k Vystrčilovu zvolení. Volba předsedy Senátu by se měla uskutečnit v listopadu.

Vít Rakušan poukázal na to, že sněmovnu podle něho ovládá populistická většina a prezident Miloš Zeman neplní svou roli a rozděluje společnost. „Tím vším roste důležitost Senátu. Proto není namístě, v podivné a napjaté době, vést personální přetlačování o pozici předsedy. Podpoříme toho, kdo se osvědčil, podpoříme Miloše Vystrčila na funkci předsedy Senátu Parlamentu České republiky,“ napsal na svém facebookovém profilu. 

Vystrčil uvedl, že přislíbená podpora ho těší a vnímá ji s velkou pokorou. Rozhodující ale bude až vlastní hlasování a „to, na čem se domluvíme a třeba si i na to podáme ruku“. Za hlavní pokládá dohody o povolebním uspořádání. Hlasování je zatím plánováno na 11. listopadu.

Podle výsledků senátních voleb měli mít nejsilnější klub, a tím také hlavní právo nominovat kandidáta na předsedu horní komory, Starostové. Z frakce ale odešli čtyři senátoři TOP 09 a přidali se ke klubu ODS, který bude pod novým názvem ODS-TOP 09 zřejmě nejpočetnější.

„Rádi jsme kolegům z TOP 09 pomohli, když neměli dostatečný počet senátorů na vytvoření vlastního klubu. Celostátní politika a nové spolupráce je dovedly do klubu ODS,“ poznamenal k přestupu Rakušan. Zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jednají o případné koalici pro sněmovní volby v příštím roce. Starostové se domlouvají s Piráty.

Nynější místopředseda Senátu Jiří Růžička, zvolený v minulosti za TOP 09 jako navrhující strany, se podle Rakušana rozhodl setrvat v klubu Starostů. „Náš senátorský klub se pokusí dosáhnout důstojného postavení v Senátu, voliči nám dali velkou důvěru,“ uvedl Rakušan.

Senátoři za TOP 09 se přidali k ODS

Frakce, ve které se spojili senátoři ODS a TOP 09, bude zřejmě největší v Senátu, bude mít 26 členů. Senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin bude jejím prvním místopředsedou. Czernin na tiskové konferenci spolu se šéfem klubu Zdeňkem Nytrou (ODS) potvrdil, že čtyři zástupci TOP 09 podpoří, aby v čele Senátu zůstal Miloš Vystrčil.

Czernin zdůraznil, že z klubu STAN čtveřice zvolená za TOP 09 neodešla ve zlém. Důvodem pro změnu byla podle něj snaha TOP 09 být v horní komoře viditelnější, což se stane i díky jménu klubu. Druhým důvodem pak je podpora Vystrčilovi, který je podle názoru TOP 09 silnou osobností.

TOP 09 v letošních volbách zdvojnásobila počet senátorů. K Czerninovi a Herbertu Paverovi přibyli Tomáš Třetina a Jan Grulich. Podle dohody z nočního jednání by Czernin a Pavera měli zůstat na svých dosavadních pozicích ve výborech, Grulich se bude zřejmě věnovat školství.

Nově zvolený senátor Jan Holásek zvolený s podporou TOP 09 měl dohodu, podle které zakotví v klubu Senátor 21, uvedl Czernin.

ODS ve volbách posílila, bez zástupců TOP 09 má 21 členů. Novým členem klubu se pak podle Nytry stal také nový senátor za Pelhřimovsko Jaroslav Chalupský (za Svobodné). 

Lidovce v Senátu povede Jelínková, podpoří volbu Vystrčila

Třetí nejsilnější frakcí v Senátu zůstane klub KDU-ČSL a nezávislých se 12 členy. Klub povede nově první místopředsedkyně strany Šárka Jelínková. Změnu, kterou ještě musí potvrdit hlasování členů klubu, oznámil na tiskové konferenci odcházející předseda frakce Petr Šilar. Ve volbě předsedy horní komory podpoří také lidovci stávajícího předsedu Vystrčila.

Jelínková uvedla, že o volbě předsedy Senátu jednali senátoři za KDU-ČSL v úterý. „Zazněla většinová podpora pro Miloše Vystrčila,“ uvedla s tím, že volba bude kopírovat zvyklost, podle které stojí v čele horní komory zástupce nejsilnější frakce. O rozložení zástupců klubu v senátních výborech bude KDU-ČSL podle Jelínkové jednat.

Senátoři ČSSD budou v klubu ANO, který povede Větrovský

Trojice senátorů ČSSD, která nedokáže po propadu sociální demokracie ve volbách utvořit vlastní klub, se rozhodla vstoupit do frakce ANO. Klub vládních stran tak bude s devíti členy čtvrtý nejsilnější. Místo Zdeňky Hamousové (za ANO), která neobhájila mandát, frakci povede dosavadní místopředseda Jaroslav Větrovský.

Větrovský uvedl, že jeho frakce bude při vyjednáváních usilovat o vedení jednoho z výborů. Volbu Vystrčila jako předsedy Senátu, která je pravděpodobná na základě vyjádření tří nejsilnějších frakcí, bude podle Větrovského klub ANO respektovat.

Sociální demokracie v letošních volbách neobhájila ani jeden mandát z deseti. Senátory za ČSSD budou pro příští volební období dosavadní předseda klubu sociálních demokratů Petr Vícha spolu s Jaromírem Strnadem a Janem Žaloudíkem. ANO dokázalo znovu získat jen jeden ze dvou mandátů a místo sedmi bude mít ve společné frakci šest členů. 

Klub pro liberální demokracii –⁠ Senátor 21 bude mít osm členů. Mimo frakce zůstávají senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Jaroslav Doubrava (za Severočechy).

Senátoři se ve středu naposledy sešli v předvolebním složení. Schůze se odehrává několik dní po finále senátních voleb, v nichž svá křesla obhájilo jen osm senátorů. Zbývajícím 19 z 27 členů horní komory jejich mandát skončí v neděli 18. října.