Počty nakažených dál rychle rostou. Na novém semaforu přibude oranžových okresů, avizovala Rážová

UDÁLOSTI: Česko znovu v rouškách (zdroj: ČT24)

Česko zaznamenalo podruhé denní přírůstek nad tisíc nových případů nákazy koronavirem. Ve středu laboratoře potvrdily 1160 pozitivních testů – o jeden méně než v úterý, kdy byl nárůst rekordní. Do čtvrtečního večera přibylo dalších 728 pozitivně testovaných. Hlavní hygienička Jarmila Rážová avizovala v Událostech, že se tak rychlý růst projeví i na novém vydání epidemiologického semaforu. Na něm byla zatím oranžová pouze Praha, nově by měly tuto barvu mít nejméně tři okresy.

„Budou minimálně tři oranžové regiony a je podstatně více okresů, které se posunují do prvního stupně pohotovosti, to znamená zelená barva,“ řekla Jarmila Rážová. Oranžová barva značí počínající komunitní přenos, tedy že hygienici nedovedou dohledat původ nákazy zhruba u třetiny infikovaných.

V úterý vyskočil denní přírůstek pozitivně testovaných vysoko nad tisíc (podle korigovaných čísel 1161, původně ministerstvo zdravotnictví uvádělo 1164) a ve středu se situace opakovala (1160, původně 1161). Čtvrtek vývoj nenaruší, protože od půlnoci do 18 hodin přibylo ještě více případů než v předchozích dvou dnech – již 728. A to i přesto, že Praha naopak hlásí zmírnění nárůstu.

Kvůli zhoršené situaci začala ve čtvrtek v celém Česku platit povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov včetně společných prostor škol nebo v zaměstnání, pokud není možné dodržovat dvoumetrové rozestupy. Již od začátku září musí mít lidé zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a dále ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Ve čtvrtek byly dopady nového opatření patrné například před restauracemi – často byly zcela plné zahrádky, zatímco vnitřní prostory zely prázdnotou. Hosté tak reagovali na fakt, že venku roušky povinné nejsou, zatímco uvnitř by je mohli sundat až po naservírování jídla.

Vnitro připravuje rozvážení roušek seniorům. Nebude to na úkor ostatních zásilek, ujišťuje pošta

Vláda ve středu večer rozhodla, že lidé nad 60 let dostanou respirátor a pět roušek. Distribuce ochranných pomůcek začala ve čtvrtek ráno z policejního skladu v Opočínku u Pardubic. „Policie a hasiči vyskladňují roušky a respirátory pro seniory. Česká pošta je v následujících dnech rozešle příjemcům,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru.   

Později Hamáček upřesnil, že pošta začne roušky a respirátory distribuovat seniorům v pondělí. Během víkendu by podle něj měly být pomůcky zabalené. Rozesílání přitom bude trvat několik dní. Obálky by měla daná skupina dostat na adresy trvalého bydliště. Ty vnitro získá z registru obyvatel. 

Podle Hamáčka půjde o obálky, v nichž budou jen ochranné prostředky, nikoli například nějaký dopis. Jeho formulace totiž pouze zdržovala, vysvětlil vicepremiér. Distribuce bude stát 15 milionů korun.

Generální ředitel České pošty Roman Knapp ujistil, že rozeslání tří milionů balení ochranných prostředků jeho podnik zvládne a nebude to mít dopad na další jeho fungování. „Nebude to na úkor roznášení jiných zásilek, třeba důchodů,“ zdůraznil.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) by sadu ochranných pomůcek měli dostat i lidé se zdravotním postižením. „Nejen skupina 60+ patří k ohroženým! S rouškami a respirátory nesmíme zapomenout na statisíce lidí se zdravotním postižením,“ napsala na Twitteru s tím, že o to požádá vládu.

Ve středu Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) rozvezl do krajských hasičských sborů 3,2 milionu roušek určených do volebních místností pro říjnové krajské a senátní volby. Informovala o tom jeho mluvčí Nicole Studená. Příslušníci krajských sborů nyní roušky rozpočítají a následně rozvezou do zhruba 400 míst po republice, odkud budou dále distribuovány do volebních místností.

S trasováním pomohou policejní vyšetřovatelé, bude jich zatím sto

V souvislosti s rostoucím počtem pozitivně testovaných zazněly z hygienických stanic – zejména té pražské – stesky, že není v silách jejich pracovníků rychle vytrasovat všechny nakažené, a tím přispět k omezení dalšího šíření nákazy. Hygienici potom dostali příslib posil. Po medicích se do trasování zapojí i policisté, podle Hamáčka by jich mělo být v první fázi sto.

Ministr vnitra dodal, že je ještě potřeba doladit právní rámec jejich působení. „Jakmile bude podepsána dohoda, mohou začít pracovat,“ plánuje. Půjde podle něj o zkušené vyšetřovatele, kteří mají zkušenosti s vedením rozhovorů.

Na ministerstvu zdravotnictví se v současnosti diskutuje o změně metodiky trasování. Do diskuse se zapojila i Světová zdravotnická organizace, jejíž česká pobočka varovala, aby země neomezovala trasování kontaktů nakažených jen na ty s příznaky či těžkým průběhem infekce, ale aby zvýšila kapacity. Premiér Andrej Babiš (ANO) organizaci vzkázal, aby raději mlčela. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že Česko trasovat nepřestane, chce ale systém změnit a zefektivnit.

Nemocnice zavírají

Několik nemocnic vyhlásilo během čtvrtka zákaz návštěv. Rozhodla o něm brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny a také krajská nemocnice Ivančice. Dosud byly v obou návštěvy možné, i když s omezením, u svaté Anny mohli za pacienty přicházet jejich blízcí pouze ve středu a neděli.

„Omlouváme se pacientům a jejich příbuzným, ale tímto krokem chráníme především zdraví lidí hospitalizovaných v nemocnici, což by nejvíce měli chápat právě jejich nejbližší,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. V kraji již dříve zakázaly návštěvy nemocnice v Hodoníně, Břeclavi, Kyjově a Hustopečích.

Zákaz návštěv vyhlásily i Nemocnice Pardubického kraje, tedy společnost, která zastřešuje zdravotnická zařízení v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. „Opatřením chceme chránit pacienty i personál. Mezi nakaženými se objevuje mnoho osob, které nemají žádné příznaky, o infekci nevědí, a bohužel se tak mohou podílet na šíření nemoci,“ řekla ústavní epidemioložka Nemocnic Pardubického kraje Lucie Bareková. 

Výjimku z opatření mají návštěvy u dětských pacientů, lidí se sníženým intelektem a doprovod u porodu. Po domluvě s ošetřujícím personálem mohou návštěvy k pacientům v terminálním stadiu nemoci.

Královéhradecký kraj potom zavede ve svých nemocnicích dílčí zákaz návštěv od pátku. Nebude možné chodit za pacienty do LDN, na onkologická oddělení a také oddělení, na nichž pracuje personál v karanténě. Oblastní nemocnice Trutnov vyhlásí zákaz návštěv v celém zařízení.

Praha na belgickém a německém „červeném seznamu“

Nejhorší situace s výskytem koronaviru je podle epidemiologů v Praze, jako jediná je na mapě okresů podle rizika nákazy v oranžovém stupni. Podle ministerstva zdravotnictví začal v hlavním městě komunitní přenos. Belgie a Německo proto zařadily Prahu na „červený seznam“ rizikových míst, cestující z ní tak po příjezdu budou muset na test či do karantény.

„Večírky si vybraly svou daň,“ okomentoval zařazení české metropole na německý seznam rizikových oblastí portál německé rozhlasové a televizní stanice MDR. Deník Augsburger Allgemeine zase poznamenal, že se dlouho zdálo, že Česko pandemii zvládá dobře, nyní ale rychlé šíření infekce přinutilo českou vládu jednat. Německá média se dále zmiňují o tom, že kvůli zařazení Prahy na index mohou Němci bezplatně zrušit své rezervace výletů do českého hlavního města.

Pelhřimovsko, Plzeň-jih a Praha

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má okres Plzeň-jih – jde o více než 137 případů. Je i kvůli ohnisku v Nové Vsi. Po pouti, která proběhla koncem srpna, muselo na testy všech 280 obyvatel. Stovka je absolovala již dříve, zbytek podstoupil odběr ve čtvrtek. Zatím se nákaza koronavirem potvrdila více než u dvacítky obyvatel.

Od středy platí v obci mimořádná opatření. Lidé tam musí povinně nosit na veřejných prostranstvích roušky či respirátory, musejí dodržovat odstupy, nesmějí se shromažďovat. Pro veřejnost se zavřela restaurace a obecní úřad, nesmějí se pořádat kulturní, společenské a sportovní akce ani soukromé oslavy.

Relativně vysoká míra nákazy zůstává i na Pelhřimovsku s necelými 118 případy na sto tisíc obyvatel. Rozšíření covidu-19 se potvrdilo mimo jiné v domově pro seniory v Humpolci. S péčí o seniory na žádost kraje vypomáhá od středy 15 vojáků. V zařízení onemocnělo 23 klientů jednoho z oddělení a 19 pracovníků.

Nad sto nových případů za sedm dní na sto tisíc obyvatel vzrostla ve čtvrtek nemocnost i v dalších okresech – Kladně (109), Praze (109) a Berouně (104).

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) čeká Česko těžký podzim, ale ekonomická omezení si země nemůže dovolit a vláda je zavádět nebude. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by případná opatření mohla být jen v regionech s nejhorší epidemiologickou situací.

Vojtěch přitom uvedl, že zhoršením situace zatím není návrat dětí do škol. Děti do 15 let tvoří podle něj sedm procent nakažených. „To znamená, většina nárůstu jsou lidé dospělí, spíše možná je to otázka návratu po dovolených do práce, větší sociální interakce obecně,“ řekl ve čtvrtek Radiožurnálu.