Vedení KSČM dalo funkce k dispozici, Filip již nebude kandidovat na předsedu

Předsednictvo KSČM dalo na jednání výkonného výboru k dispozici své funkce, členové výboru vzali jejich krok na vědomí a pověřili dosavadní vedení, aby stranu řídilo do sjezdu. Předseda strany Vojtěch Filip zároveň oznámil, že na něm již nebude znovu kandidovat. Informaci České televizi potvrdila mluvčí komunistů. Vedení strany reagovalo na špatné výsledky KSČM v krajských volbách.

„Podotýkám, že mé rozhodnutí ovlivnil můj zdravotní stav,“ řekl Vojtěch Filip po jednání výkonného výboru KSČM, kde oznámil, že skončí ve funkci předsedy. Připomněl, že počátkem roku prodělal infarkt.

Představitelé strany debatovali podle něj hlavně o dosavadním působení komunistů ve vztahu k vládě, k zásadnímu závěru ale nedošli. Filip sám zůstává přesvědčen, „že tolerance vlády umožnila plnit alespoň část programu KSČM“. Jeho kritici si však „ponechali svůj názor, že tolerovat vládu bylo chybné“.

Nové vedení si komunisté zvolí na sjezdu, který měl původně proběhnout na jaře, ale kvůli tehdejším opatřením proti koronaviru jej strana přesunula až na povolební období. Delegáti by se měli sejít 28. listopadu.

Vojtěch Filip věří, že v tomto termínu sjezd opravdu proběhne. Očekává, že vrchol druhé vlny pandemie bude v té době již pryč.

KSČM sčítá po krajských volbách velké ztráty. Špatně dopadla také ČSSD, která však i tak vyjednala zastoupení v několika koalicích a bude mít jednoho hejtmana. Až do letoška byli komunisté v zastupitelstvech všech krajů, nově budou mít zastupitele v pouhých čtyřech krajích, kde navíc budou plnit roli nejslabší strany.

Celorepublikově získala KSČM 13 zastupitelů oproti dosavadním 86.

15 let ve funkci předsedy

Předseda KSČM Vojtěch Filip je v nejvyšší stranické funkci od roku 2005, kdy vystřídal Miroslava Grebeníčka. Již předtím zastával za KSČM nejvyšší ústavní funkce – v roce 2002 se poprvé stal místopředsedou Poslanecké sněmovny a s přestávkami jím je dodnes. V červnu 2018 jej dokonce šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) jmenoval prvním místopředsedou.

Filipem řízená strana, která byla kvůli totalitní minulosti v určité izolaci od demokratických stran, se nyní nepřímo podílí na vládě, když toleruje a podporuje menšinovou koalici hnutí ANO a ČSSD. V posledních sněmovních volbách na podzim 2017 se ziskem 15 mandátů dopadli komunisté nejhůře v polistopadové historii.

Vojtěch Filip, který se narodil 13. ledna 1955 v Českých Budějovicích, je absolventem Právnické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (nyní Masarykova univerzita) v Brně. V letech 1979 až 1990 byl právníkem v národním podniku Sfinx v Českých Budějovicích, v roce 1992 si otevřel vlastní advokátní kancelář.

Do komunistické strany vstoupil v roce 1983. V letech 1984 až 1990 byl poslancem Městského národního výboru v Českých Budějovicích a v letech 1994 až 2002 členem městského zastupitelstva v Českých Budějovicích.

V letech 1990 až 1992 působil jako poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR, od června 1996 do rozpuštění v roce 2013 a od voleb v témže roce je členem Poslanecké sněmovny, kde mimo jiné působil jako předseda poslaneckého klubu KSČM.

Filip podle archivních dokumentů spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB), podle soudního rozhodnutí z 90. let ale nešlo o vědomou spolupráci. Filip sice pro tehdejší rozvědku pracoval a za své služby pobíral i odměny, nevěděl prý ale, že organizačně spadá pod StB.