Senátoři za TOP 09 vystoupí z klubu STAN, oslabí ho tak před volbou předsedy horní komory

TOP 09 se rozkmotří se Starosty a nezávislými i v Senátu – dvojice jejích senátorů opustí klub a další dva nově zvolení členové horní komory do něj vůbec nevstoupí. Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin uvedl, že strana je připravena podpořit ve volbě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který funkci obhajuje. Není však jasné, zda STAN nepřijde s protikandidátem.

O postavení senátorů za TOP 09, jejichž počet se v říjnových volbách rozrostl ze dvou na čtyři, se začalo spekulovat, jakmile byly výsledky voleb zřejmé. Nyní už je jisté, že bude klub STAN mít o čtyři členy méně, než se předpokládalo, bude tedy pouze 25členný.

Není přitom zřejmé, kam se chtějí senátoři za TOP 09 uchýlit. Pro založení nového klubu by jich muselo být pět, možnost tedy je domluvit se s některým z dalších nově zvolených senátorů, spekulovalo se ale také o jejich přestupu do klubu ODS. V tom případě by se síly mezi kluby STAN a ODS v Senátu vyrovnaly – tak tomu bylo i v posledních dvou letech.

Podle Tomáše Czernina by ale případný vstup do jiného klubu nebyl bez podmínek. „Chci, aby TOP 09 byla minimálně v názvu subjektu, v němž budeme,“ řekl.

Přesun senátorů za TOP 09 do jiného klubu může zásadně změnit poměry před volbou nového předsedy horní komory. ODS chce v této funkci udržet Miloše Vystrčila, s čímž TOP 09 souhlasí. Starostové se ale zatím nerozhodli, zda proti němu někoho nenominují. Jejich předseda Vít Rakušan po volbách, které STAN vyhrál, poukázal na nepsané pravidlo, že předsedu Senátu zpravidla má nejpočetnější klub. Starostové původně počítali, že nejpočetnější budou právě oni.

TOP 09 v minulosti se Starosty úzce spolupracovala, v letech 2010 a 2013 měla obě uskupení společnou kandidátku ve volbách do Poslanecké sněmovny a následně společný poslanecký klub. Spolupráce však ochladla a STAN ji nakonec vypověděl, pokračovala pouze v Senátu. Do sněmovních voleb v roce 2017 chtěli Starostové nejprve jít v koalici s lidovci, ti však nakonec couvli. Do sněmovny se nakonec dostaly všechny tři zmíněné strany – tedy KDU-ČSL, TOP 09 a STAN – všechny ale dostaly jen málo přes pět procent hlasů.