Mimořádná schůze sněmovny zrušena, koalice s podporou komunistů nepodpořila program

Události: Sněmovna zamítla mimořádnou schůzi (zdroj: ČT24)

Vláda s podporou komunistů se vyslovila proti uskutečnění mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, kterou navrhla opozice. Ta chtěla slyšet vyjádření ministrů k současné pandemii a řešit další pomoc živnostníkům.

Mimořádnou schůzi chtěly prosadit opoziční strany. Podle předsedy ODS Petra Fialy byla nutná pro diskuzi o další pomoci pro živnostníky. 

„Šíření viru se prakticky vymklo jakékoli kontrole, chytrá karanténa se rozpadla, nikdy nezačala fungovat a nikdo z nás neví, jak se bude situace vyvíjet za měsíc, jak to bude vypadat,“ uvedl Fiala.

Reagoval tak na to, že počet nakažených koronavirem vzrostl druhý den po sobě o více než tisíc lidí. „Je naší povinností pomoci těm nejmenším, nejzranitelnějším a nejpočetnějším účastníkům naší ekonomiky,“ dodal.

Podobně jako šéf ODS se vyjádřil předseda poslanců SPD Radim Fiala, podle kterého vláda prošustrovala čas se na současnou situaci kolem koronaviru připravit. „Nemáme v ruce nic,“ komentoval.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová žádala, aby se k nynějšímu nárůstu počtu nakažených vyjádřil před poslanci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten je ale ještě v karanténě.

Opozice chtěla projednat prodloužení úlev v sociálních odvodech pro menší firmy a drobné podnikatele až do konce roku, příspěvky státu krajům ve výši 50 korun na obyvatele, zavedení paušální daně pro některé živnostníky nebo upravit nárok na ošetřovné.

Pomoc pro kulturu

Místopředseda pirátských poslanců Lukáš Černohorský uvedl, že první vlna epidemie koronaviru nepřinesla to nejpodstatnější, tedy ponaučení pro budoucnost, jejíž součástí je i onemocnění covid-19. „Bylo krátkozraké mluvit o ČR jako premiantovi v boji proti covidu-19. Pan premiér vydává stanoviska o slábnutí viru, která jsou v rozporu s odbornými stanovisky,“ podotkl.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek pak zase chtěl, aby sněmovna vyzvala vládu ke spuštění třetího období pro výplatu kompenzačního bonusu. V něm by vláda měla zajistit výplatu peněz pro osoby samostatně výdělečně činné v kultuře, hlavně pro hudebníky. Podle něj nepůjde o zásadní částku ale řádově o stamiliony, nikoli o miliardy. „Pro jejich práci a jejich pokračování je to naprosto klíčové rozhodnutí,“ řekl.

Opatření kvůli koronaviru

Poslanci se sešli k mimořádné schůzi svolané z podnětu opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v polovičním počtu. Sněmovní kluby se na tom dohodly kvůli hrozbě koronaviru. Na plénu to oznámil předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Ve stejném formátu se sněmovna scházela při jarní vlně epidemie. Drtivá většina poslanců přítomných v sále měla nasazenu roušku.

Senát kvůli aktuálnímu nárůstu případů koronaviru zrušil až do odvolání akce pro veřejnost a prohlídky Valdštejnského paláce.

Prohlídky svých budov ruší od pátku také sněmovna. V dolní komoře se navíc nebudou konat konference, semináře a vernisáže. Uzavírá se také galerie pro veřejnost, z níž mohou zájemci sledovat poslanecké schůze.