Lidé nad 60 let dostanou respirátor a pět roušek, rozhodla vláda

Všichni občané starší 60 let dostanou od státu jeden respirátor a pět roušek, rozhodla vláda. Na Twitteru o tom informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na dodání ochranných prostředků proti koronaviru ze zásob státu České poště, která je bude distribuovat, začnou hasiči a policisté pracovat ve čtvrtek ráno, dodal Hamáček. Podle Českého statistického úřadu žilo v Česku ke konci loňského roku 2,78 milionu lidí starších 60 let. Předseda opoziční ODS Petr Fiala vládní rozhodnutí zkritizoval.

Bezplatně doručit ochranné prostředky seniorům v případě „výrazného zhoršení situace“ se kabinet zavázal už v pondělí. O začátku distribuce pak rozhodla vláda na středečním mimořádném zasedání.

„Vláda dnes (ve středu) schválila distribuci jednoho respirátoru a pěti roušek všem občanům ČR, starším 60 let. Hned zítra ráno (ve čtvrtek) na tom začnou pracovat policisté a hasiči ve skladu v Opočínku, aby si poštáci mohli tyto pomůcky převzít a postupně je dodávat občanům,“ napsal Hamáček na sociální síť.

Po rekordních nárůstech počtu lidí s potvrzenou nákazou koronavirem v posledních dnech ve středu ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo mimo jiné povinnost nosit od čtvrtka roušky ve firmách, kancelářích a všech dalších vnitřních prostorách v celém Česku.

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy je rozhodnutí vlády „výsměchem všem“. „Vláda po šesti měsících od začátku koronakrize místo fungující chytré karantény a ochrany nejohroženějších pošle seniorům jeden respirátor a pět roušek. To snad pánové Babiš, Hamáček a Vojtěch ani nemohou myslet vážně,“ napsal Fiala na Twitteru .

Stát má nyní podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek. Ministerstvo vnitra podle dřívějšího Hamáčkova vyjádření zajistilo 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů FFP2, které jsou ve skladu policie v Opočínku u Pardubic. Podle dat ČSÚ by měl stát vydat zhruba 2,8 milionu respirátorů a přibližně 14 milionů roušek.

Za úterý přibylo v zemi rekordních 1164 lidí s koronavirovou nákazou, rekordní je i středeční dosavadní počet zjištěných případů covidu-19, když k 18:00 bylo zaznamenáno 701 nakažených. Aktuálně nemocných je téměř 9800 lidí.

Kabinet se neshodl na kurzarbeitu, krizovým štábem se nezabýval

Vláda se ve středu nakonec nezabývala opětovným zřízením Ústředního krizového štábu, jenž fungoval během pandemie koronaviru na jaře. Podle Hamáčka k tomu nastal čas, premiér to ale odmítá – není podle něj důvod zřizovat krizový štáb, když existuje vládní rada pro zdravotní rizika.

Kabinet se také nedohodl na pravidlech kurzarbeitu. K jednání se vrátí v pondělí, avizovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Spor podle ní ministři vedou o možnost vzdělávat se pro lidi, kteří budou mimo práci, a výši náhrady od státu. „Chceme, aby se lidi mohli vzdělávat na návrh Úřadu práce a aby měli alespoň 70 procent (od státu),“ konstatuje Maláčová.

„Nedospěli jsme ke shodě, je třeba i vyjádření legislativců. Byl to klasický souboj mezi ministryní financí Alenou Schillerovou a práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, kdy jedna hlídá kasu a druhá má nějaké návrhy,“ komentuje jednání Babiš.

Kurzarbeit představuje zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu, stát pak pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas.