Senátoři se rozloučili s končícími kolegy, předtím konstatovali, že je Babiš ve střetu zájmů

Senát schválil závěry své komise, která se zabývala obsahem evropských auditů věnovaným údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ve vztahu k holdingu Agrofert. Střet zájmů podle senátorů existuje, vyzvali Babiše a vládu, aby jej vyřešili. Babiš dlouhodobě odmítá, že by ve střetu zájmů byl. Na schůzi Senátu, kam byl pozván v jiné věci, však nepřišel. Senátoři uzavřeli středeční schůzí funkční období, před koncem října se již sejdou v novém složení.

O Andreji Babišovi se hovořilo na jednání Senátu dvakrát. Nejprve při projednávání programu, podle kterého měli senátoři s premiérem probrat materiály, v nichž ministerstva reagovala na srpnová doporučení horní komory ohledně pandemie koronaviru. Babiš však nepřišel.

„V současné době nebylo v časových možnostech pana premiéra, aby se projednání toho bodu zúčastnil,“ tlumočil při schvalování programu schůze předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

UDÁLOSTI: Senátoři se naposledy sešli ve starém složení, kluby zatím jednaly o předsedovi (zdroj: ČT24)

I bez premiérovy přítomnosti se však senátoři zabývali závěry své dočasné komise, která měla posoudit obsah unijních auditů, které se věnovaly vztahu Andreje Babiše k holdingu Agrofert v kontextu čerpání evropských peněz Agrofertem. Senátní komise dospěla k závěru, že předseda vlády je i nadále ovládající osobou a beneficientem holdingu Agrofert a dalších obchodních korporací, které vložil v roce 2017 do svěřenských fondů.

Nevyhověl podle senátní komise požadavkům českého zákona o střetu zájmů a zejména unijního finančního nařízení. „Naplňuje tak svým postavením povahu střetu zájmů,“ stojí v závěrech komise, s nimiž senátory seznámil její předseda Zdeněk Nytra (ODS). Se závěry komise se potom plénum Senátu ztotožnilo. Pro návrh usnesení hlasovalo 48 z 53 přítomných senátorů, zbylých pět se zdrželo. Proti nebyl nikdo.

MŽP zadá průzkum stavu Bečvy po úniku kyanidu

Z členů vlády vystoupil před senátory ministr životního prostředí Richard Brabec. Jeho vystoupení se týkalo především nadcházejícího evropského summitu, hovořil však i o dalších tématech. Vyjádřil se k postupu svého úřadu po úniku kyanidu do Bečvy, kde v září uhynuly desítky tun ryb.

Ministr připustil, že viník úniku jedovaté látky do řeky stále není znám. „Sám samozřejmě jsem nejméně šťastný, že to takhle dlouho trvá,“ uvedl Brabec v Senátu. Zdůraznil také, že kyanid již v nebezpečné koncentraci v řece není. Ministerstvo životního prostředí nyní zadá u akademických pracovišť průzkum ekologického stavu Bečvy, podle Brabce se má týkat také jejího okolí.

Odklad povinnosti průvodců nosit průkazy

Jediný zákon na programu nynější senátní schůze byla novela živnostenského zákona, která hladce prošla. Pro schválení novely hlasovalo 32 přítomných senátorů, proti nebyl žádný. Její náplní je odklad povinnosti průvodců turistů nosit při práci viditelně profesní průkaz z ledna na březen. V souvislosti s tím stát po průvodcích zatím nebude požadovat tisícikorunový poplatek za vydání průkazu průvodce.

Podle ministerstva pro místní rozvoj má mít novela pozitivní dopad na poskytovatele průvodcovských služeb, které postihla koronavirová krize. Nebude dále prohlubovat jejich už tak tíživou finanční situaci, uvedla vláda.

Ministerstvo bude žadatelům vydávat dva stupně národních průvodcovských průkazů. První stupeň bude vyžadovat pouhou registraci. Druhý stupeň předpokládá odbornou kvalifikaci danou příslušným vzděláním. Turisté si sami zvolí, jak kvalitního průvodce využijí. Povinnost vlastnit průkaz se podle novely nebude vztahovat na průvodce v budovách, tedy například na hradech a zámcích, a v přírodních chráněných územích.

Senátem prošel také dodatkový protokol ke smlouvě mezi Francií a Mali, který vytváří právní základ pro působení evropských vojáků v protiteroristické jednotce Takuba v Mali. Do jednotky by se mohlo zapojit podle vládního návrhu až šest desítek českých vojáků. Protokol ještě musí projednat Poslanecká sněmovna.

Se služebně nejstarším senátorem se kolegové rozloučili potleskem

Schůze Senátu začala několik dní po finále senátních voleb, v nichž svá křesla obhájilo jen osm senátorů. Pro zbývajících devatenáct členů horní komory včetně nejdéle sloužícího senátora a dosavadního místopředsedy horní komory Milana Štěcha (ČSSD) je to schůze poslední.

Štěch části schůze předsedal, ve 13:10 se zahájením polední pauzy se ale z dalšího jednání omluvil. Zbylí senátoři se s ním rozloučili potleskem.

V závěru schůze senátoři bilancovali uplynulé dvouleté období, Miloš Vystrčil přednesl zprávu o funkčním období Senátu. Ještě předtím všem odcházejícím jmenovitě poděkoval. „Moc vám, senátoři a senátorky, kteří jste skončili se senátorováním, děkuji a přeji vám vše dobré,“ řekl. Mandát Štěchovi a dalším senátorům, kteří nebyli znovu zvoleni, skončí v neděli 18. října.

V závěrečné zprávě končícího volebního období se Miloš Vystrčil zmínil o vracení zákonů kvůli chybám – z takového důvodu podle něj horní komora vrátila do sněmovny třetinu předpisů a z nich třetinu poslanci pozměnili podle senátních připomínek. „My opravujeme a vylepšujeme i se souhlasem Poslanecké sněmovny každý desátý zákon. To není vůbec málo, takový kontrolor se rozhodně vyplatí,“ poznamenal šéf Senátu.

Zmínil se také o oslyšených senátních výzvách k vládě, které se týkaly příprav na druhou vlnu koronavirové pandemie. „Byla to horní komora českého parlamentu, která to říkala v době, kdy jsme ještě byli takzvaně nejlepší,“ řekl Vystrčil.

Připomněl také, že se během funkčního období neplánovaně měnil předseda Senátu, protože původně zvolený šéf horní komory Jaroslav Kubera letos v lednu zesnul. Na jeho památku vznikla v prostorách Senátu lavička Jaroslava Kubery s uměleckým kovovým ztvárněním zápisníku, brýlí a popelníku. Ve středu ji odhalil Vystrčil spolu s vdovou po jeho předchůdci v čele Senátu Věrou Kuberovou.

Detail lavičky Jaroslava Kubery
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK